- Wimbledon 2019 -

"Mister Majro", evergreen

Vimbldon je, barem meni, oduvek bio praznik. I to kakav praznik, ne onaj običan koji traje 24 sata i završi se.

Z. KecmanIzvor: B92
Podeli
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

To je praznik od dve nedelje. Svetkovina tenisa, događaj koji predstavlja svu lepotu i tradiciju ovog sporta.

Satima bih sedeo ispred ekrana i gledao prenose na državnoj televiziji. Grozničano pratio svaki poen, posebno omiljenih mi servis volej igrača, Edberga, Bekera, Mekinroa, kasnije i Samprasa.

Stefan Edberg, taj plavokosi Viking, koji je poznat i pod nadimkom „teniska Greta Garbo“, pričao bi u mikrofon reporter Zvonko Mihajlovski.

Ništa ne bi moglo da me odvoji od tenisa, tih mladalačkih dana. Čak ni omiljena, fudbalska lopta.

I onda, jutarnji ritual, odlazak na kiosk, po novine, kako bih stigao da pročitam šta su to pripadnici sedme sile pisali o mom omiljenom turniru.

Pisali su mnogi, ali neki su mi posebno dragi i posebno ih pamtim. Neki odavno više nisu među nama, a pisali su nezaboravne vimbldonske priče, dogodovštine, mnogi od tih tekstova ostali su obavezno štivo svih kojima je tenis u srcu.

Miroslav Radojčić, doajen jugoslovenskog i srpskog novinarstva, dugogodišnji novinar i dopisnik „Politike“ iz Londona. Njegovi izveštaji odavde pamte se i danas. Od 1951. godine, kada je prvi put poslao svoje redove odavde, pa sve do 1988. godine, tri godine pošto se zvanično penzionisao, Miroslav je na stranicama „Politike“, ali i „Tempa“ i „Sporta“ opisivao večitu i neverovatnu lepotu i uzbuđenje Vimbldona.

Uvek elegantan, uglađen, u odelu sa obaveznom leptir mašnom, ispisivao je stranice i stranice izveštaja boreći se sa tom, kako je imao običaj da kaže „slatkom gorčinom“ novinarstva, sa prokletsvom beline hartije i stalnih rokova da se tekst završi i osvane sutra u novinama.

Pitam se kako bi Miroslav, koji je napustio ovaj svet pre 19 godina, sada pisao o silnim titulama Novaka Đokovića, kako bi opisivao gracioiznost igre Rodžera Federera, ko bi bili njegovih heroji u današnjoj „internet eri tenisa“?

Kako je samo pisao o onim uspesima Slobodana Živojinovića, koji je ovde sticao veliku popularnost pobedama kao što je recimo bila ona protiv Matsa Vilandera na ovom mestu 1985. godine i to još u prvom kolu!

Photo by L. Waldorf/Evening Standard/Getty Images
Photo by L. Waldorf/Evening Standard/Getty Images

Divio se snazi, mašti, lepoti igre, a njegovi opisi i metafore, bili su nešto posebno.

Jedna, jedinstvena u lepšem polu jeste 15-godišnja Argentinka Gabrijela Sabatini. Ako nastavi da igra tenis otići će daleko, ali – ko može da nastavi da igra tu igru kad je lep kao greh“, pisao je sa ushićenjem o tada nadolazećoj zvezdi svetskog tenisa.

Pre nekoliko godina dopala mi je ruku knjiga „Vimbldonski dnevnik“ u kojoj su sabrani brojni Radojčićevi izveštaji sa Vimbldona. Prava riznica tekstova koji bi, da nije bilo te knjige, verovatno bili potisnuti u zaborav i ostali negde u prašnjavim arhivama redakcija na požutelim novinskim stranicama.

Umeo je da savršeno opiše događaj na terenu, recimo poput nadljudske bitke s početka 50-tih godina između Jaroslava Drobnog i Badža Petija.

Ali, da li se sve to, da li najpreciznije opisivanje svih voleja i servisa, forhenda i bekhenda, poena ili promašaja, može predstaviti bar u približnoj meri kakva se drama odigrala tu, na centralnom terenu? Nikada! Samo onih 17.000 gledalaca mogli su osetiti šampanjsku opojnost tenisa, okrutnu igru teniske mreže sa nervima dva očajnički herojska čoveka; kaprise udesa i sreće i, najzad, nadljudske napore dva igrača koji se nisu borili samo jedan protiv drugog, već, u poslednjim časovima igre, protiv nemilosrdne pretnje grča i totalne iscrpljenosti“, pisao je Radojčić, koj su u Engleskoj prozvali "MIster Majro".

Da, ta šampanjska opojnost tenisa. Tek sad osetim i miris i ukus te rečenice.

Znao je sve i da nasmeje.

Postoji u Vimbldonu stara šala – da tu kiša bude ponekad prekinuta tenisom!

A onda bi razvezao priču o toplom junskom suncu, prelepim terenima, šampanjcu, damama koje su došle da pokažu svoje toalete, i konačno o onim nezaboravnim bitkama momaka i devojaka sa tada još drvenim reketima. Šta reći, osim "Mister Majro, teniski evergrin".

Foto: B92/ZK
Foto: B92/ZK

Ovo leto predseća na jedno od tih, sušnih vimbldonskih leta, tako retkih ovde. Razmišljam, eto stigli smo na prag samog završetka ovog izdanja 2019. godine, a nismo imali ni kap kiše.

Ne računam to što je jednog dana pala preko noći, kada se nije igralo. Tenis, barem zbog one uporne i dosadne engleske kiše, ove godine nije trpeo.

Dobro, četvrtak je bio dan kada sam gledao Novaka Đokovića kako se veselo priprema za polufinale sa Bautistom Agutom. Jako raspoloženi Nole, raspevan, našpanovan na borbu sa Špancem koji možda izgleda kao „komarac“, ali ume da bude jako, jako neugodan.

Novače, je li to tvoj hit dana?“ upitah ga dok je bio u prolazu ka terenu za vežbanje, pošto sam čuo kako pevuši hit „Karma kameleon“, od grupe „Culture club“.

Jeste“, nasmejao se o odjezdio na teren gde je kovao sa svojim timom taktiku za sutrašnje polufinale, jednako važno kao i prethodnih osam koje je ovde odigrao.

Ne sumnjam da će naći rešenje za igru Aguta koji ga je dva puta ove sezone pobedio. Otud i razlog za oprez, jasno, Novak je veliki favorit, ali respekt protivnika je bitna stvar.

Novak je glatko dobio Gofana. Čupav start, ali briljantan završetak“, konstatovao je američki kolega Piter Bodo, novinar ESPN-a, dok smo razgovarali o meču četvrtfinala sa Gofanom.

I dok se Novak pripremao, teniserke su već krenule u svoje polufinalne okršaje i dok ste udarili dlanom o dlan, Serena Vilijams i Simona Halep zakazale su međusobni okršaj za titulu.

Nije bilo ni grama uzbuđenja, proletele su kroz svoje protivnice, silovito, nezadrživo. Posebno Serena. Kulja u njoj taj bes što eto već više od dve godine juri taj rekord Margaret Kort od 24 titule. Gladna je uspeha, gladna je pobede, probila se ka finalu kao tenk na bojnom polju kroz neprijateljske redove ostavljajući dubok trag.

Uvek kažem, ako se Sereni igra, protivnica nema šta da traži. A njoj se, dragi prijatelji i te kako igra, doduše i znatno mlađoj Simoni, bivšoj broj jedan.

Videćemo sve u subotu. Ali dajte pre taj petak. Dan za Novaka i Bautistu Aguta i kako se čini, raritet i vimbldonski izuzetak – klasik Federera i Nadala.

Jedanaest godina čekana prilika da odmere snage u hramu tenisa? Pripremite se seizmolozi, vaše skale će u petak zabeležiti veliko podrhtavanje tla na Vimbldonu!

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.