"Sa 22 godine si stari talenat, ja sam tad imao treću krizu"

Trostruki šampion Vimbldona Boris Beker smatra da su današnji mladi teniseri poprilično razmaženi i da uživaju privilegije koje on u svoje vreme nije imao.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Najmlađi vimbldonski šampion je na promociji "Međunarodne teniske akademije Boris Beker" između ostalog pričao i o aktuelnom trenutku u svetu tenisa.

Bekerova akademija, koja se gradi u mestu Hohhajm u blizini Frankfurta, neće početi sa radom pre 2021. godine, a Boris kaže da je izgradnja takvog centra bila neophodna.

Kada su ga pitali šta misli o današnjim mladim igračima, bivši trener Novaka Đokovića imao je veoma jasnu opservaciju.

"Danas nekog ko već ima 22 godine nazivaju talentom. Ja sam u tim godinama već doživljavao treću sportsku krizu", jasan je Boris.

On je takođe rekao i da se čvrsto zalaže da nagrade na WTA i ATP turu budu jednake.

"Podržavam tu priču o jednakim nagradama, volim ženski tenis. Grend slem turniri ne bi bili isti da ne igraju i teniserke na njima. Na stolu je dosta novca, ne vidim što ga ne bismo jednako delili", kaže Beker.

Nemački stručnjak je na promociju Akademije došao uz pomoć štake. Vidno se muči dok hoda, ali kaže da su to posledice beskompromisnog stila igre.

"Takav mi je bio stil, nisam se štedeo. Srećan sam što uopšte mogu da hodam. Ovo što sada vidite su ratni ožiljci. Sada više ne mogu da igram, ali o tenisu mogu da pričam satima", dodao je Beker.

Kada je reč o Akademiji, u pitanju će bili izuzetno moderan centar, poput akademije Rafaela Nadala ili "Muratoglu akademije" u Nici u kojoj treniraju i njegova deca.

Boris će projekat realizovati uz pomoć grupacije "Ezedin" koja je obećala da će uložiti 20 miliona evra.

Na prostoru od 48.000 kvadratnih metara biće 18 spoljnih terena, privatna škola, hotel sa 65 soba gde će studenti i polaznici akademije spavati i boraviti, restoran od 260 mesta, spa centar sa velikim bazenom i teretanama, muzej, teniska prodavnica, a biće izgrađena i najveća dvorana sa 21 pokrivenim terenom.

Ono što možda nije popularno je cena, očekuje se da će studenti godišnje plaćati 50.000 evra.

"Neću se preseliti u Hohhajm, ali ću dolaziti kad god mogu i treniraće se po pom modelu, naravno", naglasio je Beker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.