Tvorac evropske Zvezde vraća se na "mesto zločina"

Sreća u nesreći za navijače Crvene zvezde, kada je poraz u 171. "večitom" derbiju u pitanju (2:1), jeste činjenica da je Barak Bahar otišao.

Milan Tomić
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izraelski trener se nije dugo zadržao na klupi kluba iz Ljutice Bogdana, jedva polusezonu, mada, kakvi su rezultati bili, deluje da je i to mnogo.

"Žuti karton" od "delija" je dobio pre nešto više od mesec i po dana, a crveni, kada se sve sagleda, definitivno nije mogao da izbegne.

Neuspeh u meču odigranom u Humskoj bila je samo kap koja je prelila čašu, a epilog očekivan – otkaz.

Samo što je ta vest otišla u etar, pojavila se nova – u klub se vraća dobro poznato ime i tvorac "moderne" Zvezde, Vladan Milojević.

Andrija Sokovic/Starsport
Andrija Sokovic/Starsport

Tačno četiri godine su prošle otkako je Milojević napustio crveno-bele, uprkos činjenici da je u tom momentu imao dvocifrenu prednost u odnosu na najbližeg pratioca.

To dovoljno govori koliko je on sam podigao lestvicu u periodu od 2017. godine naovamo, kada tolika razlika nije zadovoljavala apetite, njegove, a vrlo verovatno i čelnika kluba.

Grupna faza Lige šampiona je od toga da se podrazumeva postala svojevrstan problem, pošto su tri neuspeha u kvalifikacijama usledila.

Zvezda je Ligu šampiona posle Milojevićeve ere igrala tako što je imala direktno mesto među 32 tima u elitnom takmičenju.

Da je opet morala da igra kvalifikacije, kao što će morati sledeće sezone, vrlo verovatno bi Liga Evrope bila "puna kapa".

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, ako neko zna da igra kvalifikacije – i da ih prođe – onda je to upravo Milojević, koji je na klupi Zvezde imao skor 12/12 kada su u pitanju "letnji dvomeči" na putu ka evropskim takmičenjima.

Do dolaska Milojevića u klub, Zvezda 10 godina nije igrala Evropu, a onda čuvena pobeda na "Marakani" nad tada respektabilnim Krasnodarom i plasman u Ligu Evrope.

Na putu do grupne faze, Zvezda je izbacila Florijanu, Irtiš, prašku Spartu i spomenuti Krasnodar.

Znala je da igra na rezultat protiv ozbiljnih imena, u vidu Arsenala, Kelna i BATE Borisova – i naposletku uz gol-razliku 3:2 prođe u nokaut fazu.

Moskovski CSKA se isprečio u 1/16 finala. "Armejci" su slavili ukupnim rezultatom 1:0, a jedan od tragičara je bio Aleksandar Pešić, koji je u Moskvi promašio ogromnu šansu.

Šampionska titula te 2017/18. značila je i učešće Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Spartaks i Suduva su lako preskočeni, sa Spartakom iz Trnave je bilo nezgodno, a onda u plej-ofu čuveni meč sa Salcburgom u gostima (2:2), remi dovoljan za plasman u elitu.

Grupa "smrti" sačekala je crveno-bele – Liverpul, Pari Sen Žermen i Napoli, ali Milojevićeva četa se nije obrukala.

Ubedljivi porazi od Parižana (4:1, 6:1) nisu sporni, ali trijumf u Beogradu nad Liverpulom (2:0), koji je te sezone postao prvak Evrope, spada među najveće u istoriji kluba. Nije zanemarljiv ni onaj bod osvojen protiv Napolija na "Marakani".

Poslednju (polu)sezonu na klupi crveno-belih, Vladan je krenuo trijumfima nad Suduvom i Helsinkijem, a onda i velikim remijima sa Kopenhagenom, kojeg je izbacio posle penala, odnosno sa Jang Bojsom.

Ubedljivi porazi od minhenskog Bajerna i Totenhema, u kojima Zvezda nije postigla gol, kao da su neopravdano bacili senku na celokupan rad Milojevića u Zvezdi.

Prečesto mu se zameralo što je igrao tvrdo, ne preterano lepo na oko. Ipak, rezultati su bili pravo merilo, a kada se sve sagleda, stoprocentan učinak u evropskim kvalifikacijama, dve osvojene i još jedna "kaparisana" titula, svakako su bili pokazatelj koji kaže da niko pre ni posle njega, ako gledamo "moderno doba", nije radio bolji posao na klupi crveno-belih.

"Jako je teško kada imate kvalifikacije... Nemao puno vremena, sve je iscrpljujuće. Treba mi je dan odmor, sa porodicom, da se odmorim. Ako ne budem ništa imao, ovo vreme ću iskoristiti na moju edukaciju, da vidim kako se to trenira u drugim zemljama. Prevashodno ću odmoriti", rekao je Milojević na oproštajnoj konferenciji.

Vladanov odmor nije dugo trajao, pošto je već u februaru 2020. preuzeo saudijski Al Ahli, koji je vodio na poslednjih desetak mečeva u toj sezoni i završio kao treći na tabeli.

Promenljivi rezultati u drugoj sezoni, a potom i serija od pet poraza početkom 2021. godine za posledicu su imali prevremeni rastanak dve strane.

U leto iste godine, Milojević se vratio u Evropu, u atinski AEK, međutim, tu se zadržao još kraće, tek nekoliko meseci.

Ispadanje iz kvalifikacija za Ligu konferencije od Veleža iz Mostara, bila su samo najava onoga što će uslediti. Vladan je grčku prestonicu napustio posle samo sedam utakmica.

Manje od 10 dana bilo mu je dovoljno da pronađe novi angažman, opet u Saudijskoj Arabiji. Ovoga puta Al Itifak.

EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Na prvih pet mečeva imao je tri ostvarene pobede, ali je onda na narednih 10 utakmica ostvario jednu jedinu, pa je i novi, treći otkaz bio neizbežan.

Oko pola godine je bio bez posla, da bi u oktobru prošle godine preuzeo kiparski APOEL, u kojem je izgurao sezonu.

Ipak, nije zadovoljio. Ispadanje u četvrtfinalu Kupa, a onda i gubitak titule u trci sa Arisom iz Limasola, značili su da će Milojević morati opet da potraži novi posao.

Taj, novi, ispostaviće se poslednji angažman, pronašao je na Kipru, gde je preuzeo Apolon iz Limasola.

Krenulo je obećavajuće, šest trijumfa na prvih sedam mečeva, ali je krajem oktobra doživeo nagli pad – tek jedan osvojen bod iz pet utakmica bili su dovoljni za sporazumni raskid saradnje.

Sve to se poklopilo sa krizom u kojoj se nalazila Zvezda sa Baharom, a navijači su već tada počeli da trljaju ruke, nadajući se novoj saradnji – do koje će neizbežno i doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu