- Komentari -

Pruga Beograd-Bar treba CG i Srbiji

Podgorica -- Predstavnici srpskih i crnogorskih železnica i Luke Bar slažu se da je potrebno što pre remontovati prugu Beograd-Bar kako bi se iskoristili njeni kapaciteti.

Izvor: Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Budućnost RS u ekonomskom smislu i budućim inostranim investicijama strateški zavisi od njenog slobodnog izlaza na more i direktnog učestvovanja u prekomorskom trgovanju (1990. 12 mil tona, a danas ???). Istorija izgradnje luke Bar i železnice su deo dugoročne strategije koju su neki novi, mladi i nadobudni menadžeri i političari uništili.Šta će biti dalje odlučuju nažalost mnogi demonstratori destrukcije ekonomije, ali i budućeg života ljudi koji žive na ovim prostorima. Suviše se opterećuju nacionalnim pitanjem, a robni tokovi beže ili nestaju zbog kratkovidosti i maloumnosti političara i novokomponovanih menadžera. Šanse uvek postoje, ali verovatno ne sa ovom kritičnom masom pameti, to treba prvo menjati. Demokratska procedura nije uvek i najbolja, šta misle srbijanski akademici, a šta novokomponovani dukljani? Stvari treba načeti njihovim transparetnim intelektualnim stavovima, lako su nastali, a šta oni danas misle? Sumnje su sve prisutnije, a ubedjenost je sporadična, tu nema progresa!
    (crnosrb, 12. avgust 2011 23:17)

    # Link komentara

  2. Da vas pitam nešto. A postoji li u ovoj zemlji možda Užice, Valjevo, Prijepolje, Priboj, Ivanjica, Čačak? Znate li koliko su oni udaljeni od Bara, a koliko od tih Konstanci, Solunova, Kopera i Rijeka?
    Ta pruga Beograd-Bar očigledno postoji i očigledno većim svojim delom prolazi kroz Srbiju i očigledno treba da je obnovimo, ako ni zbog čega drugog i ako smo toliko slepi da ne vidimo ikakvu korist od nje, onda obnovimo je samo zbog toga sto je čitava jedna generacija pre 30-40 godina uložila mnogo mnogo truda da je napravi, čisto da ne budemo mi ti izrodi koji će da je puste da zaraste u korov.

    A sada nešto drugo.
    Na ovim komentarima kao da je orkestrirano prosipanje mržnje prema CG i Crnogorcima, kao i posle "lajkovanje" tih mrziteljskih komentara. Stvarno se nanerviram kada ih pročitam. Zapitam se: ili u ovoj zemlji nema niko pametan, ili ima pametnih ali oni ne vole da pišu komentare.
    (Isidor, 22. jul 2011 11:18)

    # Link komentara

  3. Platicemo mi sve,celu deonicu pruge.A nakon toga kupicemo luku Bar.Tako ce odluciti nasi teletabisi.
    (drLaki, 21. jul 2011 23:11)

    # Link komentara

  4. Crna Gora može da bude prioritet Srbiji samo ako su isti narod i ista država (federacija). Ako to nije slučaj, Srbija treba da gleda samo svoje interese, šta joj se najviše isplati, a to sigurno nije crnogorski kamen. Neka neko izračuna koliko treba ulaganja u prugu do Bugarske, Hrvatske, Grčke, Crne Gore pa neka se uzme najjeftinije i najefikasnije rešenje. Čak ne bi bilo loše da nam Grčka iznajmi parče morske obale gde bi mogli da pravimo luku i gde bi naši građani mogli da prave kuće i imaju sva prava kao i Grci.
    (Van Helsing, 21. jul 2011 22:07)

    # Link komentara

  5. Koliko ono beše kilometara od Niša do Soluna? 400.

    Po mnogo, mnogo boljem terenu.

    Pre II svetskog rata, voz je putovao četiri sata. Mogao bi i sad, pod uslovom da se, umesto kroz srpske i crnogorske gudure, pruga renovira do Vranja i da se sa Makedonijom dogovori da i oni renoviraju svoj deo.

    Da ostavimo prevoz tereta - na prijateljsko i toplo more izašli bismo za upola kraće vreme nego do sada.

    Beograd-Bar treba samo Crnogorcima i onima koji se tako "osjećaju". Nama ostalima to izgleda kao bacanje para. Barska luka nema kapacitete kao solunska, ma koliko nas u suprotno ubeđivali crnogorski spin-doktori i njihove beogradske ispostave.
    (Čudoljub, 21. jul 2011 21:22)

    # Link komentara

  6. Čudim se ovim komentarima...
    Konstanca, Solun, Rijeka? Pa pogledajte na karti koliko su udaljene te luke od Kragujevca, Valjeva, Užica a koliko je udaljen Bar. Ne postoji bliža luka od Bara. Zastava je i do 90tih izvozila sve aute preko Bara.
    (Rogi, 21. jul 2011 21:16)

    # Link komentara

  7. Jeste vazna ova pruga posto je to ne samo Crnoj gori nego i Albaniji jedina zeleznicka kopca sa ostatkom Evrope i Srbija bi ubirala lovu za tranzit. Medjutim ovo nije i najvazniji projekat.

    Prvo elektrificirajte koridor 10, napravite da bude dvokolosecan celom duzinom i osposobite za 160-200km na sat. Tek onda se mozemo baviti albanskom prugom.

    Neko ce reci zasto povecavati brzinu pruge kada nase "koncarke" i nisu nesto brze. Pre svega, zato sto one mogu puno bolje od sadasnjih 30-40km na sat (mogu one i do 100-120) kao i "kenedijevke". Ako imamo dobru infrastrukturu, mozda kroz nasu zemlju prodje i nemacki ICE do Turske (koji je za nas naucna fantastika).

    Strasno je da se od Subotice do Segedina (30km), sinobusom koji moze i do 90km/sat, putuje sat i po vremena da ne bi skliznuo sa starih sina. Madjari su vec odavno obnovili sine na njihovoj strani, samo se mi cekamo.
    (Radomir, 21. jul 2011 21:03)

    # Link komentara

  8. a sto lepo ne idu zaobilaznim putem preko hrvatske ili sa suprotne strane preko albanije i kosova?
    mozda se koji zaustavi u tim drzavama.ne moraju svi u ns.

    ovoga leta nisu hteli ni da idu kuci. eno ih svi na strandu. neki su cak spasioci.
    (deda mraz ne postoji, 21. jul 2011 20:33)

    # Link komentara

  9. Srbija Cg placa robu za tranzit.
    Nasa pruga nije nesto,ali joj fali drugi kolosek.
    Cg je nezavisna drzava i ona sama nek se snalazi za zeleznicu,ne misle valjda da im mi gradimo?
    Sta je bilo sa oni svecanim auto putem Kosor,Djukanovic,Cvetkovic?
    hahahha
    cirkusanti,perete pare???
    (deterdzent, 21. jul 2011 19:56)

    # Link komentara

  10. Ne vidim ni jedan razlog zašto bismo mi, Srbija, razmišljali o Crnogorskom delu železnice, i kako ce oni da reše svoj problem. Tamo živi mnogo Rusa pa neka im oni daju kredit, ili bilo ko. Nama, manje ttreba pruga ka Crnoj Gori, nego Crnogorcima. Ako Srbija racuna na luku Bar, zaboravite, drace nas kao ovce.Mi treba samo da brinemo o svojoj zemlji i svim putevima koji idu na sever, a Crna Gora je završetak ovog kopna, dalje se može samo morskim putem.
    (MONTENEGRO, SAMOSTALNA DRŽAVA, 21. jul 2011 18:55)

    # Link komentara

  11. Moje misljenje je da treba da razvijamo zeleznicki saobracaj sa Hrvatima a ne sa Crnogorcima. Da se nelazemo nevolimo jedni druge ali hrvatska putna infrastruktura je mnogo bolja, kapaciteti njihovih luka su mnogo veci i blizi su evropskim trzistima. U prevodu manji troskovi skladistenja,brza isporuka kupcima a time bi verovatno nasa psenica i ostali poljoprivredni proizvodi bili konkuretniji kao roba. Verujem da bi i Evropska unija stala iza kredita za ovakav plan.Proslo je skoro 2 godine od tog famoznog ruskog kredita a nismo videli ni jedan dolar. A da ne govorim o Juznom toku koji jos nije ni poceo da se gradi. Po meni pare iz kredita trebaju da idu tamo gde se najbrze stvara novi kapital a ne da se bacaju u rupu bez dna poznatiju medju narodom kao "pruga" Beograd-Bar.
    (Choki, 21. jul 2011 18:29)

    # Link komentara

  12. Dosta vise sa crnogorskim lobijem i bacanjem srpskog novca na crnogorske pijavicarske projekte. Imaju Kosovo, Albaniju I Hrvatsku pa neka preko njih sticu dobit. Toliko je bitnijih zeleznickih pravaca u Srbiji, u koje treba uloziti novac. Da ne pricamo o neuporedivom kvalitetu luka Konstanca, Solun itd naspram one u Baru. Ekonomski interesi Srbije, nikako ne leze u povezivanju sa Crnom Gorom, umnogome ni nacionalni, sto se ogleda u odnosu te drzave prema nasoj juznoj pokrajni.
    (Nikola, 21. jul 2011 17:30)

    # Link komentara