Novak Đoković

Đoković bez ustručavanja ide na sve

Aura nepobedivosti Novaka Đokovića ne prestaje da raste i plaši protivnike na Turu.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Možda ona ne dobija mečeve, ali srpskom teniseru daje blagu početnu prednost u tim duelima.

Setimo se polufinala Rolan Garosa i susreta sa Karlosom Alkarasom, kojeg su u jednom momentu uhvatili grčevi na psihološkoj bazi, kako je sam priznao.

Španac u istoj fazi Završnog mastersa nije imao takvih problema, ali jeste jedan, ogroman, koji nije mogao da prevaziđe – igru Novaka Đokovića.

Uzeo je samo pet gemova u petom međusobnom duelu, dok je Janik Siner u finalu bio tek za nijansu bolji – 6:3, 6:3, glasio je rezultat.

Veliki pritisak očigledno je dosta uticao na četvrtog igrača na svetu da uradi nešto pred ogromnim auditorijumom u svojoj domovini.

Novak je igrao gotovo bez greške, toliko da je u prvih sedam gemova na svom servisu izgubio tek dva poena.

Sve je išlo kako treba, bio je stabilniji u razmenama sa osnovne linije – ne toliko ubedljiv u pogledu vinera i neiznuđenih grešaka, ali dovoljno čvrst da pritisne u pravom momentu i osvoji poen.

Nije delovao Italijan komforno na terenu kao što je to bio slučaj pre pet dana u okviru grupne faze, kada je slavio posle taj-brejka trećeg seta, u jednom od najboljih mečeva u sezoni.

Sezoni, koja sigurno spada u najuspešnije kada je Novak u pitanju – krunisana sa sedam titula.

Samo šest poraza, novi Grend slem rekord (24), probijanje granice od 400 sedmica na vrhu ATP liste, 55-6 odnos pobeda i poraza.

"Pobeda protiv Alkarasa i meč sa Sinerom, verovatno su najbolja dva moja meča u sezoni protiv dva igrača koja su u fantastičnoj formi, kvalitet njih dvojice svi znamo. Janika sam savladao pred njegovim navijačima. Hvala Janiku što me je odveo u polufinale. Kada sam ušao tu, onda sam podigao nivo igre. Počeo sam agresivno od starta u finalu, za razliku od meča u grupi, taj duel mi je pomogao da se bolje pripremim za sve to. Analizirao sam meč i video šta sam mogao bolje", rekao je Đoković.

Očigledno da je velika presija bila nad glavom momka iz Tirola, od koga se očekivalo da dva puta u kratkom periodu savlada jednog Đokovića.

Ne ide to baš tako. Uvukla se sumnja u Janika, a to kada se dogodi ili bilo kom drugom igraču, epilog se nazire.

"Taktički je igrao drugačije nego u utorak, Janik je imao veliki pritisak i Đoković je to iskoristio. Ako sumnjate imalo u sebe protiv Novaka, onda to nije dobro za vas. Kao kada se suočite sa lavom, poješće vas za dve sekunde", rekao je Goran Ivanišević.

Siner je delovao mnogo sigurnije i odlučnije u meču Zelene grupe, iz koje je u polufinale poslao upravo Novaka, umesto Runea, kojeg je pobedio i eliminisao ga.

"Svi" su znali da epilog jednostavno ne može da bude drugačiji – Đoković će osvojiti turnir i u finalu će pobediti upravo Sinera.

"Prvo moram da se zahvalim Janiku malo, jer nam je pomogao da bismo došli do polufinala. Čim je došao do polufinala, znao sam da uzima turnir. Mentalitet se promenio, stigao je novi Đoković. Kada dođe pravi Novak, onda ne može niko da igra sa njim", rekao je Ivanišević.

Siner je tokom finalnog meča na momente delovao kao da mu je fizička snaga malo opala, što je u kombinaciji sa pritiskom bilo kobno po njega.

Novak je tako po drugi put uspeo u karijeri da osvoji ATP Finale, tako što je u grupnoj fazi gubio od igrača kojeg je kasnije u meču za trofej pobedio.

Učinio je to 2015. godine protiv Rodžera Federera, kojeg je upravo pretekao u broju titula na ovom turniru.

Posle svake ovakve tzv. velike titule, ažurira se lista na kojoj dominiraju tri imena – Đoković, Nadal i Federer.

Bila je ovo 98. titula za srpskog tenisera, ukupno 71 iz edicije „velikih“, čime je Rafu ostavio na 59, a Rodžera na 54 trofeja.

Ivanišević bi rekao da je za Novaka samo nebo granica, što je tačno. Ali, nekakvi planovi, ipak, postoje.

Đoković će sa svojim timom napraviti plan za 2024 godinu, tokom koje će nastaviti da juri rekorde koji su ostali neoboreni.

Apsolutni Džimija Konorsa u broju karijernih trofeja (109) ostaje za sada udaljen, ali onaj Federerov (103) je te kako dostižan već u sledećoj sezoni.

"Broj turnira, 109, idem na to, idem na sve", bio je jasan Novak, uz ogradu da mu Oiimpijske igre naredne sezone predstavljaju prioritet, uz nezaobilazne Grend slemove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu