Dete iz radničke porodice koje je "zasenilo" Đokovićevu godinu

Teniska reprezentacija Italija predvođena Janikom Sinerom osvojila je Dejvis kup.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Siner doneo Italiji Dejvis kup posle 47 godina VIDEO

Italijani su u finalu pobedili Australiju 2:0, a prethodno su Siner i družina eliminisali Novaka Đokovića i Srbiju u polufinalu.

Četvrti igrač sveta u poslednjih 15 dana dva puta je savladao Đokovića i na nekin način mu se revanširao za poraz u finalu Završnog mastersa u Torinu.

Španci su već pisali da je Đokoivć stvorio "novo rivalstvo" sa mlađanim Italijanom, koji je u finišu sezone svojim nastupima učinio da se u inostranim medijima više priča o njemu nego o Đokovićevoj godini u kojoj osvojio tri grend slema, sezonu završio na prvom mestu, na kom će provesti više od 400 nedelja.

"Gazeta delo sport" dan nakon osvajanja "salatare" podseća na korene Janika Sinera, ističući da iza momka rođenog na prostoru Južnog Tirola, stoje vrednosti koje mu je prenela porodica.

Siner je rođen 16. avgusta 2001. godine u gradu San Kandido, kao dete radničke porodice.

"Otac Hanspeter do prošle godine radio je kao kuvar u skijaškom dom, majka Siglinde je konobarica i od njih je je naučio kulturu rada, posvećenosti i požrtvovanja. Nije slučajno što je, po ugledu na roditelje, čim je zaradio prve pare od turnira, prvo poželeo da kupi mašinu za španovanje reketa. Jer kod kuće je mentalitet - autonomija i ništa se beca"
, podseća Gazeta na izjavu Sinerovog trenera.

Sinerov otac (59) godinama je bio kuvar u planinskom domu u Val Fiskalini, dok je Siglinde brinula o gostoprimstvu, a tek ove godine Hanspeter počeo je da prati sina, gde na dužim putovanjima vodi brigu o Janikovoj ishrani.

"Dvadeset godina tata je radio, a da bismo bili više zajedno, počeo je da putuje sa mnom. Voli da kuva, pa može da se brine o mojoj ishrani i iznad svega možemo da nadoknadimo vremena koje smo propustili". Uvek su naporno radili. Možda sam ih prvi put sam sa 13 godina zvao jer sam osetio nostalgiju. Možda zato što sam bio malo tužan, jer je nešto pošlo po zlu ili sam izgubio meč. Mama mi je rekla da mora da radi i tada sam shvatio da su moji problemi relativni", istakao je Siner.

Zbog toga je odrastao u skromnog momka dečak koji ume da svakoj situaciji da nađe pravu meru: bez milionerskih ispada, bez javne pompe, dodaje ovaj italijanski list.

Janik ima i starijeg brata Marka, rođenog 1998. godine, koga su Janikovi roditelji usvojili skada je imao devet meseci.

Tada su mislili da neće moći da imaju decu i odlučili su se na taj korak, a nekoliko godina kasnije stigao Janik.

"Mark je kao i ostatak porodice, ne voli da se pojavljuje, radi kao instruktor u vatrogasnoj jedinici. Braća Siner vole da šetaju zajedno po planinama onih nekoliko dana kada su u mogućnosti da budu kod kuće, igraju golf i voze karting, ako je moguće zajedno sa ostalim prijateljima iz detinjstva. Uvek oni, uvek isti, oni sa kojima se slikaš na vrhu neke planine, na pikniku. Priroda i empatija, ništa više. Uvek jednostavne stvari čine šampiona velikim"
, piše Gazeta delo sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.