Zimonjićev "Tim snova" – Srbija napada "Salataru"

Selektor teniske reprezentacije Srbije Nenad Zimonjić objavio spisak igrača za finali turnir Dejvis kupa u Madridu

AKIzvor: B92
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Srbiju će na prvom završnom turniru Svetske grupe DK, 18-24. novembra u Madridu, predvoditi najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Tu su još dvojica momaka iz generacije koja je 2010. osvojila istorijsku "Salataru" za Srbiju – Viktor Troicki i Janko Tipsarević.

Osim njih, tu su i mlade snage Dušan Lajović, 33. igrač sveta koji je igrao finale DK 2013, te Filip Krajinović, 46. reket planete.

Srpski teniski "Tim snova" će se u novembru u čuvenoj "Kaha magika" dvorani u grupnoj fazi boriti sa selekcijama Francuske i Japana.

Grupa A:
Francuska, Srbija, Japan

Grupa B:

Hrvatska, Španija, Rusija

Grupa C:
Argentina, Nemačka, Čile

Grupa D:
Belgija, Australija, Kolumbija

Grupa E:
Velika Britanija, Kazahstan, Holandija

Grupa F:
SAD, Italija, Kanada

"Lepo je da ćemo se okupiti u ovom sastavu, ja kao selektor u ovoj ulozi, a ono što je zagarantovano kao i uvek do sada su sjajna atmosfera i veliko drugarstvo među svim igračima. Najvažnije je da se podigne forma što je moguće više do početka takmičenja, da igrači ostanu zdravi, a ne sumnjam da imamo kvalitet da iznenadimo svaku reprezentaciju. Imaćemo sigurno izuzetno tešku grupu, protivnici Japan i Francuska. Sa Japanom smo blagi favoriti, a sa Francuzima je potpuno otvoren meč zato što su oni u dublu kvalitetniji. Dejvis kup je nepredvidiv, pogotovo ovaj novi format takmičenja gde se igraju dva singla i dubl, svaki meč je podjednko važan, igra se u dva dobijena seta i svako svakog može da iznenadi. Teško je prognozirati bilo šta, na nama je samo da se pripremimo što je mogućr bolje, zato ćemo ići 4-5 dana ranije tamo kako bi se adaptirali na uslove u Madridu gde je i nadmorska visina oko 500-600 metara, uradićemo sve da budemo što spremniji. Novak će nam se pridružiti kad se završi Masters u Londonu. Drago mi je da smo u ovom sastavu, žao mi je što je došlo do povreda nekih od naših igrača i kasnije zdravstvenih problema, zdravlje je najvažnije. Dejvis kup tim Srbije ima neosporan kvalitet, pored ovih igrača koji će biti u Madridu tu su Đere, Kecmanović, Milojević, Petrović, Krstin, imamo dosta igrača koji će moći da pomognu svojim prisustvom i igranjem u reprezentaciji", kaže selektor Zimonjić.

Jedan od najboljih Dejvis kup igrača naše zemlje u istoriji Janko Tipsarević koji je odigrao 59 mečeva u nacionalnom dresu, slavio u 41 (34 u singlu i sedam u dublu) i bio nepobeđen od aprila 2004. do aprila 2006. godine, u Madridu se oprašta od profesionalne karijere i finalni turnir u ovom gradu će biti poslednja zajednička bitka zlatnog tima Srbije iz 2010.

"Ovo će biti lepa uspomena i oproštaj na tu zlatnu generaciju s obzirom da Janko više neće igrati. Poslednji turnir Tipsareviću će biti u Madridu, tako da u tom sastavu nikada više, u teoriji, nećemo moći da budemo. Ipak, uvek smo mi zajedno i podržavamo jedni druge, verujem da bez obzira kako ko bude napuštao reprezentaciju i prekidao sa karijerom, da će ostati to drugarstvo i maksimalna podrška svih",
zaključio je selektor.

Pobednik Grupe A u nokaut fazi (četvrtfinalu) igraće protiv jedne od dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena. Pobednik ovog četvrtfinala u polufinalu snage će odmeriti sa pobednikom iz susreta pobednik Grupe D i pobednik Grupe F.

Finalni turnir okupiće sledeće selekcije: Argentina, Australija, Belgija, Kanada, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Japan, Kazahstan, Holandija, Rusija, Srbija, Španija i SAD.

Svih 18 selekcija podeljene u šest grupa po tri ekipe. Pobednici svake grupe i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena plasiraće se u nokaut fazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.