Novak Đoković

Debakl, realno

Teško se može pronaći bolja reč za ono što je tenisku reprezentaciju Srbije zadesilo u Kraljevu ovog vikenda.

Milan Tomić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

* Debakl Srbije u Kraljevu – Slovaci slavili u sva četiri meča

Poraz od selekcije Slovačke, vrlo ubedljiv (4:0), zapravo je samo najava onoga što nas čeka kada Novak Đoković odluči da ode u penziju.

Vrlo skromna reprezentacija Slovačke se prošetala dvoranom "Ibar" i po prvi put u istoriji čekirala kartu za grupnu fazu Dejvis kupa, koja je na programu u septembru.

U istom terminu, izabranici Viktora Troickog, ako uopšte bude bio na toj poziciji tada, igraće meč za opstanak u svetskoj grupi ovog takmičenja.

Ispadanje u niži rang bila bi katastrofa za sebe, koju će, nadamo se, naši reprezentativci izbeći na jesen, kada se budu susreli sa jednom od 11 poraženih ekipa iz kvalifikacija.

Koliko god nas, bez Novaka, navikli na promenljive rezultate, trijumf nad Slovačkom nije smeo da se dovodi u pitanje. Ali, poraz, gotovo maksimalan... Šok.

Učinak u Dejvis kupu (singl):
Đoković (40-8)
Lajović 20 (11-9)
Đere (2-4)
Kecmanović (3-4)
Krajinović (6-4)

Bilo je vanrednih okolnosti, otkaza, povreda, bolesti, ali i loših partija, grešaka, odgovornosti – selektora i igrača.

Poslednji put smo za opstanak u elitnom društvu igrali sa Indijom 2018. u Kraljevu. Ovog protivnika morali smo da savladamo četiri godine ranije u Bangaloru.

Od kada je Novak u vrhu belog sporta, samo smo još 2009. godine morali da se borimo za opstanak, tada sa Uzbekistanom u Beogradu.

Otkako nastupamo pod sadašnjim imenom, više od decenije i po, najveći uspeh je svakako titula iz 2010. godine.

Tada je upravo aktuelni selektor, Troicki, bio jedan od najzaslužnijih, pobedivši Mikaela Ljodru u odlučujućem meču finala.

Naravno da se ta veličanstvena pobeda u krcatoj Areni ne zaboravlja, ali to svakako Troickog ne šiti od odgovornosti za neuspeh protiv Slovačke.

U redu, teže je bez Đokovića, ali naš tim, pored Novaka, ima još maltene trojicu igrača iz Top 50 (Lajović 52. prim aut), koji su tu već godinama, u kontinuitetu.

Što bi se reklo, to su neka imena u svetu tenisa. Slovaci nisu mnogo marili za to i na terenu pokazali kako se igra sa željom.

Aleks Molčan (122), Lukas Klajn (142), Jozef Kovalik (234), Lukas Pokorni (467. dubl), Igor Zelenaj (255. dubl). Uz svo uvažavanje, zaista selekcija koja je trebalo da predstavlja zicer za pobedu i plasman na završni turnir.

"Jako loš osećaj, sve zajedno jako loše. Izgubiti 4:0 od Slovačke koja je... Oni jesu igrali, borili se, dali sve od sebe, ali ovo je debakl", rekao je Troicki posle poraza.

Sve je loše krenulo od povrede Lasla Đerea, tako da je Miomir Kecmanović morao da uskoči, iako očigledno nespreman za takav izazov.

Jeste Miša imao sasvim solidan nastup u Melburnu, gde je ispao u osmini finala od Karlosa Alkarasa, ali je već nakon tog susreta bilo jasno da se od njega ne treba očekivati da bude značajan faktor u duelu sa Slovačkom.

"U timu sam, ali videću sa selektorom da li sam uopšte potreban jer se igra na šljaci", rekao je Kecmanović tada.

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Odluka da se igra na zemljanoj podlozi usred sezone na betonu je još jedna greška, koja je doprinela kolapsu u Kraljevu.

Kad smo kod Kraljeva, mora se priznati da ni interesovanje publike, pa ni atmosfera nisu bili na baš nekom nivou.

Nekolicina navijača Slovačke su bili više organizovani i bučniji u podršci svojim ljubimcima. Na ne baš bog zna kakvu posetu svakako su uticali atraktivnost rivala, ali i dva poraza u petak, koji su, čini se, dodatno ispraznila halu za subotnje mečeve.

Kecmanović je u tom prvom duelu protiv Klajna u petak dva puta servirao za vođstvo u setovima. Nije iskoristio, a kazna je stigla ubrzo, gubitkom jednog, pa drugog perioda.

Delovalo je da nije raspoložen za igru, ali ni generalno, sudeći po raspravama sa Troickim u pauzama između gemova.

Morao je Lajović da "vadi fleke", dobro je krenuo protiv Molčana, osvojio prvi set, pa od tog trenutka osvojio samo dva gema.

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

(Ne)karakteristične greške Kecmanovića i Lajovića u tim duelima su od Klajna i Molčana napravili znatno ozbiljnije igrače nego što oni zapravo jesu.

Eliminacija je bila najavljena, ali nekakva nada da stvari mogu da se promene u subotu, ipak, može se reći da je postojala.

Mada, ako znamo da nam je dubl oduvek bio "rak rana", čak i kada smo imali jednog Nenada Zimonjića, brzo nam je optimizam sveo na minimum.

To se videlo i na terenu, pošto su Kecmanović i Nikola Ćaćić samo na momente igrali onako kako bi trebalo. Svakako nedovoljno – i daleko od preokreta.

"Ovi momci imaju ozbiljan kvalitet, ali moraju malo timski bolje da se osećaju. Da daju maksimum za tim. To je nešto što po mom mišljenju može bolje. Oni jesu profesionalci i sve, ali to moramo da naučimo, da budemo bolji tim. Kakav god da je tim, da li su povređeni, ovakvi, onakvi, moramo da budemo tim do kraja. Nije bilo dovoljno, ali idemo dalje. Jeste loše, jeste katastrofalno, ali život ide dalje", rekao je Troicki.

Ako znamo da postoji izreka da u sportu maltene ne postoji "nebitnija" pozicija od selektora neke Dejvis kup reprezentacije, postavlja se pitanje u čemu je onda odgovornost Troickog.

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Jedna od osnovnih je zapravo u toj atmosferi i energiji, timskom duhu, koji je morao da potekne prvo od njega i da se prelije na igrače. Nije to bilo to u Kraljevu.

Troicki ne može igrače "da nauči da igraju u roku od dva dana". Niko to ni ne misli, ali kada se lomi, naročito kod izbora dubl tima u nekim prošlim nastupima Srbije, deluje da je moglo bolje da se izvaga.

Deluje da je ovo realnost kada je u pitanju naša reprezentacija bez Đokovića, ako gledamo Dejvis kup takmičenje.

Čak i sa Novakom, kao najboljim teniserom ikada, prečesto se dešavalo da nam je falilo to nešto.

Uglavnom poen u dublu, neretko i u singlu. Računica i format su takvi, jednostavni, da vam ne pomaže ni jedan Novak, ako još neko pored njega "ne povuče".

Kvalifikacije, poneki plasman u grupnu fazu, možda opet borba za opstanak u eliti, koja nas očekuje u septembru, nešto je što treba očekivati i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu