SP vodenih sportova na stadionu?

Nemački grad Hamburg je jedan od tri kandidata za domaćina Svetskog prvenstva u vodenim sportovima 2013. godine zajedno sa Moskvom i Dubaijem.

Izvor: B92 Italija, Nemačka, Rusija, UAE
Podeli

Lista kandidata još je ranije objavljena, ali ono šta ponudu Hamburga čini drugačijom je spektakularan koncept za veliki događaj na kome bi učestvovali predstavnici više od 170 zemalja. Takmičenja u tri od pet sportova, plivanju, vaterpolu i sinhronom plivanju, bi se održavala u bazenima na modernom fudbalskom stadionu “HSH Nordbank Areni”.

Organizacioni komitet je već objavio grafike uz komcept za “Hamburg Akvatik park”, glavnog domaćina sportista u vodenim sportovima. Vaterpolo utakmice će biti igrane u bazenu na levoj strani, a moćiće da ih gleda oko 10.000 gledalaca, dok će se takmičenja u plivanju i sinhronom plivanju održavati na desnoj strani ispred 25.000 gledalaca.

Pored takmičenja u vaterpolu, plivanju i sinhronom plivanju, na stadionu na kome igra Hamburger i na kome su igrane utakmice na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2006. godine, biće smešteni i predstavnici medija.

Prema prvim zamislima organizatora u Hamburgu vaterpolo je trebalo da bude igran u jednoj od sala hamburškog Sajma, ali bi tako bili, ne samo odsečeni od ostalih takmičenja na Svetskom prvenstvu već i daleko od javnosti. Ali, po novom konceptu vaterpolisti, ne bi samo igrali napolju, već bi bili i u srcu interesovanja.

Iako izgleda komplikovato, koncept je mnogo lakše primeniti. “HSH Nordbank arena” je potpuno rekonstruisana za potrebe Svetskog prvenstva 2006. godine, i još uvek je jedan od najmodernijih stadiona u Nemačkoj.

Još jedno atraktivno mesto će biti korišćeno za plivanje na otvorenom, ukiliko ponuda Hamburga pro]e, pošto će se plivati u Uter Alster jezeru koja se nalazi u blizini centra Hamburga. Takmičenje u ronjenu će biti održavano na polovini puta između stadiona i jezera, na otvorenom bazenu Kaifu koji će biti potpuno redizajniran u slučaju da Hamburg dobije domaćinstvo, a do sva tri mesta na kome bi se održavala takmičenja može da se dođe sa samo nekoliko minuta javbim prevozom.

Posle velikog uspeha Svetskog kupa u vodenim sportovima 2006. godine i Svetskog rukometnog prvenstva 2007. godine organizatori ponude Hamburga su razmišljali o promociji vodenih sportova u Nemačkoj i postavljanju novih standarda.

Odluka o domaćinu Svetskog prvenstva 2013. godine biće saopštena 18. jula tokom prvog dana takmičenja na Šampionatu sveta u Rimu. Jedan od kandidata za domaćinstvo 2013. godine bio je i Beograd, ali nije uspeo da uđe u krug glavnih konkurenata za organizaciju.

Domaćin Svetskog prvenstva 2011. godine biće Šangaj, u Kini od 16. do 31. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.