Topla zima skupo koštala Zagreb – Sljeme izbačeno iz Svetskog kupa

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Giovanni Auletta
Foto: Tanjug/AP Photo/Giovanni Auletta

* "Opet fijasko u Zagrebu – druga trka može i u Tirani"

Posle 19 godina u rasporedu Svetskog skijaškog kupa, sledeće sezone neće biti trke na zagrebačkom Sljemenu.

Veće Svetske skijaške federacija (FIS) usvojilo je kalendar za sezonu 2023/2024 u kojem se nije našla "Snežna kraljica".

Čelnici FIS nisu uvažili zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju trka na Sljemenu.

Poslednjih godina organizatori "Snežne kraljice" imali su velike probleme zbog visokih temperatura i nedostatka snega.

Prošle sezone održana je samo jedna od dve planirane trke ženskog slaloma, dok je godinu pre toga vožena samo ženska, ali ne i muška trka.

Zbog nedostatka snega, otkazane su bile i trke 2014. te 2016. godine.

"Žao nam je što Snežne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i verujemo da će Snežna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svetskog kupa 2024/2025. U organizaciji trka Svetskog kupa ima brojnih primera gde drugi organizatori nisu organizovali trke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim trkama"
, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu.

"Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom poslednje dve godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svedočili neverovatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uslovima za taj deo godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čeloj centralnoj Evropi, ali smo svake godine i u tako teškim uslovima uspeli da organizujemo bar jednu trku".

"Ako nemate trku, to je kao da naša fudbalska reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gde su redovno ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.