Kirjos se zahvalio Mariju zbog pomoći

Australijski teniser Nik Kirjos je zahvalio Endiju Mariju što mu je pomogao tokom borbe sa psihičkim problemima.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Britanac je primetio znakove samopovređivanja pre nekoliko godina.

Kirjos poslednjih godina redovno priča o svojoj borbi sa psihičkim problemima uključujući i mislima o samoubistvu i vremenu koje je proveo u psihijatrijskoj bolnici u Londonu nakon što je ispao sa Vimbldona 2019. godine.

U emisiji kod Pirsa Morgana, Kirjos je pomenuo situaciju koja se dogodila tokom jednog treninga sa britanskim teniserom.

"Endi me je uvek podržavao. Čim sam došao na turnire, nekako je video da sa mnom treba raditi i uzeo me je pod svoje. Onda je kasnije tokom moje karijere shvatio da ja mislim da niko ne može da me trenira ili da sam na svom putu, ali uvek je bio neko ko je pazio na mene", rekao je Kirjos.

"Video je to (samopovređivanje) i pitao je: 'Šta ti je to na ruci?' Bilo je prilično loše u toj fazi. Endi je pokušavao da me posavetuje, ali ja sam se tada toliko zaglavio da nisam slušao. Mnogo sam mu zahvalan"
. .

Kako je preneo Tajms, Mari je obavestio Kirjosovog menadžera Džona Morisa o tome šta je video.

"Mislim da je to sve bilo godinu i po ili dve godine potpunog povređivanja. Bilo je prilično mračno da budem iskren. Mrzeo sam sebe. Mrzeo sam da se budim i da budem Nik Kirjos", naveo je australijski teniser.

On se posle toga oporavio, zaigrao je bolje i prošle godine stigao do finala Vimbldona.

Kirjos je rekao da je ponosan što može da podrži i druge koji imaju psihičkih problema.

"Mislim da sam mnogima pomogao kada sam otvoreno o tome pričao i objavio na društvenim mrežama. Skoro da sam bio svetionik za ljude koji se muče. Kada se osećaju kao da idu ka piću, drogi i ostalom, oni se otvore i znaju da razumem", rekao je Kirjos.

"To je bila najmoćnija stvar u mojoj karijeri, ljudi mi dolaze sa stvarnim problemima. Šalju mi slike na Instagram, direktne poruke o samopovređivanju i želji za samoubistvom. Razgovaram sa njima, ponekad ih pozovem telefonom. To pravi razliku i zaista sam ponosan", dodao je Kirjos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.