"Prošle godine radio sam s Timom, sad ću sa Federerom"

Miomir Kecmanović je posle duge i naporne debitantske sezone na ATP turu konačno na odmoru. I to u Beogradu.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Mladi teniser, koji je sezonu završio kao 60. na ATP listi i plasmanom u polufinale Nekst Gen ATP finala u Milanu, kaže da mu je drago što je konačno kod kuće.

Poznato je da već godinama živi i trenira na Floridi u "IMG Akademiji" u Bradentonu, tako da je zaista retko kada u svom rodnom gradu.

Super je osećaj biti opet u Beogradu, lepo je vratiti ser kući. Uživam svaki put kad sam ovde. Dobro se osećam, iako ne dolazim često. Drago mi je da mogu makar nekoliko puta da dođem“, kaže Miomir, koji je u druženju sa srpskim novinarima rekao i da mu je otac i dalje najveći uzor.

Beograd ga kaže opušta, daje mu priliku da se sredi i odmori. Jer je cele godine na putu sa turnira na turnir.

"Znači mi da vidim mamu i tatu, da se vidim sa prijateljima. Nekako me opušta više kad sam ovde. Tamo sam pod stresom, stalno se nešto događa i lepo je kad mogu da se vratim i budem malo u Beogradu. Pre svega da razbistrim glavu. Trudim se da ne radim ništa, da se vidim sa svima koji mi znače i da se osetim kao da sam i dalje deo Beograda. Teško mi pada kada putujem u Aziju, Australiju, Ameriku, sve što je preko devet sati. Ovo što je bliže, to je u redu“, kaže Kecmanović.

Posle par nedelja odmora, Miomir će ponovo krenuti sa napornim radom. Prošle sezone se neko vreme pripremao sa Austrijancem Dominikom Timom i njegovim timom, sada kaže da ima još jedno veliko iznenađenje.

Taj deo priprema sa Dominikom mi je bio ključni deo, tu sam najviše napredovao i mogao sam da vidim i naučim od njega, pre svega da znam šta mogu da očekujem i kako treba da izgleda ako hoću da igram kao on. Imao sam problema da izdržim te duže mečeve, naročito u Australiji kad sam prvi put igrao glavni turnir. Od kad sam prvi put počeo da radim sa Dejanom (kondicioni trener), od februara i marta, dosta smo napredovali. Posle sam mogao da izdržim par mečeva u pet setova i da ih dobijem. Naravno, može to još mnogo bolje, i potrebno je, ali mislim da smo za prvu godinu i kratak period, jer nismo zbog turnira imali mnogo vremena da treniramo, uradili dosta. Raduje me što ću imati još jednu dobru predsezonu. Biću u Dubaiju, tako da se trudim da se svake godine spremim dobro", kaže Miomir.

U Dubaiju će mu biti zaista zanimljivo.

Biće tamo Federer! Sa njim ću trenirati, tu će biti još par igrača, ali još ne znam ko. Trebalo bi od 12. ili 13. decembra da počnemo da radimo“, otkrio je Kecmanović.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Za debitantsku sezonu ostvario je zaista mnogo. Ističe da je veoma zadovoljan i da je uspeo da ispuni plan, a Indijan Vels, na kojem je ostvario odličan rezultat, plasmanom u četvrtfinale, ostaće mu u najprijatnijem sećanju.

"Bilo je dobro, imao sam sreće u Indijan Velsu da uđem na turnir, uspeo sam to da iskoristim. Nekako mi je to dalo i više i vere i motivaciju, da verujem da mogu da budem tu. Mišljenje mi se promenilo, i o mečevima, i generalno sve oko pristupa, sve se složilo i išlo bolje i bolje. Stvarno mi je drago što sam uspeo da ostvarim sve što sam hteo, pa i više".

Taj prelaz iz juniorskog u profesionalni tenis je za mnoge nesavladiva prepreka. Kecmanović kaže da je sve bilo teđe nego što je očekivao.

Meni je bilo dosta teže. Kad si junior i kad si prvi junior sveta, ispada kao da si bitan i nešto značiš. Toliko se toga oko tebe dešava i misliš da će to uvek tako da bude. Ipak, kad dođeš na ove prave turnire, tek onda vidiš kako sve funkcioniše. Potrebno je još više rada, truda, želje, svašta da naučiš da bi mogao da se barem izboriš da uđeš u sto i ostaneš tu, a pritom i ceo put do toga je mnogo teži nego što sam zamišljao. Drago mi je da sam sve to uspeo da prevaziđem i u kratkom periodu da prođem taj deo“, dodao je Kecmanović.

Pobeda nad Aleksanderom Zverevom u Sinsinatiju mu je dala dodatno samopouzdanje i pokazala da je na pravom putu.

"Da, to mi je najveća pobeda, drago mi je da sam u prvoj godini na Turu uspeo da pobedim Top 10 igrača. Stvarno mi je značilo i za samopouzdanje. Dalo mi je još više želje da radim i da treniram da bih mogao da igram na konstantnom nivou", zaključio je Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.