Novak Đoković

Mari: Žale se na kalendar, a igraju egzbicije – licemerno

Endi Mari rizikuje da se ozbiljno zameri nekim od velikih teniskih rivala.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Britanski teniser je ovih dana jednako aktivan na društvenim mrežama koliko i na terenu i ne libi se da priča i o najosetljivijim temama u svetu tenisa.

Tako je Mari nedavno podržao ideju da turniri u Južnoj Americi dobiju svoje masters takmičenje, što je naišlo na odobravanje od strane Borisa Bekera i Dijega Švarcmana.

Mari je sada otišao i korak dalje i oštro kritikovao kolege kojima se ne dopada gust raspored takmičenja, a slobodne nedelje koriste da igraju egzibicije.

U oktobru će u Saudijskoj Arabiji biti jedna takva, "Siks kings slem" na kojoj će igrati Rafael Nadal, Novak Đoković, Karlos Alkaras, Janik Siner, Danil Medvedev i Holger Rune.

Mari je to što se pojedini teniseri žale na raspored nazvao "licemernim".

"Ne znam da li bi bilo dobro da se uvedu restrikcije na egzibicije. Mislim da su ponekad igrači pomalo licemerni oko rasporeda, pričaju kako je teniska sezona preduga, ali onda lete svuda po svetu u post sezoni da igraju egzibicije. To je njihov izbor", rekao je Mari u intervjuu za "The National".

Teniser iz Danblejna je nastavio na tu temu uz dodatak da bi pauza između dve sezone ipak trebalo da bude duža.

"Sve to deluje licemerno jer oni ne moraju da igraju egzibicije. I ne moraju da igraju svaki ATP turnir, ne moraju da dođu u Dubai ili Indijan Vels. Da, to može da utiče na njihov plasman, ali mogu da biraju da preskaču događaje", dodao je škotski teniser.

Iako ne želi da se ukini egzibicije, njegova preporuka kolegama je da prestanu da se žale na raspored turnira.

"Ne bih da se zabrane egzibicije. Samo bih zatražio od igrača da budu selektivniji o tome kako pričaju o Turu i rasporedu, ako već igraju egzibicije. I što je interesantno, sada će ih biti i više usred sezone", smatra Mari.

Uz sve to, jasno je i ko najviše profitira od tih egzibicija, oni najjači.

"Uglavnom su to vrhusnki igrači koji imaju prilike da igraju egzibicije. Oni zarađuju veliki novac, ali ostatak nema tu mogućnost. Igrači koji su u vrhu zarađuju više i od nagrada, sponzora, novca za pojavljivanje i onda i od egzibicija. Igrači koji su plasirani nešto niže nemaju te prilike. Zato oni žele da ima više turnira, jer je to njihova šansa da zarade više. Morali bi da imamo neku ravnotežu u tome", zaključio je Mari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.