Zvezda strepi od "naelektrisanog" stadiona

Jang Bojs ima interesantan stadion na kojem će u utorak od 21.00 ugostiti Crvenu zvezdu.

Milan Tomić
Podeli

Iz Berna za B92.net, Milan Tomić

Meč petog kola grupe G Lige šampiona bila je prilika da se upoznamo sa "Vankdorf" stadionom, izgrađenim 2005. godine.

Na istom ovom mestu postojao je čuveni stadion napravljen 1925, koji je srušen 76 godina kasnije kako bi se izgradio novi, za potrebe Evropskog prvenstva 2008, kada je Švajcarska bila ko-domaćin sa Austrijom.

Upravo se na tom starom zdanju dogodilo "Čudo u Bernu", kada je Nemačka 1954. u finalu Mundijala tukla i iznenadila favorizovanu i do tada praktično nepobedivu Mađarsku (3:2), za prvu titulu prvaka sveta za "pancere".

Novi stadion je otvoren 2005, kada je Jang Bojs odmerio snage sa Olimpikom iz Marseja i kada je, iz bezbednosnih razloga, kapacitet bio 14.000 umesto maksimalnih 32.000 gledalaca.

Ovaj stadion je od tada pa sve do 2020. nosio naziv "Stadion Švajcarska", da bi se nakon peticije koju je potpisalo 10.000 građana, vraćeno prvobitno ime.

MT/B92.net
MT/B92.net

Vankdorf je zapravo naziv za kvart u prestonici Švajcarske, koja ima tek nešto više od 100 hiljada stanovnika.

Sa spoljne strane ovaj stadion izgleda kao tržni centar, što u suštini i jeste, pošto se šoping mol nalazi unutar njega.

Ima dosta drugih sadržaja koji nemaju veze sa sportom, kancelarija, ali ono po čemu ga zapravo izdvaja od ostalih, jesu solarni paneli.

Vankdorf stadion ie mogao da se pohvali činjenicom da ima najveći solarni panel od svih stadiona na svetu.

Oni pokrivaju više od 12.000 kvadrata i proizvode više od 1,3 miliona kilovat sati godišnje.

Svake godine na desetine hiljada navijača se popne na krov kako bi videli svojevrsnu sunčanu sobu na vrhu stadiona koja sunčevu svetlost pretvara u električnu energiju.

Stopa efikasnosti panela je 15 odsto, što znači da se 15 odsto sunčeve energije pretvara u električnu.

Odlučujući faktori za realizaciju projekta bili su zainteresovanost kupaca, zatim raspoloživa površina i na kraju činjenica da se radi o fudbalskom stadionu koji privlači mnogo ljudi koji mogu da se upoznaju sa solarnom energijom i sa jednim ovako održivim, zelenim projektom.

Ovaj stadion je 2005. godine osvojio Evropsku solarnu nagradu, a u Švajcarskoj postoje još tri stadiona sa sličnim principom rada – u Bazelu, Cirihu i Sent Galenu.

Specifičnost ovog stadiona je i činjenica što je travnata podloga veštačka i na nju su domaći igrači svakako navikli.

Fudbaleri Crvene zvezde nisu i sigurno da postoji bojazan kako će se prilagoditi u kratkom vremenskom roku na novu podlogu, koja je izuzetno brza i koja će uz kišu postati još brža.

"Teren ovde je jako brz, još je brži kada pada kiša, ali nema izgovora, igrali smo već mečeve na ovakvoj podlozi. Imamo dovoljno iskustva i pre četiri godina smo upravo ovde ostvarili pozitivan rezultat, a verujem da ćemo se na veštačku travu brzo prilagoditi i da nam neće predstavljati problem", rekao je Mirko Ivanić u najavi utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu