"Video sam klinca koji žonglira tenisku lopticu i pozvao sam ga... To je bio stidljivi Sejduba"

Iz Južne Afrike stiže priča novinara Marka Glisona o fudbaleru Partizana Sejdubi Sumi.

Priredio: Spasoje Veselinović
Podeli
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Autor navodi da je pojavljivanje Gvinejca na stadionu Old Traford u utakmici protiv Mančester junajteda predstavljalo još jedno dostignuće u karijeri fudbalera koji je "otkriven" kao 12-godišnjak koji je bio "ekspert u žongliranju loptom".

"Danas, sa 28 godina, Suma igra fudbal u Evropi i ima gotovo desetogodišnje iskustvo u nacionalnom timu svoje zemlje. Ipak, njegov put je bio dug i startovao je u momentu kada je dobio priliku da postane deo Ajaks Kejptauna, kluba iz Južne Afrike, kao 12-godišnjak"
, dodaje se.

Glison navodi da se prelomna tačka u Suminom životu dogodila 2004. godine, kada je Ajaks, u okviru afričke Lige šampiona, gostovao ekipi Felo Stara, u gvinejskoj prestonici Konakriju.

"Na terenu gde smo trenirali uoči utakmice, iza gola, nalazio se dečak koji je žonglirao tenisku lopticu. Za oko pola sata nisam video da je loptica pala na tle ni tri puta. Ne šalim se. On je koristio levo stopalo, desno stopalo, koleno, potiljak, glavu... Nisam mogao da verujem. trener Gordon Igesund je došao do mene na polovini treninga i pitao me da li gledam šta radi taj klinac. Odgovorio sam potvrdno, u neverici. Rekao sam mu da ga pozove
", ispričao je tadašnjih vlasnik Ajaksa Džon Komitis.

(Photo by Shaun Roy/Gallo Images)
(Photo by Shaun Roy/Gallo Images)

Pred dvojicom funkcionera se ubrzo našao stidljivi dečak.

"Govorio sam francuski jezik, pa sam ga pitao koliko ima godina, kao i da li to što radi može da uradi sa fudbalskom loptom. Bacio sam mu loptu i on je odmah počeo da je žonglira. To je bilo magično. Naši fudbaleri su se okupili oko njega i navijali. Pitao sam ga da li može da igra fudbal, odgovorio mi je potvrdno. Upao je odmah u igru 5 na 5... Niko nije mogao da mu oduzme loptu. Bio je toliko brz", ispričao je Komitis.

Oduševljen Sejdubinim umećem, vlasnik Ajaksa je mladiću pronašao mesto, najpre u klupskom autobusu.

"Želeo sam da razgovaram sa njegovom majkom. Pitao sam je da li mogu da odvedem njenog sina u Južnu Afriku i izneo predlog da ja budem njegov staratelj. Mesecima se radilo na tome, a u Kejptaun je stigao kao 14-godišnjak. Kada je stigao ubačen je u U-15 tim. Posle samo jednog treninga postao je član U-17 tima. Toliko je bio dobar. Sa 16 godina je postao prvotimac, zahvaljujući treneru Muhsinu Ertugralu", naveo je Komitis.

Odlaskom turskog stručnjaka, stvari su krenule da idu nizbrdo po Sumu.

"Naredni treneri su tvrdili da ne radi dovoljno na stvarima koje nemaju direktne veze sa loptom. Igrao je sporadično i počeo da stagnira. Ali, dozvolite da kažem, taj dečak može da igra. On je tip igrača koga tim može da trpi. Morate da ga podržite jer on ima magiju, ostali mogu da rade oko njega"
, istakao je Komitis.

Photo by Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images
Photo by Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images

On je odlučio da Sumu prosledi na pozajmice, kako bi imao kontinuitet igrara, a potom se pojavila opcija da ode u Slovačku, na probu.

"Dozvolio sam mu da ode. I dalje sam bio njegov staratelj pa je morao da me pita za savet. Nisam mogao da uradim više ništa za njega, nisam mogao da naredim trenerima da ga puštaju da igra. Bio sam frustriran zbog toga. U Nitri, gradu na oko 100 kilometara od Bratislave, dobio je ugovor. To je bio mali, ali pristojan novac. Uskoro je napravio veliki transfer u Slovan", rekao je Komitis.

Autor teksta ističe da danas Suma, u tandemu sa nigerijskim fudbalerom Umarom Sadikom čini "ubitačan tandem" u napadu Partizana.

"Kakva priča...", zaključio je Komitis, koji je bio prisutan na Old Trafordu i pratio je svog nekadašnjeg pulena u utakmici protiv Junajteda.

Embed from Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu