Novak Đoković

Đoković pamti Federera, ali ovo je potpuno drugačije

Kada se podvuče crta, zakazano finale između Đokovića i Sinera deluje kao najpravedniji ishod.

Milan Tomić
Podeli
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iz Torina za B92.net, Milan Tomić

Najbolji na svetu generalno protiv igrača koji je najviše pokazao na Završnom turniru u Torinu.

"Dobio je sva četiri meča do sada, ima veliku podršku publike, finale je, on ide za prvi trofej na ovom turniru, ja po sedmi. Znam šta mogu da očekujem, spremiću se, ovakav meč sa Karlosom mi daje dodatnu snagu", rekao je Đoković posle trijumfa nad Alkarasom u polufinalu (6:3, 6:2).

Novak zapravo šansu da se nadmeće sa Karlosom ne bi ni imao da nije bilo – Janika.

Pročitajte još Alkarase, dvočas je gotov

Ne bukvalno, pošto je srpski teniser pobedio u dva meča Zelene grupe, ali je Italijan bio taj koji je u trećoj rundi odlučivao ko će da ide dalje, makar u teoriji.

Praksa nam je donela poštenog i beskompromisnog Sinera, koji je savladao Holgera Runea, odigrao za Novaka, ali i za sebe, pošto dodatnih 200 ATP poena i 390.000 dolara, saglasićete se, nisu za bacanje.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Đoković i Siner su se već sastajali u "Pala Alpituru" pre pet dana, a u spektakularnoj borbi slavio je miljenik domaće publike sa 7:5, 6:7, 7:6.

Novak je u taj odlučujući taj-brejk ušao sa impresivnim ovosezonskim skorom od 30-7, definitivno kao favorit.

Tokom svoje bogate karijere Novak je neutralisao mnoge napadače, ali te večeri, 22-godišnjak iz južnog Tirola nastavio je da puca, došao do 5:0, što mu je naposletku bilo dovoljno da slomi šestostrukog šampiona ovog takmičenja.

Nije bilo mnogo razlike u pogledu statističkih parametara. Obojica su osvojila po 109 poena, a Novak je zapravo imao i veći procenat osvojenih poena na prvi i drugi servis.

"Možete samo da čestitate. Odigrao je fantastičan meč. To sam mu rekao na mreži. Mislim da je u najvažnijim trenucima odigrao najbolje i apsolutno je zaslužio pobedu", rekao je Đoković nakon tog duela.

Šansu za revanš Đoković je dobio vrlo brzo, a 36-godišnjak iz Beograda će, takođe, pokušati da postane treći igrač u poslednjih šest godina koji će se "osvetiti" za poraz u grupnoj fazi.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U stvari, drugi, nakon Saše Zvereva, koji je osvajao titule 2018. (Medvedev) i 2021. (Đoković), tako što im se revanširao za poraze u prvoj fazi takmičenja.

Pamti i Đoković 2015. i Rodžera Federera, od kojeg je izgubio u grupi, a potom ga savladao u meču za trofej.

Osvajač 97 ATP titula, čovek sa više od 400 sedmica na vrhu liste, motivisan je da prekine "vezu" sa Federerom na završnim mastersima, osvoji sedmi pehar i tako nadmaši čuvenog Švajcarca i kada je broj trofeja na ovom prestižnom turniru u pitanju.

Đoković je Sinera pre Torina "tukao" u sva tri meča koji su odigrali – jednom u Monte Karlu 2021, a onda i na Vimbldonu u dva navrata, prošle i ove godine.

Taj susret iz 2022. se više pamti, pošto je u okviru četvrtfinala, Đoković okrenuo minus od dva seta i na kraju slavio veliki trijumf.

Stvari su se od tada promenile, Siner je malo po malo napredovao, stigao između ostalog i do četvrte pozicije, što mu je uostalom i rang karijere.

Osvojio je 10 titula do sada u karijeri, od čega četiri u ovoj sezoni – Monpelje, Peking, Beč i najvažniji od svih, Toronto.

Još od najranijih dana je pokazao da ume da se nosi sa pritiskom. Primera radi, pred domaćom publikom je osvojio NextGen turnir u Milanu 2019. godine.

U kakvoj je trenutno formi dovoljno govori het-trik pobeda protiv jednog Danila Medvedeva za nešto više od mesec dana.

Janik je u seriji od osam uzastopnih trijumfa protiv igrača iz Top 10, pa ne treba da čudi što je lestvicu očekivanja podigao kod sebe, ali i kod rivala.

Tako, na primer, Alkaras smatra da će Italijan naredne sezone osvojiti Grend slem i postati broj jedan – ili makar sebi dati veliku šansu da to učini.

"Siner igra tenis života, imao je najbolju sezonu u karijeri, otići će par koraka dalje sigurno. Trenutno je četvrti, mlad je, stariji od Runea i Alkarasa, ali je mlad, ima puno vremena ispred sebe, sazreo je psihički i igrački, kompletirao svoju igru i spreman je za velika dela, kuca na vrata grend slem finala već nekoliko godina. Može se očekivati nešto veliko od njega sledeće godine, nadam se osim u mečevima sa mnom", prokomentarisao je Novak ovu temu.

Ono što razlikuje susret sa Janikom u odnosu na ostale protivnike i mečeve, jeste taj što će Đoković za protivnika imati i publiku.

I te kako važan faktor u celoj ovoj priči, ali ne i nešto na šta Đoković nije navikao. Imao je toliko bitaka u kojima ljudi na tribinama nisu bili na njegovoj strani.

Uostalom, tako je bilo i pre pet dana, kada je Novak otvoreno "ratovao" sa torinskom publikom koja je na sve načine pokušavala da pomogne novoj "ikoni nacije".

"Daje mi dodatnu motivaciju ono što se dogodilo u meču pre, taj poraz, znam šta moram da radim. Psihički ću biti spremniji nego što sam za to bio u našem prvom meču u grupi. Biće i za njega to važno, daće mu krila u svakom momentu meča, moram da budem spreman za Dejvis kup atmosferu što je i dobro pred sledeću nedelju i Dejvis kup", uverava Novak.

Pobediti Novaka jednom velika je stvar. Ali dva puta u roku od samo nekoliko dana, pitanje da li je iko uradio.

"Nije bitno kakvi su mečevi bili ranije. Naročito sa ovakvim formato, možete pobediti jednog igrača, a onda nakon toga da izgubite. Srećan sam što mogu još jednom da izađem na teren ovde u Torinu. Dobra atmosfera. Nadam se da ću uspeti da pokažem dobar tenis", pokušava na zemlji da ostane Siner.

Đoković je dosta naučio iz neprijatnog poraza od Alkarasa na Vimbldonu. Sigurno će to uraditi i kada je nedavni meč sa Sinerom u pitanju.

Mladi izazivač u naletu, velika scena i bučna publika – zvuči definitivno kao Novakov "cup of tea", što bi rekli Englezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu