Slomljeni Đoković ostao bez bronze

Novak Đoković poražen je od Španca Pabla Karenja Buste u meču za treće mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

MTIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Busta je do bronze stigao posle trijumfa od 2-1 u setovima (6:4, 6:7, 6:3), nakon dva časa i 48 minuta igre.

Srpski teniser tako nije uspeo da ponovi rezultat iz Pekinga 2008, kada je stigao do odličja, nakon pobede nad Džejmsom Blejkom.

Novu šansu da stigne do medalje imaće uskoro, u miks dublu, u paru sa Ninom Stojanović. Protivnici su Australijanci Pirs i Barti.

Bio je ovo jako težak meč, Busta žilav protivnik, najgori mogući u ovom trenutku, a činilo se da je Novak svoju šansu da prelomi duel u svoju korist propustio na startu odlučujućeg seta.

Umor i iscrpljenost, fizička i psihička, bili su prisutni kod Novaka od samog početka duela.

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig
Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Prvi set je protekao u Novakovim bezuspešnim pokušajima da rivalu oduzme servis, a prva, ujedno i najveća kazna, stigla je u petom gemu.

Izbacio je Novak tri loptice u aut, dopustio isto toliko šansi Busti za brejk, a 11. igrač planete takvu šansu nije želeo da propusti.

Usledila su tri mirna gema, da bi se Novak u devet suočavao sa set loptama na svoj servis. Agresivnom igrom je uspeo da se izvuče i ostane u prvom setu.

Nove šanse za povratak imao je već u narednom gemu, kada je on stigao do dve brejk lopte.

Dve duže razmene pripale su Špancu, koji se provukao, a onda na novoj set lopti odservirao prvi as I nakon 49 minuta igre poveo u ovom susretu, 6:4.

Novak nakon gubitka nije pao, delovao je svežije, a i udarci su mu bili sigurniji.

Doduše, ni Busta nije odstupao od svoje igre, koja mu je u prvom setu donela rezultat, uz dodatak da je pravio znatno više neiznuđenih grešaka.

Grafika SofaScore

Brejk lopti nije bilo na vidiku, a najbliži njoj je bio Novak, u desetom gemu. Ipak, Busta se sa 0:30 volšebno vratio i stigao do novog izjednačenja.

Ubrzo se ušlo i u taj-brejk, koji je Novak odlično započeo, međutim, Busta je brzo uzvratio i stigao do 4:4, te je drama dostigla vrhunac.

Novak se suočavao sa meč loptom, bilo je 5:6, ali se nekako izvukao, vezao tri poena i stigao do izjednačenja u setovima.

Đoković je u početnom gemu odlučujućeg seta bio raspoložen, stigao do brejk prilike, koju nažalost nije iskoristio.

To je verovatno bi prelomni trenutak, sve se okrenulo, Busta je preživeo, a potom i napravio brejk.

U tim trenucima Novak je bio vidno nervozan, indisponiran što Španac sve pogađa, a zbog toga su stradala i dva reketa – jedan je završio na tribinama, a drugi u delovima.

Busta do kraja nije dopuštao Novaku šanse za povratak, propustio je još četiri meč lopte, ali ne i petu u tom devetom gemu, te je osvojio bronzanu medalju za sebe – i svoju zemlju, Španiju.

Tok meča mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.