Kažu da ima pet boljih reprezentacija – mogu li "Orlići" da iznenade Evropu?

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije u ponedeljak počinje učešće na Evropskom prvenstvu koje se održava u Italiji i San Marinu.

Spasoje Veselinović
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ekipa koju sa klupe predvodi selektor Goran Đorović je do plasmana na završni turnir stigla sjajnim partijama u kvalifikacijama – na deset utakmica je zabeležila osam pobeda i dva nerešena rezultata, uz 23 postignuta i svega pet primljenih golova.

“Orlići“ će na Evropskom prvenstvu pokušati da nadmaše rezultat svojih vršnjaka iz 2007. godine, koji su stigli do finala, ali su poraženi od tada spektakularnog mladog tima Holandije, predvođenog zvezdama u nastanku Rojstonom Drenteom, Rajanom Babelom, Hedvigesom Madurom...

Tada je reprezentaciju Srbije predvodio nekadašnji saigrač aktuelnog selektora, Miroslav Đukić, a u timu su se nalazili, između ostalih, Antonio Rukavina, Branislav Ivanović, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov, Boško Janković, Dušan Basta, Zoran Tošić, Nikola Drinčić, Milan Smiljanić...

Finale je igrano i 2004. godine, na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, kada je Italija predvođena Albertom Đilardinom, Danijeleom De Rosijem i Andreom Barzaljijem savladala tim Vladimira Petrovića Pižona, koji su činili Danko Lazović, Dejan Milovanović, Milan Biševac, Marko Baša...

Ono što te generacija nisu uspele da urade pokušaće tim na čijem čelu su igrači koji su već velike zvezde, u prvom redu se tu misli na Luku Jovića, Nikolu Milenkovića, Andriju Živkovića, Nemanju Radonjića, Danila Pantića...

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Na putu ka ostvarenju sna koji je reprezentacija Jugoslavije ostvarila samo 1978. godine, stajaće im selekcije Nemačke, Danske i Austrije.

Ako je verovati kladionicama, Srbija je šesti favorit za osvajanje prve pozicije, iza reprezentacija zemalja koje čine popularnu grupu “liga petica“ – Španije, Engleske, Italije, Francuske i Nemačke, a odmah iza “Orlića“ svrstana je Danska, dok je Austrija, uz Poljsku, ocenjena kao autsajder na celom turniru.

Srbija je u kvalifikacije ušla kao desetoplasirana ekipa po koeficijentu, odnosno poslednja u grupi A, pošto su ispred nje delegirani timovi Češke, Švedske, Francuske, Danske, Španije, Engleske, Portugala i Nemačke.

Ipak, “Orlići“ su premašili očekivanja i ubedljivo obezbedili plasman na završni turnir, ali je utisak da su i remiji protiv Austrije i Jermenije mogli da budu pretvoreni u pobede.

Rezultati u kvalifikacijama:

Srbija – Gibraltar 4:0 (Živković, Pantić x2, Jović)
Makedonija – Srbija 0:2 (Lukić, Živković)
Srbija – Rusija 3:2 (Pantić, Jović x2)
Austrija – Srbija 1:3 (Lutovac, Jović, Ilić)
Jermenija – Srbija 0:1 (Lutovac)
Gibraltar – Srbija 0:6 (Lukić, Jović x2, Gajić, Lutovac, Brito ag)
Srbija – Makedonija 2:1 (Šaponjić, Ranđelović)
Rusija – Srbija 1:2 (Jović, Lutovac)
Srbija – Austrija 0:0
Srbija – Jermenija 0:0

Sofascore резултати уживо

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Selektor Đorović je u Italiju poveo 20 igrača i tri golmana, ali među njima neće biti defanzivnog vezista Liverpula na pozajmici u Herti Marka Grujića.

“Grujić je s nama bio 2017, a posle Rusije ga nije bilo. Razgovarao sam sa Markom i na njega računam isto kao na sve ostale igrače. Ono tačno zna da ja kažem ono što mislim. I niko neće saznati šta smo nas dvojica razgovarali, jer to treba da ostane između nas. Nisam imao nikakav problem s njim, uvek je bio na mom spisku kada nije bio sa A timom. Poslednji put je klub tražio da ga oslobodimo obaveza, da bi se tamo bolje adaptirao, imao je i problem s povredom... Nikad neću reći ono što nije istina. Marko od 2017. nije bio sa nama. Šta se dešavalo u Rusiji na Mundijalu, ja to ne znam. Možda je bilo problema u komunikaciji, ali to je prošlost. Računam na njega. On mora da bude taj koji će zaslužiti poziv. Nemam problem s njim. I ne samo ja, već FSS jer je on budućnost srpskog fudbala“, rekao je ranije ove godine Đorović.

Golmani: Boris Radunović (Atalanta), Dragan Rosić (Mladost), Miloš Ostojić (Spartak)

Odbrambeni fudbaleri: Miroslav Bogosavac (Čukarički), Aleksa Terzić (Fiorentina), Milan Gajić (Crvena zvezda), Vukašin Jovanović (Bordo), Srđan Babić (Crvena zvezda), Nikola Milenković (Fiorentina), Svetozar Marković (Partizan).

Vezni red: Uroš Račić (Valensija), Erhan Mašović (Trenčin), Danilo Pantić (Partizan), Saša Lukić (Torino), Luka Adžić (Anderleht), Nemanja Radonjić (Olimpik Marselj), Lazar Ranđelović (Radnički Niš/Olimpijakos), Andrija Živković (Benfika), Igor Zlatanović (Radnik), Aleksandar Lutovac (Partizan).

Napadači: Luka Jović (Real Madrid), Ivan Šaponjić (Benfika), Dejan Joveljić (Ajntraht).

Iz samog sastava je jasno koji igrači će biti u centru pažnje, a prema pojedinim procenama, Đorović bi mogao da postavi formaciju sa trojicom ofanzivnih fudbalera, odnosno jednim isturenim centarforom i dvojicom krilnih napadača.

 EPA/ANDRESSA ANHOLETE BRAZIL OUT
EPA/ANDRESSA ANHOLETE BRAZIL OUT

Prvi protivnik selekcije Srbije u ponedeljak 17. juna će biti reprezentacija Austrije, prepuna mladih fudbalera poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Ipak, glavna zvezda tima je Ksaver Šlager, vezni fudbaler Salcburga, koji ima svega 21 godinu, ali je profesionalac već tri sezone i ima upisanih osam nastupa za seniorsku reprezentaciju.

Domaćoj javnosti će biti veoma zanimljivo kako će se u duelu sa Srbijom snaći Saša Kalajdžić, dvometraš koji je već najavio da neće slaviti gol protiv svoje matične države, ukoliko bude uspeo da se upiše u listu strelaca.

Tri dana kasnije (20. juna) Srbija će se sastati sa mladom reprezentacijom Nemačke, koja slovi za jednog od najvećih favorita za osvajanje trofeja.

Kao lider generacije se izdvojio ofanzivni vezista Borusije iz Menhengladbaha Florijan Nojhaus, koji je u nedavnoj završenoj sezoni upisao tri gola i čak osam asistencija, čime je pomogao svom timu da stigne do pete pozicije na tabeli Bundeslige.

Nemačka javnost u njemu vidi novog Tomasa Milera, dok je on izjavljivao kako mu se više dopada stil igre fudbalera Real Madrida Tonija Krosa.

Okosnicu tima čine defanzivci Lukas Klosterman i Timo Baumgartl, kao i vezisti Maksimilijan Egeštajn i Levin Eztunali.

Poslednju utakmicu u prvoj fazi takmičenja Srbija će odigrati protiv Danske, koja je tokom kvalifikacija na deset mečeva osvojila 23 boda i postigla čak 30 golova.

Đorovićevi puleni na odbrambenim pozicijama će morati tog 23. juna mnogo pažnje da obrate na desnokrilnog napadača Kopenhagena Roberta Skova, koji je za ekipu iz danske prestonice u protekloj sezoni postigao čak 32 gola i upisao deset asistencija na 48 mečeva.

Na velikom testu će biti i golmani reprezentacije Srbije, pošto je Skov zabeležio čak osam golova iz slobodnih udaraca, a o kolikom talentu se radi svedoči i nedavni debitantski nastup za seniorski nacionalni tim.

Selektor Nils Frederiksen je tokom kvalifikacija najveće poverenje, uz Skova, imao u odbrambene fudbalere Jakoba Rasmusena i Viktora Nelsona, te veznjaka Mikela Delunda i napadača Markusa Ingvartsena, koji je upisao i pet golova na deset mečeva.

Spasoje Veselinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu