Predsednik Hrvatske prozvao Srbiju, VSS odgovorio: "Pitajte selektora šta misli"

Svetsko prvenstvo u vaterpolu završeno je u subotu u Dohi, pobedom Hrvatske u finalu protiv Italije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport.rs
Foto: Starsport.rs

Hrvati u su Kataru posle penala pobedili Italije i treći put u svojoj istoriji postali najbolji na planeti, nakon što su zlato osvojili 2007. i 2017. godine.

Srbija je na tom takmičenju završila na šestom mestu, porazom od Grčke u bori za plasman za petu poziciju.

Rezultati te dve selekcije bili su povod i za izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Kako to obično bude kada Hrvatska i Srbija učestvuju u takmičenju, videli smo i na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, Hrvatska izađe kao – prvak sveta", rekao je Milanović.

Povodom te izjave, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić otvorenim pismom obratio predsedniku Hrvatske.

"Poštovani predsedniče Republike Hrvatske, gospodine Milanoviću,

Povod mog obraćanja je Vaša izjava u kojoj pominjete rezultate vaterpolo reprezentacija naših država. Kao što znate rezultati u bilo kojoj sferi društva se ne posmatraju trenutno već najmanje u periodu od proteklih deset godina.

Vaterpolo je u Vašoj zemlji kao i u našoj jedan od najtrofejnijih sportova pa ću Vas podsetiti na rezultate od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. do danas, uz podatak da smo od 2006. na sportskim terenima kao samostalna država.

Kao DZ Srbija i Crna Gora osvojene su na Olimpijskim igrama po jedna srebrna i bronzana medalja. Na prvenstvima sveta po jedno zlato, srebro i bronza i na Evropskim prvenstvima dve zlatne medalje.

Od maja 2006. vaterpolosti Srbije su na Olimpijskim igrama osvojili dve zlatne i dve bronzane medalje, Hrvatska je na istom takmičenju osvojila po jedno zlato i srebro. Na Svetskim prvenstvima Srbija ima dva zlata, po jedno srebro i bronzu a Hrvatska tri zlata, jedno srebro i tri bronze. Na Evropskim prvenstvima Srbija je osvojila pet zlatnih medalja,po jednu srebrnu i bronzanu, Hrvatska po dve zlatne i srebrne medalje i jednu bronzanu.

Od srpskih klubova Bečej, Partizan i Crvena zvezda su bili pobednici Lige šampiona, u Hrvatskoj je to tri puta bio Jug.

Kao što vidite srpski vaterpolo je ostvario vrhunske rezultate, najuspešnija smo vaterpolo nacija u svetu u ovom veku, u prednosti nad Hrvatskom i ostalim zemljama. Zbog toga Vaša izjava nije primerena i siguran sam da ni jedan vaterpolo funkcioner Vaše zemlje to ne bi izjavio. Naši sportski rivali i prijatelji izuzetno poštuju naše rezultate, baš kao što i mi poštujemo njihove.

Uostalom, selektor Hrvatske Ivica Tucak je moj veliki prijatelj još iz detinjstva. Predlažem Vam da ga pitate šta misli o srpskom vaterpolu.

Verujem da sam Vam pomogao i nadam se da ćete se ubuduće, kada se poredite sa bilo kojim rezultatima Srbije bar malo raspitati", stoji u pismu Viktora Jelenića, predsednika Vaterpolo saveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.