Slučaj "test na doping" rešen – Novak i drugovi uradili sve po protokolu

Pozivi pojedinaca da se Novak Đoković suspenduje zbog navodnog odbijanja da se testira na doping pre meča bili su uzaludni.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* U odbranu Đokovića: "Ništa ne znaju, ali optužuju – to je odvratno i sramno"

Poznato je da se Novak požalio na tretman koji je imao pre meča polufinala Dejvis kupa sa Velikom Britanijom kada su tražili od njega da da uzorak urina pre izlaska na teren, na meč sa Kameronom Norijem.

To je uslovilo da se oglase pojedini, pre svega bivši francuski biciklista Mark Madio koji je tražio da se najbolji teniser sveta suspenduje.

"Imamo pravilo kontrole pre i posle takmičenja. Odbio je test pre takmičenja. Ako antidoping telo radi svoj posao, gospodin Đoković mora da bude suspendovan. Odbio je test pre takmičenja, uradio je jedan posle. U biciklizmu, podvrgavate se testu, ako odbijete, test je pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo da odbijete testiranje, to je pravilo", rekao je Madio koji je dodao da postoje proizvodi koji se mogu otkriti tokom izuzetno ograničenog vremena.

Potom je u ovakovu odbranu stala bivša vimbldonska šampionka, Francuskinja Marion Bartoli.

"Kad znate da ćete na doping test, imate nekoga ko vas prati ceo dan. Čim izađete sa terena, on vas prati, on je u svlačionici kad se tuširate. A ako ne možete u toalet, on vas prati na konferenciju za štampu sve dok ne date urin. Tako da ne vidim kakva je razlika da li se to radi pre ili posle meča, posebno što je koncentracija urina veća posle meča jer se tokom duela dešava efekat dehidracije. Suđenje koje smo pokušali da izvedemo protiv Đokovića vezuje se za britansku štampu, koja ništa ne zna o procedurama, ali sebi dozvoljava da optužuje igrače. To je odvratno, sramno i potpuno nepravedno", rekla je Bartoli.

Ono što je najvažnije je da se pred meč Srbije i Italije oglasio i portparol Jedinice za integritet tenisa, koji je objasnio proceduru.

"Zahvaljujući formatu timskog takmičenja, uključujući i Dejvis kup, timovi mogu biti informisani da su izabrani za testiranje pre starta mečeva i da mogu da obezbede uzorke kada su spremni. Od momenta obaveštavanja i davanja uzorka, oni su motreni od strane člana anti-doping tima", rekao je on.

Ništa nije i ne može biti sporno jer su, kako je preneo i portal "We love tennis", traženi uzorci srpskih igrača dati pre meča, tako da je ceo slučaj zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.