- Komentari -

Srbija ipak ne gradi nuklearku?

Sofija -- Projekat izgradnje bugarske nuklearne elektrane Belene ozbiljno je došao u pitanje, a time i najavljeno učešće Srbije u njemu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Nas nista ne moze da nauci pameti! A imali smo prilike, od Arcibalda Rajsa do bombardovanja, da navedem samo te dve. Srecom da ne odlucujemo mi jer bi se sigurno nasao neko ko ne razmislja ni o svojoj deci a kamoli o unucima.Dace Bog da Rusi odustanu. Ipak nas Bog cuva mada se sve cesce pitam zasto.
    (Dusan, Beotaxi-sta, 7. avgust 2011 06:40)

    # Link komentara

  2. Srpsko -bugarska nuklearka....
    Cernobil ce biti mala maca za to cudo!
    (jvc, 5. avgust 2011 17:28)

    # Link komentara

  3. @snaga atoma = nuklearni lobista
    Nuklearke su pokazale svoju "efikasnost" nedavno u Japanu i dugo ce u toj, tehnoloski najnaprednijoj zemlji na svetu, dokazivati svoju "efikasnost", na zalost... Buducnost su obnovljivi izvori energije i potpuno bezopasni. Trenutno se u najrazvijenijim zemljama sveta ulazu velika sredstva za istrazivanje u njihove efikasne eksploatacije. Svi znamo koliko su nuklearke opasne, ali na zalost, nuklearni lobiji su veoma finansijski i politicki mocni i bojim se njihovog uticaja na lokalne (ne samo balkanske!) korumpirane vladare...
    (Free Bird, 3. avgust 2011 08:27)

    # Link komentara

  4. (MArko, 2. avgust 2011 22:24)

    Da, da, ja sam profesionalni lobista sa zadatkom da ostavljam komentare na internet sajtovima. Lepo ste me nasmejali. Samo sam izneo svoj nacin razmisljanja, i hvala vam sto ste me izvredjali zbog toga.

    Kada vec razgovarate o geotermalnim elektranama, zaboravili ste da pomenete da su one veoma neefikasne i sledstveno tome skupe - u nekim slucajevima ni 50 geotermalnih elektrana ne moze da proizvede kolicinu energije koju proizvede 1 nuklearna elektrana. To je i razlog relativno malog broja ovakvih elektrana u svetu.

    Geotermalnu energiju svakako treba koristiti, pre svega jer je cista i obnovljiva, ali u hipotetickoj situaciji u kojoj treba napajati celu zemlju strujom, ne bih se uzdao u geotermalne elektrane.

    Pozdrav od najobicnijeg lobiste!
    (snaga atoma, 3. avgust 2011 02:52)

    # Link komentara

  5. Kukala nam majka, mi ne mozemo da sacuvamo 1000 mailinara,500 stocara i 2000 paora,a ovamo hocemo nuklearku.
    Mi jesmo zaisnteresovani i to debelo, samo nemamo para,kao vi i rumuni nekad za kokakolu.
    I mene zivo zanima da rusi grade nuklearku, a kod njih su zabranjene posle Cenobila,na koju foru?
    Jedino preko medjunarodne nuklearnog nekog instituta,ali oni vise nece posao sa nukle.
    (ona mala bosonoga, 3. avgust 2011 00:58)

    # Link komentara

  6. nemam obicaj da panicim... ali ovo je vec nesto sto me plasi...
    ne sumnjam da imamo strucnjake, ali! nismo mi za odogovorne i ozbiljne poslove... ozracimo pola evrope, pa ce nas definitivno sravniti sa zemljom:)

    mislim, budimo iskreni - u procentima (ili bolje receno u promilima) - koliko kompanija imamo da ih nismo upropastili, a sada bismo i sa nuklearnom energijom da se igramo?!
    (lela, 2. avgust 2011 22:36)

