- Komentari -
  1. @Jakov: Sta god pisalo na wikipediji mig-29 jednostavno nije air superiority avion. To je avion koji nikad u istoriji nije ostvario vazdusnu premoc protiv bilo koga. To je avion koji nema borbeno obaranje. Ni jedno (ne racunam bespilotne letelice i cesne). Nije to slucajno, niti je zbog kvarova, niti zbog bozije volje nego je avion konstruisan aljkavo i na brzinu, i kao takav moze da funkcionise jedino u sklopu ruske vojne doktrine. Mogu knjigu da napisem sta na njemu ne valja, od motora, radara, navigacije, ergonomije. irst-a i svega ostalog. Jedino sto valja je “Нашлемная система” u kombinaciji sa R-73 raketom.
    Btw, PESA radari su skroz ok izbor, i reci da bez AESA radara nema borbe je potpuna glupost. Su-35 ima mocan radar koji verovatno dalje i bolje vidi od Rafala ciji radar je izuzetan.
    Isto tako, reci da je manevar u danasnjoj borbi nebitan je potpuna glupost. Manevarske osobine aviona su podjednako bitne kako u bliskoj vazdusnoj borbi tako i “BVR” borbi. Su-35 je tu sampion u svojoj generaciji i manevrom vrlo lako izbegava sve rakete do 15km.
    @ Proleter: Aerospace engineer i profesionalni pilot, a sta si ti?
    (Mile, 31. mart 2017 19:46)

    # Link komentara

  2. @Jakov
    Nije tačno da je moderna vazdušna borba nezamisliva bez AESA radara, kao ni to da je PESA nešto što "ne valja". Mislim da brkaš PESA sa mehanički skeniranim antenama. PESA je sasvim dobra, iako starija tehnologija. Da ne valja, ne bi je i dalje koristili u npr. AWACS-u, ili AEGIS sistemu. Uzgred, prvi PESA lovac bio je MiG-31, u upotrebi od 81-e, a prvi američki AESA radari pojavljuju se tek sredinom 90-ih. Do tada nijedan zapadni lovac nije ni imao elektronski skeniranu antenu. Takođe, prenebregavaš ulogu raketa u obaranjima koja pominješ. U gotovo svim vazdušnim ratovima gde je bilo velikih dispariteta između oborenih i izgubljenih aviona najmanji zajednički sadržalac je bolja raketa. Npr. Foklandi AIM 9L sverakursna za Brite, protiv AIM 9J (samo iz zadnje polusfere) za Agentince. AIM 9L takođe za Izrael, protiv R-60 i K-13 (tekođe samo od "pozadi") za Sirijce. NATO v Srbija, AMRAAM (uz neispravne prijemnike upozorenja na našim Migovima) protiv R-27 koja ne može da parira. Čak i prastari zapadnonemački Fantomi su bili u stanju da dominiraju nad 29-kama kada su naoružani AMRAAM-om, jer na distanci MiG nema čime da odgovori. Dakle, najbitnije je da, ako je u pitanju ruska tehnika, budu dostupne rakete R-77, jer one izbacuju zapadne avione iz "zone udobnosti" iz koje mogu da lansiraju bez straha od odmazde. Alternativno, dugomenta SARH raketa tipa R-27ER, mada je to lošija varijanta, jer ima sve slabosti SARH-a, samo veći domet.
    (valensa, 31. mart 2017 17:11)

    # Link komentara

  3. Sve sami stručnjaci, avion videli na TV-u ili možda na aeromitingu.
    Prvo (Mile, 31. mart 2017 14:07) poređenje nasih par Mig-ova '99 i eskadrila NATO-a je apsurd, da smo imali isti broj F16 ili F15 prošli bi isto. Jedan na 40 ne ide.
    Drugo, (Tata spalio Đenku, 31. mart 2017 15:01) leto si '99 pa znaš šta je radilo, a šta ne.
    Mig-ove koje smo uzeli je pravo rešenje. Skuplje bi nas koštalo da smo dobili za Dz npr. F16 bez naoružanja. Koliko samo košta preobuka pilota i inženjera za odrzavanje. Mi nemamo trenutno nijednog plota sa1 min naleta na F16, neracunaju se fakultativni letovi u duploj kabini. Nije to auto, pa ako znaš da voziš Yuga, možeš I Audi (još je lakše).
    (proleter, 31. mart 2017 15:49)

    # Link komentara

  4. Da smo pametni, pa da odmah nasa drzavna delegacija ode i da razgovara o kupovini tih 10 29-ki, kakve god da su, a vidim da su nabavljene '95-te. Pozdrav
    (Danilo, 31. mart 2017 15:31)

    # Link komentara

  5. @(Mile, 31. mart 2017 14:07)

    Kakva količina mlaćenja prazne slame i izmišljanja.. Po meni, glup je onaj ko smatra da je MIG-29 kanta! Neopisivo glup. To što se u agresiji na SRJ dešavalo je nešto sasvim drugo u odnosu na pravo stanje. Tadašnji migovi su bili skoro svi neispravni, jer zbog sankcija nije bilo mogućnosti da se remontuju. Nisu im radili radari, a to je srce aviona! Takođe, porediti rafal sa suhojima i reći da bi ih rafal "pojeo za večeru" je vic decenije, a da ne pričamo o tome da namena rafala i su-35 uopšte nije ista.. To je kao kada porediš obrambenog igrača sa napadačem...
    (Tata spalio Đenku, 31. mart 2017 15:01)

    # Link komentara

  6. Su-35 i SU-30 su avioni koji rafala pojedu za dorucak, sto je i normalno jer su u pitanju air superiority avioni naspram multi-role aviona.
    (Mile, 31. mart 2017 14:07)
    Mile, kriterijum ti je pogresan. MiG-29 je air superiority avion napravljen za borbu u vazduhu i nije multirole pa je redovno bio obaran od aviona F-16 koji su multiroli, i to van granice vidljivosti. Ruski avioni imaju odlicne manevarske sposobnosti ali im je elektronika zaostala u odnosu na zapadne avione, posebno kada se radi o borbi van granice vidljivosti. Nijedqn, ponavljam, nijedan ruski vojni avion nema radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) bez kojeg moderna vazdusna borba ne moze ni da se zamisli. Americki borbeni avioni, kao i francuski Rafale su opremljeni sa radarom sa aktivnim skeniranjem sto im odmah daje prednost u odnosu na nesto kao Su-35. U danasnjoj vazdusnoj borbi manevar je manje bitan. Mnogo je bitnije ko koga prvi vidi i ko prvi ispaljuje raketu. Su-35 bi mozda i pojeo Rafala za dorucak ali za taj dorucak mora da dodje do Rafalovog stana. Negde na tom putu bi ga Rafale skinuo a da Su-35 ne bi video ni zgradu u kojoj ovaj stanuje. Kad Rusi ugrade AESA radar u avion onda mozemo da pricamo o nekoj modernizaciji. Do tada su samo za blisku bazdusnu borbu i nista vise.
    (Jakov, 31. mart 2017 14:55)

    # Link komentara

  7. 1. mart 2017 11:34)Problem je u tome sto mi REMONT 30 godina starih kanti placamo 30 miliona po komadu, a oni kupuju nove avione. Bolje i 3 nova Rafala nego 6 kanti.
    (Nikolai Valujev, 31. mart 2017 13:41). Utuvite već jednom.. neplaća se samo remont 30mil po komadu .. već , ORUŽJE ... Rakete!!! I Novi radari sa digitalnim kokpitom.. Zapamti već jednom.. samo jedna raketa sa radarom u sebi košta preko 1m .. a samo na jednom podvezu krila su četiri .
    (Slav, 31. mart 2017 14:50)

    # Link komentara

  8. @Jova
    Tek toliko da spomenemo: Izraelci od Amerikanaca kupuju samo avioniku F aviona. elektronika je njihova ... Ameri ni ne znaju sta ovi stavljaju u njih.
    (mufljuz, 31. mart 2017 13:32)
    Nije tacno. Pricas sa emocijama. Amerika i Izrael imaju izuzetnu vojnu i vojno-industrijsku saradnju. Amerika daje 2 milijarde vojne pomoci Izraelu svake godine. Veliki broj izraelskih firmi proizvodi za americku vojnu industriju. Izrael radi promene na americkim avionima ali specificne i uglavnom oko naoruzanja. Recimo, Izraelnce na F-35 da ugradi svoje rakete vazduh-vazduh Python i uradice modifikaciju. Sve modifikacije su odobrene od strane americkih voinih firmi. Ako je neka modifikacija izuzetno dobra, recimo u protiv-elektronskom ometanju, Amerikanci ce je preuzeti od Izraelaca. Amerika i Izrael imaju izuzetnu vojnu saradnju. Tesko je naci dve zemlje koje imaju takvu saradnju. Promene o kojima ti pricas nisu ni 50 deo od promena koje Indijci rade na ruskim avionima sa francuskom i izraelskom opremom. Ocgledno da se to pokazalo preskupo i da su sada odlucili da kupe daleko skuplji Rafale a ne da kupuju Su-35 pa da ga modifikuju.
    (Jova, 31. mart 2017 14:39)

    # Link komentara

  9. Sta cekamo treba odma zapoceti pregovore da te mig-ve nama daju na remont. Mi se ne bi bunili...…..
    (fs, 31. mart 2017 14:08)

    # Link komentara

  10. Kad vam se toliko svidja rafal vi se lepo dogovorite, skupite novac pa kupite srbiji nekoliko komada. Mi smo kao svi glupi i ne znamo da je mig-29 generalno kanta i da je rafal bolji.

    Indija i Malezija kupuju rafal zato sto im treba takav tip aviona i zato sto ne zele da im citavo ratno vazduhoplovstvo bude zavisno od jedne drzave. Jbg, moze im se.
    Su-35 i SU-30 su avioni koji rafala pojedu za dorucak, sto je i normalno jer su u pitanju air superiority avioni naspram multi-role aviona.

    Na trzistu postoje samo dva prava air superiority aviona koja su relativno lako dostupna za kupovinu: Su-27 familija i F-15 familija.
    Neki multi role avioni poput rafala i eurofightera ograniceno mogu da izvedu taj zadatak, ali su generalno dizajnirani za neke druge poslove.

    Konacno, Francuska se pokazala kao izuzetno nepouzdan partner za trgovinu naoruzanjem, cesto su sabotirali prodate uredjaje, nisu isporucili one brodove... Recimo, u potencijalnom napadu bilo koje susedne nato drzave na Srbiju, rafali koje bismo kupili bi preko noci postali beskorisni.
    (Mile, 31. mart 2017 14:07)

    # Link komentara

  11. @Marko sa odnosom potisak/masa svego oko 1, a cak i ispod sa tipicnim V-V naoruzanjem, Rafal ne moze da pretenduje na titulu najboljeg. Performanse Rafala prevazidjene su jos 70-ih, osim manevrabilnosti. Da ne pominjem nizi plafon leta od prosecnog 4. gen lovca. Rafal je preskup za ono sto nudi. A vi sto kritikujete MiG, pa ne bombarduju li Sirijci sa Migovima i Suhojima iz 70-ih, jos malo pola veka, a odrzavanje im je katastrofa. Rusi su savladali raskorak iz 80-ih i 90-ih, sto se vidi po novim proizvodima. Tvrdnja drugog komentatora da nisu savladali minijaturizaciju je cista glupost, za veliki dolet tu je veliki avion i obrnuto. Procesorska moc potrebna za avioniku dostupna je na policama radnji, nema vise glomaznih krseva koji su slabiji od digitrona. A imati i istocno i zapadno naoruzanje je sasvim pametna politika, koje smo se i mi drzali.
    (drekavac, 31. mart 2017 14:06)

    # Link komentara

  12. Cena Rafale Dassault-a je 75 miliona bez tehnike/raketa. Sto je mnogo. Tj samo Egipat ima 6 i Indija 30tak. Uglavnom u pitanju su MiG-29S koji nemaju podrsku R77 raketa. Jer Malezani imaju Sukhoi koji nosi te rakete. Drugo taj MIG je za vazdusnu superiornost, a ne visenameski bombarder.
    Malezanima je ponudjena modernizacija i to je jos uvek u pregovoru, mada verovatno nece biti od toga nista jer zele iskljucivo visenameske avione. A posto imaju vec Sukhoi koji je superiorniji u tome od MiG-a , sledeci visenameski avion koji ima dobru elektroniku i rakete je upravo Dassault-ov Rafale. I vest je stara 2+ godina.
    Trece Malezani imaju i Svedsku i Americku i Rusku tehniku.

