Novak Đoković

"Da je Novak igrao svuda, ostao bi prvi"

Nikolaj Davidenko, nekada treći teniser sveta, smatra da će bitka između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala biti uzbudljiva.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Victor Joly / DPPI
Foto: Profimedia/Victor Joly / DPPI

Rus je u intervjuu za "Šampionat" pričao o mnogim aktuelnim temama svetskog tenisa, a osvrnuo se i na tu borbu Španca i Srbina za rekorde i titulu najboljeg igrača svih vremena.

"Šta još motiviše Nadala i Đokovića? Rafa stvarno želi da uspe. Želeti i činiti su dve različite stvari. Koliko još može, druga je stvar. Oba žele da pokažu da još nisu završili posao. Ali kad izađu, nisu više sigurni da li će dobiti taj meč. Čekaju momenat, to se zove 'pokušavati'. Kažu, 'pokušavamo da pobedimo', ali to je nedovoljno precizno. Jer uvek može da iskoči neka povreda. Kada je Nadal bio zdrav, išao je kao ten, sve je pobeđivao. Kako je bilo u finalu Australijan opena? Na dalje, samo će piti još više pilula", kaže Davidenko.

Na neku način, hvaleći dvojicu velikana, kritikovao je mlade zvezde u usponu.

"Da krenem od Đokovića, koga nije bilo u Australiji i na US Openu. Došao je na Vimbldon i osvojio ga, bez dobijenih poena. Ne znam šta bih rekao za to. Možda da je sve igrao, i dalje bi bio prvi na svetskoj listi", dodao je Davidenko.

Onda se osvrnuo i na Rafaela Nadala.

"I on me je iznenadio. Kada dođe Rolan Garos, ispostavi se da je on u formi. I pitam e, da li su mladi igrači tako slabi? I kada sam ja igrao sa njim, sve je osvajao. Imate sada mlade, fizički jake momke, udarače, i opet ih pobeđuje. Čini se da je tenis njegove generacije i dalje bolji od trenutnog. Alkaras je osvojio slem i povredio se. Povrediti se u tim mladim godinama? Sa 20 morate da se dižete, ne da se povređujete. Osvojio je Njujork i povukao se. Federer nikada nije imao nešto slično, da je osvojio US Open a da ga nije bilo na ATP Finalu. Svi najjači igraju taj turnir, spremni su da igraju do kraja sezone. A on je odustao, što je smešno. I nije bio umoran. Fizički je izuzetno jak, brz je, mlad. Kretanje nije problem. Ipak, povrede su nepredvidive, mogu da ga zaustave, uspore ga. Ipak, iznenađen sam da se već tako mlad povlači sa turnira. To ne rade prvi teniseri sveta", kritikuje Davidenko.

Rus je potom poredio i Rodžera Federera, koji se povukao u septembru, sa Novakom Đokovićem.

"Federer je ranije sve demolirao, a onda je poleo da često gubi. Prestao je da stiže do finala. Pre dve godine je počeo da guni neke mečeve što je ranije bilo nezamislivo. To je značilo da je njegovo vreme prošlo, jer sebi tako nešto ranije nije dozvoljavao. Nadal takođe sebi nije dozvoljavao da gubi u prvim kolima, a sada?", pita se Nikolaj.

Primetio je i određene padove kod Novaka Đokovića.

"Đoković je jedinstven u tom pogledu. Pre toga, on je ili držao superformu ili je padao. U finalu ATP Finala 2018 izgubio je od Zvereva. Bio sam tamo, gledao meč. Nisam video Novaka u meču, kao da nije bio prisutan. Sećam se i kako je igrao protiv Hačanova u Bersiju, nije bio prisutan. Isto i u finalu US Opena sa Medvedevom. Povremeno je gubio. Bilo je takvih mečeva, sa Federerom, teškoj ih je zaboraviti. Onda kada je jednostavno pao i ništa nije mogao da pogodi. Kada Federer igra finala u pet setova, odlučuje jedna lopta. Rodžer ništa nije davao za badava. Gubio je, ali taj odlučujući poen bivao je psihološki. I onda vidite Novaka, nije gubio poene, već mečeve. To je bilo iznenađujuće", zaključio je bivši reket broj tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.