    # Link komentara

  7. Autor komentara tj teksta koji nosi naziv "snaga atoma" je najobicniji lobista koji zagovara nuklerane elektrane, ogvoreci o slaboj efikasnosti vetrenjaca i solarnih panela, ali mu ni na sekund nije pala na pamet GEOTERMALNA ELEKTRANA koja ima obnovljiv izvor energije i moze se izgraditi gotovo BILO GDE i ne zavisi od atmosferskih uslova, sunca, vetra kise itd.
    Muka mmi je vise od toga.
    (MArko, 2. avgust 2011 22:24)

    # Link komentara

  8. Ništa se vi bračo Srbi ne bojte.Čim prodju izbori u Srbiji i ustoliče se Nikolić,Koštunice i Karić,odmah ima da se zadužite kod Putina za jedno dve Atomske centrale-cca 30-40 mlrd %.Naravno nemojte odmah očekivati najnoviju tehnologiju.prvo černobiljska tehnologija pa će posle da pričamo.
    (poznavalac Stanja, 2. avgust 2011 21:57)

    # Link komentara

  9. Ako bi Dulic i krenuo da gradi neki Skadar na Bojani, tu bi kasnije stranci odlagali nuklearni otpad.
    (Svetislav J, 2. avgust 2011 20:37)

    # Link komentara

  10. Pa ova vlast ne zna da napravi obican silos a kamo li nuklearku.
    (Mitar J, 2. avgust 2011 20:34)

    # Link komentara

  11. Pored ovakve vlasti jos nam samo niklearka fali.
    (Miroslav M, 2. avgust 2011 20:31)

    # Link komentara

  12. Sa bednih 1.5% udela koliko je Srbija trebala da ima u toj elektrani, to je bila vise sprdacina za stranacko busanje u grudi nego ozbiljna ivesticija u energetsku buducnost Srbije.
    (dovla, 2. avgust 2011 20:09)

    # Link komentara

  13. ma daj, tu ni Homer Simpson ne bi hteo da radi.... Mi i nuklarka? Ko bi to gradio-Mrkonja?
    (keka, 2. avgust 2011 16:51)
    pa, najsigurniji nacin da nemamo nuklearku jeste da je mrkonjic gradi- nikada je ne bi zavrsio....
    (jovanca, 2. avgust 2011 19:50)

    # Link komentara

  14. A mozda bih i trebali sagraditi ko zna zasto bih to bilo dobro.
    Sva naredjenja dolaze iz Vasingtona ili ti USA odatle se upravlje citavom planetom zemljom ili ti njenim vecim djelom a Evropa i veci dio Nato-pakt zemalja su njena sluskinja ili ti potcinjenici.
    Spavao sam do kasno ili ti do 14 i 30 pa sam izasao da prosetam setam evo vec citavo jutro mislio sam da vise ne pisem ali nisam mogao to da izbjegnem jer ovo pisanje je sada postalo sastavni dio mene a ujedno kroz njega sam postao Svjetska licnost.
    Juce dok sam sastavljao onaj tekst ispred nternet cafe-a Boot (odakle sada sastavljam i ovaj tekst) je bila jedna plavusa malo niza od mene mozda 1,75cm, ne previse lijepa ali lijepa atletski gradjena do perfekcije, ciste i njegovane koze ne previse nakindjurena sto je moj stil i ukus mislim da potice iz istog sloja kao i ja kada je primjetila da je gledam sa strascu i pozudom odnosno da sam bleno i zadivljen njom kada je zavrsila razgovor sa tim i nekim ljudima usla je ovdje u Boot i kratko sjela progovorila par rijeci sa Bojanom koji je tada radio i kada nije dobila interakciju sa moje strane otisla je i sada zalim za njom i moram da priznam htio ja to ili ne ali ja jesam kukavica u stvarnom zivotu jer se bojim prici curi ili ti djevojci koja mi se svidja a kada to radim onda to radim autoritativno ali bez podloge sto moze da upali kod ovih seljancica ali ne i kod djevojke mog ranga i onakve koja mi s pravom i statusom pripada i koju zasluzujem.
    Pronadjite tu djevojku i pozdravite je.
    Takodje mislim da znam i odakle potice ovo zracenje iz grla ono vam potice od proteina koje redovno pijem ali ne bas redovno i treniram i taj visak energije me tjera na pljuvanje, rezanje, povracanje ili ti aktivnost a i sam Bodi Bilding vam je cisto naduvavanje i napuvavanje covjeka doduse kroz njega se mozete oblikovati ali ja radim na forsiranju ili ti da budem kao Vin Diesel i John Rambo a kao sto sam ranije rekao slabo treniram.
    Proslijedite ovaj tekst koji sadrzi moje misli, emocije i istinite dogadjaje iz zivota svim medijima (jer cu vas kasnije ili ti veceras gledati (Snaga i Cast))mojim sugradjanima i covjecanstvu.
    Milan Popovic (World Figure) 03.07.1980 Petra Pecije 19, Banja Luka.
    (Milan Popovi c (World Figure), 2. avgust 2011 19:37)

