Federer u transu do pobede, Novak ide kući kao svetski broj dva!

Ništa od polufinala ATP tur finala u Londonu za Novaka Đokovića, ništa ni od prvog mesta na ATP listi.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Tess Derry/PA Images via Getty Images
Photo by Tess Derry/PA Images via Getty Images

U velikom dvoboju velikana “super trojke” i njihovom 49. okršaju, Rodžer Federer je posle 72 minuta igre slavio protiv Novaka Đokovića u dva seta, 6:4, 6:3.

Njih dvojica su prethodno pobedili Matea Beretinija u dva seta, ali izgubili od Dominika Tima, koji je obezbedio plasman sa prvog mesta grupe.

Bila je to 23. pobeda Federera u okršajima sa Novakom i mali revanš za onaj poraz letos u finalu Vimbldona, a doneo mu je ujedno i drugu poziciju u grupi i plasman među četiri najbolja na završnom turniru sezone.

Novak neće biti zadovoljan, poslednja dva meča u sezoni nije odigrao kako ume, pa će godinu završiti kao broj dva na svetu, a Nadal će po peti put biti broj 1 na kraju jedne kalendarske godine.

Što se tiče ovog duela sa Federerom, Novaku je malo šta uspevalo, naročito na servis Švajcarca. Rodžer, željan osvete za onaj poraz u finalu Vimbldona, odigrao je fenomenalno od početka kraja, sigurno na servisu, imao je daleko manje grešaka i apsolutno je zaslužio trijumf.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Več je u pvom gemu meča bilo najave šta ćemo gledati. Dosta nesiguran start Đokovića, prilika za brejk Švajcarca koju tada nije iskoristio, ali jeste u trećem gemu kada je napravio brejk bez izgubljenog poena za 1:2.

Uspeo je Đoković do kraja seta da dobija svoje servis gemove, tu je nekako i uspevao da odigra kako želi, ali kada bi se igralo na servis Švajcarca, nije bilo odgovora.

Federer je servirao kao u najboljim danima, tako da ni najbilji riterner sveta nije imao adekvatan odgovor i za svega 35 minuta igre, Federer je stigao do prednosti u meču - 6:4.

I u drugom setu je počeo ofanzivno, imao je Federer nove dve brejk lopte več na startu, ali je Novak uspeo da se izvuče i dobije gem.

Dobro se držao Novak nekako do sredine drugog seta i 2:2 kada je Federer opet pojačao ritam. Đoković u tom četvrtom gemu je propustio prvu i jednu priliku za brejk i kazna je ubrzo stigla u vidu novog brejka - 2:3.

Sve do kraja je bila rutnina za Federera, čuvanje servisa, a i Novak mu je pomogao u tome. Delovao je bez energije i prilično nemoćno, na kraju Novak je loše odigrao i taj poslednji gem u meču i sve je bilo gotovo.

Švajcarac će tako nastaviti takmičenje, još je neizvesno sa kim će iz grupe "Andre Agasi" ukrstiti reket u polufinalu, a Novaku ostaje da pokuša da pronađe onu staru igru na Dejvis kup finalu u Madridu.

Možda i najbolji tonik za londonski mamurluk, ali generalno i za kraj jedne godine u kojoj je osvojio pet titula.

Sve detalje mogli ste da pratite uživo uz naš LIVE BLOG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.