Olimpizam - Tokyo 2020 -

Igre XXV Olimpijade – 1992. Barselona (Španija)

Olimpijske igre u Barseloni održane su u doba velikih političkih procesa, ali interesantno, bez bojkota, sa bilo čije strane.

MT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aparthejd je ukinut u Južnoj Africi, te je ta zemlja učestvovala prvi put na Igrama od 1960.

Zatim, koju godinu pre Barselone, srušen je Berlinski zid, odnosno došlo je do ponovnog ujedinjenja Istočne I Zapadne Nemačke.

Igre XXV Olimpijade
Domaćin: Barselona (Španija)
25. jul – 9. avgust
Zemalja učesnica: 169
Sportisti: 9.356 (muškarci – 6.652, žene – 2.704)
Sportova: 25 (257 takmičenja)
Stadion: Olimpijski stadion (67.007)
Najviše medalja: Sovjetski Savez 112 (45 zlatnih)

Sovjetski savez se raspao, ali je na Igrama, pod olimpijskom zastavom učestvovalo 12 od 15 nekadašnjih republika (svi osim Estonije, Letonije i Litvanije), a takođe, kao samostalne zemlje, nastup su ostvarile i Hrvatska, BiH i Slovenija.

Što se tiče Srbije, odnosno SR Jugoslavije, zbog sankcije Ujedinjenih nacija, na Igre je mogla da pošalje samo individualne sportiste, koji se nisu takmičili pod zastavom svoje zemlje, već kao nezavisni učesnici.

Igre je obeležio američki košarkaški Drim Tim, koji su, između ostalih, činili Majkl Džordan, Medžik Džonson, Leri Bird, Čarls Barkli. Osvojili su zlatno na dominantan način, pobeđujući rivale u proseku sa 44 poena razlike.

Ono što su oni radili u igri pod obručima, to je radio gimnastičar Vitali Šerbo, koji je osvojio šest zlata, od toga četiri u jednom danu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što se tiče debitantskih sportova, bejzbol se pojavio kao olimpijski sport, nakon što je u šest navrata bio pokazni. Takođe, u program su dodati badminton i ženski džudo.

Zanimljivo, španski kormilar u osmercu, 11-godišnji Karlos Front, postao je najmlađi olimpijac još od 1900. godine.

Kada smo već kod veslanja, u muškom finalu, Kanada je pobedila Rumuniju za manje od 30 centimetara, što je bila jedna od najmanjih razlika između čamaca u olimpijskoj istoriji.

Sjajna slika viđena je u trci na 10.000 metara, kada je Etiopljanka Derartu Tulu u finišu sačekala belu Južnoafrikanku Elanu Mejer, te su ruku pod ruku prošle kroz cilj, što je simbolizovalo nadu u novu Afriku.

Zanimljiva činjenica jeste i da je Andreas Keler, osvajač zlata u hokeju na travi za Nemačku, treća generacija osvajača medalje na Igrama, nakon svog dede 1936. i oca 1972. godine.

Najbolja nacija u broju medalja bila je sovjetska, čiji se takmičari nisu borili pod svojom zastavom, ali su činili jedan tim. Osvojili su 112 medalja (45 zlatnih), samo četiri više od Amerike.

Naši, kao što je rečeno, vodili su se kao nezavisni učesnici, bilo ih je 58 u 13 sportova, a medalje su uzeli strelci – Jasna Šekarić srebro, a Aranka Binder i Stevan Pletikosić bronzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 6 sledeca idi na stranu