    # Link komentara

  15. Ali hoćemo, hoćemo nuklearke ! Srbija kao 'Fallout' radijacija, robovlasništvo, kanibalizam ...
    (Nemo, 2. avgust 2011 18:42)

    # Link komentara

  16. Nuklearka i još ruska, mama mia...
    (Accident waiting to happen..., 2. avgust 2011 17:59)

    # Link komentara

  17. Znam da ce mnogi sada slaviti, pogotovo deo gradjana koji se zalaze za zelenu politiku, ALI... treba misliti na buducnost.
    A buducnost je sledeca:
    -Uglja u Kolubari ce biti jos za nekih 50tak godina
    -Termoelektrana Nikola Tesla (citaj: ugalj iz Kolubare) proizvodi 2x vise elektricne energije nego sve hidroelektrane u Srbiji zajedno; uz to je ugalj vrlo neefikasan i po zivotnu sredinu prljav energent
    -Nafta ce da nestane za 50 godina, a vec za nekih 20 godina zbog oskudice cena ce da ode nekoliko puta uvis
    -Kada nestane nafte - cena gasa, kao jedinog masovnog izvora fosilne energije, ce da se udesetostruci
    -Vetar i sunce jesu besplatni i obnovljivi izvori energije, ali ne moze se na svakom mestu postaviti solarni panel i ocekivati da on ubere dovoljno energije. Npr. u Nemackoj postoji vise od 20 hiljada vetrenjaca tj. vetro-generatora koji daju nekih 5% potrebne energije. Sto znaci da za Srbiju treba nekih grubo receno 30-40 hiljada vetrenjaca. Mi nemamo niti novca niti lokacija da ih postavimo.
    Sa druge strane, sa nuklearnom energijom treba postupati oprezno, a ukoliko se to cini, ona jeste bezbedna i cista, a i jeftina. Naravno preduslovi su dobra izgradnja i redovno i savesno odrzavanje, a nazalost mi nismo bas svetski sampioni u tim kategorijama.
    Stoga ne bi me iznenadilo da za 50 godina, kada uglja i nafte vise ne bude bilo, a cena gasa bude astronomska, pocnu restrikcije struje i prozivanja sudbe klete - sto na vreme nismo izgradili nuklearku.
    (snaga atoma, 2. avgust 2011 16:57)

    # Link komentara

  18. Dovoljan smo otpad sami po sebi.
    (Radojica, 2. avgust 2011 16:54)

    # Link komentara

  19. ma daj, tu ni Homer Simpson ne bi hteo da radi.... Mi i nuklarka? Ko bi to gradio-Mrkonja?
    (keka, 2. avgust 2011 16:51)

    # Link komentara

  20. Hocete i vi pod sankcije ko' Iran? malo vam sankcija bilo...
    (cacaca, 2. avgust 2011 16:51)

    # Link komentara