Hrvatska dala zeleno svetlo – Zagreb sve bliži domaćinstvu EP u vaterpolu

Vlada Hrvatske dala je danas saglasnost da Zagreb bude domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu naredne godine, prenosi Hina.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kontinentalni šampionat u vaterpolu je trebalo da se održi od trećeg do 17. januara 2024. u Netanji, ali je otkazan zbog rata u Izraelu.

Vaterpolo savez Hrvatske se kandidovao za domaćina EP 2024. godine.

"Finansijska sredstva za sufinansiranje troškova organizacije EP u vaterpolu 2024. godine obezbediće se u ukupnom iznosu od dva miliona evra preraspodelom sredstava u okviru Državnog budžeta Republike Hrvatske za 2023. i projekcija za 2024. i 2025. godinu", saopšteno je, između ostalog, iz Vlade Hrvatske.

Hrvatski mediji navode da se sada samo čeka zvanična potvrda Evropske plivačke i vaterpolo federacije (LEN). EP 2022. godine je održano u Splitu.

EP 2024. je, između ostalog ,i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu naredne godine. Na OI će se plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru posle Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Pariz.

Tri najbolja nacionalna tima sa EP idu na Svetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha (2-18. februar naredne godine). Od evropskih selekcija su to pravo već obezbedili Mađarska, Grčka, Španija, Srbija, Italija i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.