Opet odbila da se rukuje sa Ruskinjom, pa žali zbog ćutanja WTA

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk kritovala je WTA što je ignorisala zahtev za sastanak sa igračima iz njene zemlje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Za sve "koji se bore i umiru": Ukrajinka odbila da se rukuje sa Ruskinjom

Ona je to rekla posle poraza na turniru u Majamiju od Ruskinje Anastasije Potapove sa kojom je odbila da se rukuje.

Kostjuk je pre nekoliko nedelja odbila da se rukuje i sa Varvarom Gračevom, te Beloruskinjom Viktorijom Azarenkom.

"Hteli smo sastanak sa čelnicima WTA i nismo ga dobili. Bez odgovora, ništa, samo ćutanje", rekla je Kostjuk novinarima posle sinoćnjeg poraza od Potapove sa 6:1, 6:3 u drugom kolu turnira u Majamiju.

Prošle nedelje je njena sunarodnica Lesja Curenko rekla da je nekoliko ukrajinskih igračica uputilo ovaj zahtev.

Curenko se povukla sa turnira u Indijan Velsu prošle nedelje pre meča sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom, objašnjavajući kasnije da je doživela "napad panike" nakon razgovora sa generalnim direktorom WTA Stivom Sajmonom o posledicama ruske invazije na njenu zemlju.

Kostjuk je odbila da razgovara o pitanjima koja su ona, Curenko i drugi Ukrajinci želeli da pokrenu na sastanku. "Pre nego što dođe do sastanka, mislim da nije dobra ideja razgovarati o tome", rekla je ona.

Žreb u Majamiju doneo joj je duel sa Potapovom u drugom kolu. Na kraju meča pod visokim naponom, koji je ipak protekao bez incidenata, slavila je Potapova i plasirala se u treće kolo gde će igrati protiv Amerikanke Koko Gof.

Ruskinja je naljutila ukrajinske tenisere prošle nedelje u Indijan Velsu izlaskom na teren u dresu fudbalskog kluba Spartak iz Moskve. To je protumačeno kao znak podrške Rusiji u sukobu sa Ukrajinom i donelo joj je zvanično upozorenje od strane WTA.

To nije bilo dovoljno da zadovolji Kostjuk.

"Postoji mnogo stvari koje radi WTA sa kojima se ne slažem. Ali to neće ništa promeniti. Šta god da kažem, dobiću mnogo mržnje. Ali upozorenje? Nije važno. Možete suspendovati nekoga, ne znam. Ne mogu to da komentarišem, smešno je", rekla je Kostjuk.

Arina Sabalenka je prošle nedelje priznala da "postoji mnogo tenzija" između Rusa i Belorusa na jednoj i Ukrajinaca na drugoj strani.

"Očigledno da postoje tenzije, mi nismo prijatelji, mi smo trenutno u ratu", rekla je 20-godišnja Kostjuk, koja je ranije ove nedelje osvojila svoju prvu WTA titulu u Ostinu pobedivši u finalu Ruskinju Varvaru Gračevu.

"Možda se neću pozdraviti sa nekim igračima, ali nikada nikome nisam prišla, ni sa kim nisam razgovarala. Možda sam samo svojim prisustvom širila mržnju", rekla je.

Na pitanje da li je u stanju da ignoriše rat dok je na terenu, Kostjuk je odgovorila: "Zavisi od dana. Mislim da je najbolje izbegavati bilo kakve vesti, jer su u poslednjih godinu dana većina onih koje dobijam užasne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.