"Izazivanje građanskog rata u tenisu ne pomaže"

Andrea Gaudenci, prvi čovek ATP, osvrno se na sve glasnije priče o formiranju Super Tura.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/ IPP/Massimo Rana
Foto: Profimedia/ IPP/Massimo Rana

* Revolucija u tenisu: Saudijski novac menja i "beli sport"

Američki novinar Džon Verthajm je nedavno objavio kako se ozbiljno razmišlja o tome da se formira poseban krug takmičenja, četiti grend slema plus deset mastersa među kojim bi bivo i taj dodatni deseti, koji bi dobila Saudijska Arabija.

Gaudenci, koji je ove godine izabran ponovo na mesto predsednika ATP, funkciju koju će obavljati do 2026. godine, kaže da ga ne plaše te priče.

Dok je Tejlor Fric nedavno rekao kako ne bi imao ništa protiv "Super Tura", Gaudenci stvari vidi drugačije.

"Nema te opasnosti, apsolutno. Ima mnogo buke oko toga. Ja sam poslednjih godina bio vrlo glasan oko moje 'Jedne vizije' i oko toga da moramo da definišemo kako ćemo sarađivati, zar ne? Jer šta god da je u tom članku, definitivno se radi o fokusu na premijum proizvod, što će značiti na slemove i masterse zajedno, što je vrlo primamljiva ponuda. Sa tim se slažem sto odsto, I mi to radimo sa 'Jednom vizijom'. Očigledno je da različiti ljudi imaju različite ideje kako da stignemo do najbolje tačke", kaže Gaudenci.

On dodaje da tenis ne bi trebalo da se nadmeće u sopstvenim okvirima i dodaje da će taj tekst u Atletiku samo uništiti vrednosti,a ne kreirati nove.

"Postoji još jedan problem, u nekim situacijama je teško vratiti se unazad. Jer pokvarite odnose i postaje teže. Do toga može da se stigne gradeći na vrednostima koje imamo danas pre nego da se nešto uništi, što je uvek skuplje, to troši energiju i sredstva i nije neophodno", dodao je Italijan.

On je dodao da je za traženje rešenja zajedno.

"Ja sam za stopostotno jedinstvo i traženje rešenja kroz razgovor u jednoj prostoriji. Snažno verujem da možemo da se saglasimo mnogo više nego što verujemo da možemo, samo ako smo zajedno. Jer smo konačno saveznici. Svi guramo da tenis bude jači i da raste, da bude u ravni sa ostalim velikim sportovima i mogućnostima zabave. Tako da smo na istoj strani, u istom timu, a to je tim tenisa. Izazivanje građanskog rata ne pomaže, bila bi velika greška ići u tom smeru", upozorio je Gaudenci.

Italijan je bio na Nekst Gen finalu u Džedi gde je pratio kako Saudijska Arabija organizuje turnir najboljih osam igrača do 21 godine, na kojem je trijumfovao Hamad Međedović.

Gaudenci je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Saudijcima i dodao je da su oni veoma zaintersovani da urade više u sportu i tenisu.

"Naš najveći izazov je kalendar. Iskreno, veoma je gust, pretrpan. Ali postoji želja da budemo prisutni ovde, jer mnogo cenimo Bliski Istok", poručio je Gaudenci koji je najavio nove inicijative i spajanje WTA i ATP Nekst Gen turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.