    Ovi sto likuju Ruse , nek vas je sramota zbog nepoznavanja materije. Ako se vec pravite pametni , to tako treba i da izgleda. Ovako samo izgledate da mrzite sve rusko.
    (Vuk Sev, 31. mart 2017 11:34)

    Problem je u tome sto mi REMONT 30 godina starih kanti placamo 30 miliona po komadu, a oni kupuju nove avione. Bolje i 3 nova Rafala nego 6 kanti.
    (Nikolai Valujev, 31. mart 2017 13:41)

    # Link komentara

  13. Kad su Rafali tako dobri, zasto ih zadnjih 20 godina nije kupio niko, sem Egipta, prosle godine?
    (Vanko, 31. mart 2017 13:41)

    # Link komentara

  14. Neka kupuje šta god ko hoće. Ako su oni dobro izračunali onda su sigurno dobro procenili. Jedini tu problem postoji što svi ti "zapadnjaci" kad jednom sednu na grbaču i postaneš njihov "saveznik" nema povratka. Plašim se da će njima ti dobri Rafali da izlete kroz nos.
    Smešni su komentari da elekronika ne valja u avionima koji se proizvode u Rusiji. To jednostavno ne može da bude tačno. To je zemlja koja ima bezbroj svemirskih programa jedan od najsavršenijih sistema PVO i ko zna šta još. Ako su to uspeli lošom elektronikom onda su u mojim očima još uspešniji. Jedan avion pun elektronike u realnim ratnim uslovima pitanje koliko može nezavisno da funkcioniše.
    (MIkaRC, 31. mart 2017 13:35)

    # Link komentara

  15. @Zox

    Duzina zivotnog veka kako zmaja, tako i motora je uvek na strani zapadnih aviona, avionika daleko naprednija, daleko ekonomicniji, veca korisna nosivost, laksa ubojita sredsva vece preciznosti, rusi upravo zbog ovoga imaju probleme sa PAK-FA, jednostavno sve im je glomazno, nisu ovladali minijaturizacijom, zato su im i avioni veci u odnosu na zapadne.
    Kontrola kvaliteta nepostojeca kod Rusa (za MIG korporaciju), belje kod Suhoja, ali daleko od zapada...

    Cena letnog casa i odrzavanja ide u korist zapadnih aviona, pogotovo kada se uzme zivotni vek... koji je visestruko kraci kod ruskih (ono sto se uporno precutkuje za nase MIG-29 jeste da im je zivotni vek istekao pre 5 godina)
    (RX, 31. mart 2017 13:34)

    # Link komentara

  16. @Jova
    Tek toliko da spomenemo: Izraelci od Amerikanaca kupuju samo avioniku F aviona. elektronika je njihova ... Ameri ni ne znaju sta ovi stavljaju u njih.
    (mufljuz, 31. mart 2017 13:32)

    # Link komentara

  17. Mnogi politicari traba da imaju pamet u glavi, drzi te pare gotovinu pa kad treba plati neko i ide umesto tebe ne samo avionima nego i tenkovima.
    (abdula, 31. mart 2017 13:12)

    # Link komentara

  18. tako je bilo i sa exocet, skupo Francusko a onda kupuj koje kakvo smeće sa kojim ne znaš šta ćeš ... Francuska tehnika je uvek bila skupa ali je i valjala
    (nele, 31. mart 2017 13:07)

    # Link komentara

  19. Indija je sklopila ugovor za 36 francuskih Rafale. U konkurenciji je bio ruski Su-35, koji je sa citavom opremom tri puta jevtiniji od Rafala. Indijci imaju su-30 i dobro poznaju ruske avione. Ali su se ipak odlucili za Rafale u odnosu na Su-35 jer zele da modernizuju vazduhoplovstvo. I kada su kupovali ruske avione kao Su-30, vadili su im rusku elektroniku i kompletno je zamenili sa francuskom i izraelskom koja je nadmocnija.
    (Jova, 31. mart 2017 12:36)

    # Link komentara

  20. Doniraće ih BiH pa da se uspostavi ranvoteža. Šalim se, ljudi se rješavaju smeća.
    (Rudi, 31. mart 2017 11:51)

    # Link komentara

  21. Nije za direktno poredjenje sa starijim verzijama Mig-29, to bi bilo kao kada bi poredio zastava floridu i recimo fiat stilo iz dvehiljaditih.

    Danasnji pandan rafalu je mig-35 koji jedva u par stvari kaska za njim a u nekima je i bolji! A zamisli vise nego duplo jeftiniji! ;) Jeste da rusi sa tom klasom kaskaju i da je proizvodnja mig-35 tek u pocetku, serijska, svi testovi su gotovi ali Rusi zato imaju i su-35s, prakticno najbolji avion te klase u svetu koji je opet povoljniji, pa su tu su-30 i njegove modernizovane verzije, opet konkurenti rafalu. Cak su i Kinezi upali u tu klasu sa svojim klonovima, Ameri sa modernizovanih f-18 super hornetom itd. Dakle ne placa se avion kao sto je vec konstantovano vec politicka podrska.
    A koji god avion imali bez jake pvo ne znaci nista osim u slucaju "air policinga".
    (Tango, 31. mart 2017 11:40)

    # Link komentara

  22. Cena Rafale Dassault-a je 75 miliona bez tehnike/raketa. Sto je mnogo. Tj samo Egipat ima 6 i Indija 30tak. Uglavnom u pitanju su MiG-29S koji nemaju podrsku R77 raketa. Jer Malezani imaju Sukhoi koji nosi te rakete. Drugo taj MIG je za vazdusnu superiornost, a ne visenameski bombarder.
    Malezanima je ponudjena modernizacija i to je jos uvek u pregovoru, mada verovatno nece biti od toga nista jer zele iskljucivo visenameske avione. A posto imaju vec Sukhoi koji je superiorniji u tome od MiG-a , sledeci visenameski avion koji ima dobru elektroniku i rakete je upravo Dassault-ov Rafale. I vest je stara 2+ godina.
    Trece Malezani imaju i Svedsku i Americku i Rusku tehniku.

    Ovi sto likuju Ruse , nek vas je sramota zbog nepoznavanja materije. Ako se vec pravite pametni , to tako treba i da izgleda. Ovako samo izgledate da mrzite sve rusko.
    (Vuk Sev, 31. mart 2017 11:34)

    # Link komentara

  23. Класична политика. Примера ради, да купе нов Рафал, који је значајно скупљи, без земаљске подршке и доказано у великом заостатку у односу на МиГ нове генерације, је нешто што се не ради случајно. Иза тога стоји или велика политика или пљачка.
    (смена страже, 31. mart 2017 11:31)

    # Link komentara

  24. Nemo' da bacate te migove, daj 'vamo!
    (Dragi gledalac, 31. mart 2017 11:09)

    # Link komentara

  25. I Malezija se opametila, samo se još Srbija pali na rusku tehniku koja već u startu kasni preko 30 godina.
    (Kole, 31. mart 2017 10:27)

    Nije samo avion u pitanju nego i zemaljska podrska i obuka pilota i tehnicara i cena odrzavanja i remonta. Malezija moze sebi da dopusti takav 180° zaokret, mi ne.
    (ukupna slika, 31. mart 2017 11:00)

    # Link komentara

  26. (Marko, 31. mart 2017 10:30)

    U pravu si, jos samo da kazes da Rafal sa punom opremom i naoruzanjem kosta preko 120 miliona po aparatu.
    (Milan1989g, 31. mart 2017 10:56)

    # Link komentara

  27. Ovo je prica za neupucene:

    Niko ovde ne prica o avionima vec o politickoj podrsci, ekonomskoj i lobiranju u svetu. To se placa, a ne neki avion koji je precenjen...
    (Sima, 31. mart 2017 10:55)

    # Link komentara

  28. Možda bi mi mogli od njih da nabavimo te migove za Dž?
    Verovatno samo akumulator treba da se zameni i ima da budu ko novi
    (nn, 31. mart 2017 10:28)

    Platili bi mi to zvanično oko 300 miliona, čisto da se ugrade ovi naši.
    (Pedja, 31. mart 2017 10:55)

    # Link komentara

  29. @Marko

    Rafal u osnosu na Mig:

    2x bolji, 3x skuplji... za iste pare mogu da kupe neki ozbiljan rusk avion kojem Rafam moze da pere prozore...
    (Zox, 31. mart 2017 10:54)

    # Link komentara

  30. tako smo i mi trebali da uradimo
    (nele, 31. mart 2017 10:50)

    # Link komentara

  31. Nek ih proslede do sertifikovane svetske deponije za sovjetsko naoruzanje
    (u Srbiju dabome!, 31. mart 2017 10:34)

    # Link komentara

  32. Rafal je fantastičan avion u odnosu na MIG-29 daleko ispred.Vrhunska avionika sa odličnim manevarskim mogućnostima čine Rafal možda i najboljim avionom 4++ generacije.
    (Marko, 31. mart 2017 10:30)

    # Link komentara

  33. Možda bi mi mogli od njih da nabavimo te migove za Dž?
    Verovatno samo akumulator treba da se zameni i ima da budu ko novi
    (nn, 31. mart 2017 10:28)

    # Link komentara

  34. I Malezija se opametila, samo se još Srbija pali na rusku tehniku koja već u startu kasni preko 30 godina.
    (Kole, 31. mart 2017 10:27)

    # Link komentara