Da li je prošao Federerov "poslednji voz"?

Otkazivanje Vimbldona najveći je udarac za Rodžera Federera.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Švajcarski teniser u poteri je za 21. Grend Slem titulom i najveće šanse imao je upravo na Vimbldonu.

Od 1877. godine Vimbldon je otkazan samo 10 puta, a sada je to slučaj prvi put još od Drugog svetskog rata, kada se od 1939. do 1945. godine nije igralo Otvoreno prvenstvo Engleske.

Rodžer Federer, osmostruki šampion Vimbldona, naredne godine će u trenutku održavanja drugog Grend Slema u sezoni imati 39 godina, tačnije skoro 40, pošto će jubilarni rođendan proslaviti osmog avgusta.

Godine su sustigle Federera, povrede uzimaju maha i Švajcarac je u februaru morao na operaciju kolena.

Na Australijan Openu mučila ga je povreda leđa, pa će mu prinudni odmor zbog pandemije koronavirusa dobro doći, makar u tom smislu.

Tokom pauze, Federer i njegova žena Mirka donirali su milion franaka za najugroženije, a Rodžer je postavljao snimke kako vežba i izvodi trik udarce u dvorištu, pa se može reći da je u dobrom raspoloženju.

Prošle godine je imao istorijsku priliku da dođe do 21. najvećeg trofeja, međutim, naleteo je na zid i neverovatnog Novaka Đokovića, koji je spasao dve meč lopte na protivnik servis i na kraju završio na terasi Ol Ingland kluba.

Federer je ispao u četvrtfinalu US Opena kasnije, ove je planirao da igra Rolan Garos, a pitanje je da li će se i on održati, s obzirom kakva je situacija u Francuskoj, iako je zakazan tek za septembar.

U slučaju da se turniri održe kako je i planirano, Federer će imati samo nedelju dana, doduše kao i svi ostali, da se prebaci sa jedne na drugu podlogu.

Moguće je da će Federer propustiti Rolan Garos i baciti sve karte na US Open, gde nije trijumfovao još od 2008. godine, ali svakako ima veće šanse na betonu nego na šljaci.

Naredna godina donosi nam verovatno i poslednju u karijeri Rodžera Federera, a s obzirom da je u pitanju godina kada će se održati Olimpijske igre, Švajcarac će odigrati samo najveće turnire.

Spekuliše se da će igrati samo Grend Slemove i dva Mastersa, uz po jedan turnir kategorija 250 i 500, a da će se oprostiti na Vimbldonu i da možda čak neće ni igrati na Olimpijskim igrama.

Šestostruki šampion Australije, osmostruki šampion Vimbldona, petostruki šampion US Opena i osvajač jedne titule na šljaci u Parizu, ima ukupno 20 Grend Slem trofeja i po svemu sudeći imaće još tri prilike da pobegne Nadalu i Đokoviću.

US Open 2020. godine, ako se uopšte održi, Australijan Open 2021. i Vimbldon 2021. godine.

Ako bude otkazan i turnir u Njujorku, Federeru ostaju Australija i Engleska, gde će sa skoro 40 godina želeti da osvoji Grend Slem i povuče se iz tenisa.

To je dobra vest za Rafaela Nadala, koji ima jedan Grend Slem manje (19) i jedan je od glavnih favorita za osvajanje svih narednih najvećih turnira, a posebno Rolan Garosa, gde je neprikosnoven sa 12 titula i dva poraza u 14 godina.

Rafael Nadal će naredne godine napuniti 35 u junu, dok će Đoković imati 34.

Srpski teniser je do sada osvojio 17 Grend Slem titula i veoma je blizu Rodžeru Federeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.