- Komentari -
  1. Teretni transport, naročito u Evropi, treba da ide železnicom i što je moguće više ispod zemlje. Argument protiv takve strategije je upravo dopremanje naftnih goriva do gradova i po gradovima. Treba eliminisati potrebu za naftom u gradovima, a ne sanirati neizbežne negativne posledice jednog naopakog sistema.
    U Evropi je prostor najdragoceniji limitirani resurs; Evropa nije Amerika i ne može da ima iste prioritete. Amerika je zapostavila železnicu koja je stvorila u korist drumskog saobraćaja. Evropa nikada nije ni smela da kopira jedan takav sistem. Putevi treba da služe samo za automobile, a idealno bi bilo samo za električne automobile.
    (CATAPA, 24. avgust 2017 12:11)

    # Link komentara

  2. @dragaN, џаба Ви господине причате и објашњавате када народ прати само оно што је у тренду и на главним вестима. Исто тако има и она, фабрика која произведе биоразградиве кесе више загађује природу него фабрика која производи неразградиве кесе. Свугде су две стране медаље. За струју у тролама нам треба ТЕ Костолац која сагорева угаљ. Нафта нама није потребна само за производњу дизела и бензина тј. погонских горива већ и за низ других ствари као што је пластика, асфалтна база итд. Проблем код ветропаркова и соларних панела је у томе што су они тренутни и зависе од количине тренутног инпута и као што неко већ написа' проблем је зато акумулација те исте енергије. За ветропарк треба вам ветровита ледина где ветар стално пуше а за соларне панеле вечита чистина неба док код НЕ и (Р)ХЕ имате константан и перманентан инпут. Ниј ебаш све тако црно бело са CO2
    (Светозар Милетић, 24. avgust 2017 10:44)

    # Link komentara

  3. @Teslolog amater - Vidim da imate vremena za komentarisanje. Da li biste mogli da se vratite na vest od prepar dana "Teslom srusio kucu" i da odgovorite na mnoga pitanja i komentare koji su bili upuceni vama, a koje ste vi samo zanemarili? Ali da ne menjate temu, prosledjujuci link ka misljenju o tome kako el. automobili nisu moguci u Srbiji kao odgovor na pitanje koliko su baterije manje ili vise opasne od naftnih rezervoara.

    Napisali ste "Niko od mene ne bi vise voleo da nisam u pravu, al' kao sto neko vec rece-elektricni automobili idu u stvari na ugalj."

    Ako biste zaista toliko voleli da niste u pravu, zbog cega ignorisete i ostro se protivite apsolutno svakom odgovoru na apsolutno svaki vas komentar, bez ikakve mogucnosti da prihvatite makar i jednu najsitniju cinjenicu?

    Umesto toga, mesecima kopirate svoje komentare bez trunke truda da prihvatite bilo kakav podatak koji vam je dat kao odgovor, koliko god bilo ocigledno da je taj odgovor fakticki tacan, ili dokazuje da vasi komentari nisu uopste potkovani cinjenicama.
    (Iron Man, 24. avgust 2017 10:09)

    # Link komentara

  4. @samo da kazem Da ali treba "pokupiti" tu struju..
     (preferisco dirti addio, 24. avgust 2017 09:14)

    # Link komentara

  5. Dok Srbija mota kablove, neki napreduju i usavrsavaju tehnologiju. Verovatno ce na tom projektu ucestvovati i neko ko je ovde skolovan, a vi ostali sretno motanje, hrk.
    (Bzs, 24. avgust 2017 08:55)

    # Link komentara

  6. Па ово су Руси радили пре 30 година. Њихови транспиртни камиони су имали троле и кад уђу у велики град, качили су се на мрежу од тролејбуса.
     (Петар Ј. Ветар, 24. avgust 2017 07:02)

    # Link komentara

  7. (@ Na zalost, nikakvi vetroparkovi i solarna jedra ne mogu nadoknaditi manjak struje...) Odgovoriću samo jednom činjenicom. "Sunce za jedan sat preda Sahari toliko energije, koliko je potrebno celom čovečanstvu za godinu dana"!
    (samo da kazem..., 24. avgust 2017 06:53)

    # Link komentara

  8. Čitava priča o očuvanju životne sredine, manjoj eksploataciji nafte i uopšte o obnovljivoj energiji je lepa i prijatna za čuti i takodje je dobra reklama ALI: istina je da se u Nemačkoj kao i u SAD trenutno razvija zapostavljena grana privrede, naime akumuliranje elektro energije. Baterije prave bum na tržištu, pogotovo kada je u pitanju logistika. Dovoljno je proveriti koliko je štetna proizvodnja istih a da ne pričamo o otpadu ( baterije nisu večne ). Istina je da nisu štetnije od proizvodnje nafte i motora na unutrašnje sagorevanje ali nisu ni mnogo "zelenije" po okoliš. Tako da je opet stara priča.... para vrti gde burgija neće. Toliko
    (antibot, 24. avgust 2017 01:26)

    # Link komentara

  9. A koliko energije ce se potrositi i koliko gasova osloboditi da se proizvedu trole i da se 12.000 km nemackih auto puteva pretvori u trolejbusku ulicu? Jel se neko pozabavio tom racunicom?
    (dragaN, 23. avgust 2017 16:48)

    Verovatno su se pozabavili tom računicom ....
    (masterkg, 23. avgust 2017 18:20)

    Ma nisu garant, Srbi znaju to sve bolje...
    (Srba, 23. avgust 2017 23:11)

    Vidis, taj Srbin laik je pre 15ak godina kada je pocelo da se prica o biodizelu kao ekoloski cistijem proivodu od fosilnog dizela i proizvodnji nafte iz repe, pomislio, pa sta ce biti kada sume pocnu da se secu da se dobije zemlja zagajenje repe ili ako umesto psenice pocne da se gaji repa. I posle 7-8 godina, kada je repa pocela da istiskuje ostalu hranu sa njiva, naucnici se setili da biodizel ima i drugu stanu medalje. Nesto se u poslednje vreme ne prica mnogo o biodizelu.
    Ali ta neznalica ume da razmislja svojom glavom, nekad pogresno, nekad ispravno. A ti nikada neces misliti svojom glavom.
    (dragaN, 24. avgust 2017 00:12)

    # Link komentara

  10. Ideja se tek testira. Eksperimentalnih 10 km, mozda od toga nece biti nista. Nemacka ima mnogo energije iz vetra, bruto udeo je 2016 bio oko 14 % ali ta energija ne moze da se akumulira i mora negde da se potrosi u trenutku kada je dostupna (termoelektrana ili nuklearka mogu da smanje proizvodnju ili da se iskljuce kada ne trose gorivo). Zato su elektricna vozila veoma interesantna tema. Takodje jedna termoelektrana koja pokrece 5000 kamiona je mnogo manji zagadjuvac nego 5000 mobilnih dizel motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Zagadjenje moze bolje da se kontrolise a ta elektrana moze nekada da se zameni novim, obnovljivim izvorima. Takodje tema je buka i mikrocestice iz dizel motora cija je koncentracija skoro svuda iznad zakonskih normi. Paralelno sa ovim postoji jedan test projekt sa zeleznicom, jedan novi sistem veoma brzog ukrcavanja i iskrcavanja kaminona na vozove. Takodje, Nemacka zakonski izlazi iz nuklearne energije u narednih 10 godina ili tako nesto, to je vec odavno poznata stvar.
    (swarog, 23. avgust 2017 23:11)

    # Link komentara

  11. A koliko energije ce se potrositi i koliko gasova osloboditi da se proizvedu trole i da se 12.000 km nemackih auto puteva pretvori u trolejbusku ulicu? Jel se neko pozabavio tom racunicom?
    (dragaN, 23. avgust 2017 16:48)

    Verovatno su se pozabavili tom računicom ....
    (masterkg, 23. avgust 2017 18:20)

    Ma nisu garant, Srbi znaju to sve bolje...
    (Srba, 23. avgust 2017 23:11)

    # Link komentara

  12. Izvodljivo, tehnologija postoji (brzi vozovi), infrastruktura isto, jedino što moraju da smeste elektromotor u dizajn kamiona, ali i tu je moguće naći elegantna rešenja.
    (malo testiranja i ..., 23. avgust 2017 22:56)

    # Link komentara

  13. Nije sustina toliko u tome da se dobije cist vazduh u gradovima-to je samo povod, osnovna ideja je da se eksploatacija nafte sto je moguce vise eliminise.

    Na zalost ekologa koji mudro cute, a narocito prostodusnih naivnh ljudi koji pisu po ovakvim forumima i koji iskreno zele opstu dobrobit, to je nemoguce, bar u dobroj meri!

    U ovom trenutku, a i daljoj buducnosti, sve se svodi na sledece, a to je da smo do sada smo u SUS motore sipali benzin i dizel, a ovi nas teraju da od "sutra" benzin i dizel, zajedno sa jos vise uglja i uranijuma "sipamo" u "bezbroj" novih ektrana koje ce proizvoditi NEDOSTAJUCE kolicine struje, koja ce se "sipati" u elektrovozila koja koriste "ekoloske" baterije proizvedene na NE EKOLOSKI nacin.

    Na zalost, nikakvi vetroparkovi i solarna jedra ne mogu nadoknaditi manjak struje, pogotovu zimi, koji ce nastati kada se-hipoteticki, nafta potrosi.

    Ko ne razume Zakon o odrzanju energije, neka se seti one narodne: "ko ne plati na mostu, platice na cupriji."

    Naravno da je sve to nekome u interesu, ali to je vec neka druga tema.
    (Teslolog amater, 23. avgust 2017 22:10)

    # Link komentara

  14. Dok Srbi traže razlog zašto ne može, Kinezi već napravili.
    Imaju ovakve gradske autobuse, rade na akumulatore i pune se na trole kada idu bulevarima a kada prolaze raskrsnicu ili menjaju trake, trole se automatski spuštaju.
    Lično sam ih video u Pekingu, ubrzavaju kao ludi i jedva se čuju.
    (Tannhauser, 23. avgust 2017 21:58)

    # Link komentara

  15. Odlicna stvar do prvog sudara kamiona i kidanja elektricne mreze. A onda ceo put kolapsira.
     (ikac klisa, 23. avgust 2017 20:03)

    # Link komentara

  16. Pa da, bitno je da u bogatim gradovima i drzavama nema buke i zagadjenja. A to sto ce se ista ta zagadjenja preseliti u siromasne zemlje to nikom nista? Bitno da je "nama" dobro. Na globalnom nivou takodje nece doci do smanjenja zagadjenja, ali ko mari.
     (GajaG, 23. avgust 2017 19:45)

    # Link komentara

  17. zar nije jeftinije i pametnije da robu prevoze železnicom, koja je vec elektricna??? vjerovatno su zaboravili da imaju mrezu?
     (djuro, 23. avgust 2017 19:44)

    # Link komentara

  18. Da vam energeticar kaze koju: vecinu komentara na ovu vest pisu web sveznalice. Dostupnost informacija koliko je dobra, toliko i nije, jer neko procita neki neproveren clanak, pa misli da razume sustinu...
    Alokaciju zagadjenja mozete vrlo lako razumeti. Samo visina dimnjaka alocira zagadjenje. Prosetajte Zemunon u toku grejne sezone, a potom prosetajte pored TE-TO u S. Mitrovici... I laik nazire da je ova ideja odlicna...
     (Bili, 23. avgust 2017 19:21)

    # Link komentara

  19. @Kako pretiče?; Pretice tako da ima ugradjen rezervoar na disel i kombi-motor. Kad treba da pretekne, onda on jednostavno ide u traku gde nema struje, ruka se spusta, i pali se automatski dizel motor. Cim pretekne vraca se u svoju traku i opet se dize ruka koja uspostavlja kontakt sa el. vodovima. Inace sam radio na razvoju ruke.
    (Struja, 23. avgust 2017 18:44)

    # Link komentara

  20. 1) stepen iskoriscenja elektro motora je 90%
    sus 50% znaci mnogo efikasniji

    2) razvoj elektrana koje rade na principu fuzije,spajanja atoma,energija mnogo veca od klasicnih nuklearki

    3) sto neko napisa izduvnih gasova nema u gradovima+ buka

    4) sad moraju da prave kontaktnu mrezu za ovaj kamion a mogu samo da ga prebace na elektro pa ce celim autoputem ici na struju
     (nothing wrong with me, 23. avgust 2017 18:24)

    # Link komentara

  21. A koliko energije ce se potrositi i koliko gasova osloboditi da se proizvedu trole i da se 12.000 km nemackih auto puteva pretvori u trolejbusku ulicu? Jel se neko pozabavio tom racunicom?
    (dragaN, 23. avgust 2017 16:48)

    Verovatno su se pozabavili tom računicom ....
     (masterkg, 23. avgust 2017 18:20)

    # Link komentara

  22. Dok Nemacka,EU,svet ide dalje,Srbi jos raspljavljaju o vezivanju u autu,
    umesto da konacno shvate da je to za njihovu sigurnost!
    (nemacka, 23. avgust 2017 17:53)

    # Link komentara

  23. Glupo rešenje, krhko i nebezbedno - vrlo lomljivo izgleda cela ta infrastruktura, mislim da će prečesto morati da zamanjuju oštećene delove (zbog oluja, krađa, incidenata u saobraćaju), plus predstavljaće dodatnu opasnost za vozače a i kamioni se dodatno komplikuju. Bolje im je ko Francuzi da u sam put da ugrade bežični punjač, mada ni to nije preterano srećno rešenje, ili jednostavno neka kamioni vuku baterije sa sobom u vidi prikolice i onda na svakih 100-200 km otkače praznu i uzmu punu bateriju-prikolicu u specijalnim ispostavama pored puta..
    (mng, 23. avgust 2017 17:49)

    # Link komentara

  24. A mi ukidamo trole...
    (Marko, 23. avgust 2017 17:46)

    # Link komentara

  25. Recite ljudima koji žive u gradovima sa zagadjenim vazduhom od izduvnih gasova i kojima uši otpadaju od buke automobila ispod prozora, kao npr. u Beogradu centar grada (Zeleni venac, Sarajevska, Svetogorska, 29.Novembra i sl.) da su bezdimni i bešumni elektro automobili prevara, pošto ne eliminišu Djerdap, Teslu i ine kao proizvodjače struje. Da vidite kako će da vas pogledaju.
    (Gaša, 23. avgust 2017 17:43)

    # Link komentara

  26. Pa to je dobri stari trolejbus - trola!
    (Maja, 23. avgust 2017 17:42)

    # Link komentara

  27. verovatno ne pretice, nego ce, pretpostavljam, imati svoju traku gde svi kamioni idu istom brzinom.
     (Jimmy, 23. avgust 2017 17:36)

    # Link komentara

  28. Mislim da vi svi bolje znate od Nemaca i oni su ludi što to rade.

    Jeste, tzv. čista energija baš i nije čista. Ipak, prednost je što se uvođenjem električnih vozila proizvodnja štetnih gasova izmešta iz urbanih sredina. Tako da, osim ako volite da visite na auspuhu autobusa i gutate čađ, ovo je bolje za vas.

    Izmeštanjem proizvodnje energije dobija se mogućnost lakše kontrole celog procesa, pa i izduvnih gasova. Možemo da očekujemo da sve te tehnologije samo napreduju. Da ne pričam o hladnoj fuziji.

    I treće, što se tiče fosilnih goriva: još malo pa nestalo.
    (Doktor nauka u dijaspori, 23. avgust 2017 17:20)

    # Link komentara

  29. Struja se u Nemackoj sve vise proizvodi iz obnovljih izvora i vec uveliko prelazi 50% ukupne proizvodnje, svake godine se dodaje jos par procenata. Danas je recimo samo od solarne energije dobijeno 24GW energije (imate podatke uzivo na internetu), a cesto preko leta ide i preko 30GW, sto je odlican rezultat ako je ukupna prosecna dnevna potrosnja u Nemackoj 60GW. Na to treba dodati i ogroman broj vetrogeneratora, elektrana na gas, elektrana na biogorivo, hidro elektrana.
    (neko, 23. avgust 2017 17:16)

    # Link komentara

  30. jao sto su dosadni ovi nasi pametnjakovici sa kako se dobija el. energija itd.. pa dobro carevi ona se dobija tako kako se dobija a sa vremenom ce sve vise i vise preovladavati obnovljivi izvori energije.. a u krajnjem slucaju bolje opet da se trosi samo ona (pa nek se dobija i samo uz ugalj itd) nego i el. energija, dizel, gas itd.

    al sta ces zato je svet svetlosnim godinama ispred nas a mi eto najpametniji tu gde smo :(
     (a sad malo ovoga, 23. avgust 2017 17:08)

    # Link komentara

  31. (seljadin, 23. avgust 2017 15:39)
    Termoelektrana ima filtere za razliku i zagadjuje manje od milion seljadina koji se greju na ugalj i voze VW dizela
    (kim dzong av, 23. avgust 2017 17:00)

    # Link komentara

  32. A kako se dobija elektricna energija?
     (momke, 23. avgust 2017 16:55)

    # Link komentara

  33. A koliko energije ce se potrositi i koliko gasova osloboditi da se proizvedu trole i da se 12.000 km nemackih auto puteva pretvori u trolejbusku ulicu? Jel se neko pozabavio tom racunicom?
    (dragaN, 23. avgust 2017 16:48)

    # Link komentara

  34. Kako pretiče?
     (Nišlija, 23. avgust 2017 16:47)

    # Link komentara

  35. Tramvaji?
    (Npr., 23. avgust 2017 16:45)

    # Link komentara

  36. Ne u Stockholmu nego izmedju Sandvikena i Kungsgardena 200km severno od glavnog grada...
     (nsabi, 23. avgust 2017 16:40)

    # Link komentara

  37. EU zemlje dosta ulazu u prelazak na obnovljive izvore elektricne struje.
    Nezagadjuju samo termoelektrane i vozila sa SUS motorom vec i ostala industrija.
    Za resenje problema zagadjenja potrebno je resiti vise problema ali najbitnije je poceti delovati jer se ni jedan problem neresava sam od sebe i potrebno je dosta truda i rada.
    Ovo je jedno od interesantih resenja koje treba testirati i isprobati. Za pocetak ovo je proverena tehnologia i fleksibilna.
    (ns posmatrac, 23. avgust 2017 16:34)

    # Link komentara

  38. struja se najvecim delom dobija ili iz nuklearnih elektrana sto je cistija varijanta ili iz uglja - Nemacka, znaci elektricni automobili idu na ugalj i uzasno zagadjuju okolinu
    (seljadin, 23. avgust 2017 15:39)

    Prvo i osnovno, električna vozila će svakako rešiti problem zagadjenosti vazduha u urbanim sredinama tj. gradovima. Električne centrale koje sagorevaju ugalj se sigurno ne nalaze u sred gradova, za razliku od motornih vozila. Drugo, električna vozila ne stvaraju buku tj. zvučno zagadjenje, koje je danas u gradovima takodje veoma prisutno. Treće, ni Nemačka niti bilo ko drugi nije lud da se odriče nuklearki samo zato da bi se vratili na ugalj. Nešto mi govori da su im planovi malo drugačiji i po okolinu prihvatljiviji.
    (Beli maharadža, 23. avgust 2017 16:33)

    # Link komentara

  39. Upravo tako seljadine. Prividno smanjenje CO2, a uz to i prilika da se odlično zaradi. Ko zna koju sumu su građani izdvojili za ovaj projekat Simensa, a ni trole se neće deliti džaba.
    (Dragan, 23. avgust 2017 16:31)

    # Link komentara

  40. @seljadin, takođe i električna energija dobijena uz pomoć solarnih panela nije toliko čista kao što se misli... Ne prave se solarni paneli od vazduha.
     (Miloš, 23. avgust 2017 16:28)

    # Link komentara

  41. Izvanredno. Jednostavno da se dogradi na postojece puteve. Svako vozilo ima strujomer i prema potrosnji placa. Gde nema struje, na klasican dizel motor. Ali nije dovoljna samo trola, kamion mora pored dizel imati i elektricni motor i sve pratece elemente sto sigurno duplira cenu kamiona.
    (dragan, 23. avgust 2017 16:25)

    # Link komentara

  42. struja se najvecim delom dobija ili iz nuklearnih elektrana sto je cistija varijanta ili iz uglja - Nemacka, znaci elektricni automobili idu na ugalj i uzasno zagadjuju okolinu
    (seljadin, 23. avgust 2017 15:39)

    # Link komentara