Očekujte neočekivano

Danil Medvedev je priredio pravo čudo u Rimu, osvojivši titulu na terenima Foro Italika.

Milan Tomić
Podeli
EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

* Medvedev srušio Runea za krunu u Rimu i skok ispred Novaka na ATP listi

Do ove sezone, Rus nije imao nijednu jedinu pobedu u "večnom" gradu, a onda – šest u nizu.

Izgubio je usput samo jedan set, a na putu do titule, prve na zemljanoj podlozi, ukupno 20. u karijeri, slavio je i nad starim rivalima, Stefanosom Cicipasom i Sašom Zverevim.

Set mu nije uzeo niko od ove dvojice, baš kao ni Holger Rune, potencijalni član nove "velike trojke", koje bi trebalo da čine još Karlos Alkaras i Janik Siner.

Medvedev je u zaostatku u Rimu bio samo u meču drugog kola protiv Španca Bernabea Sapate Miraljesa, protiv koga se na vreme konsolidovao i stigao do trijumfa.

Prvu pobedu u karijeri na ovom turniru iz serije 1000 ostvario je koji dan ranije protiv Emila Rusuvorija, a pred naletom Rusa, koji je ove sedmice "lopatao" kao u najboljim danima, pao je još i Janik Hanfman.

Istorijski uspeh na šljaci, koju toliko ne voli, Medvedevu će obezbediti dodatni skok na ATP listi, tako da je od ponedeljka drugi igrač sveta, iza Alkarasa, a ispred Novaka Đokovića, kome je prošla bila ukupno 387. na vrhu karavana.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Dvadesetsedmogodišnjak iz Moskve, pulen Žila Servare, imao je za zaborav prošlu sezonu, koja je usledila nakon one jako uspešne, u kojoj je osvojio prvu i jedinu Grend slem titulu do sada – US open.

Te, 2022. godine, trijumfovao je samo u Los Kabosu i Beču, te igrao finale još samo Halea, Hertongenboša i Australijan opena.

Upravo je poraz u finalu Melburna od Rafaela Nadala, protiv kojeg je imao vođstvo od 2-0 u setovima i tri brejk lopte, uticao da se na neki način "raspadne".

Nije to bio onaj Medvedev, koji je u jednom momentu zaseo na čelo ATP liste, da li pravedno ili ne, to je već drugo pitanje.

Kada se kaže "pravedno", misli se na činjenicu da je Novak Đoković bio sprečen da nastupi na turnirima u Australiji i Americi.

Početak nove godine je već bio sasvim druga priča, makar po igri, pošto je upravo na prvom Grend slemu u sezoni ispao već u trećem kolu.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Nivo tenisa je bio manje-više odličan u prva dva kola, u susretima sa Markosom Gironom i Džonom Milmanom, zaista je kvalitetno "šamarao" lopticu.

Bio je u suprotnom delu žreba u odnosu na Novaka i i te kako je moglo da se govori o potencijalnom novom obračunu u finalu jednog Grend slema.

Ipak, naleteo je na Sebastijana Kordu, mladog Amerikanca, koji je u Adelejdu namučio upravo Đokovića, da bi u Melburnu stigao do druge nedelje turnira.

Karen Hačanov, a pre svega povreda zgloba ruke, zbog koje je pauzirao do Madrida, gde se nije proslavio, bili su prejaki za sina čuvenog Petra Korde, osvajača AO iz 1998. godine.

Elem, neuspeh u Melburnu na Medvedeva nije uticao na psihološkom planu – evidentno je bilo da je spreman za najviše domete.

Tako je i bilo. Vezao je 20 pobeda u nizu, osvojio Roterdam, Dohu, Dubai, takođe igrajući i finale Indijan Velsa.

Nije ličio na sebe Danil u meču za trofej sa Karlosom Alkarasom u Kaliforniji. Bio je počišćen za samo 72 minuta.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

I takvi mečevi se događaju kod profesionalaca, a da je to bio samo loš dan na poslu, pokazao je naredni masters, onaj u Majamiju.

Zaboravivši na uništenje u Indijan Velsu, Medvedev je vezao šest pobeda, uključujući i onu nad Sinerom, Alkarasovim "dželatom" u polufinalu.

"Nisam osvojio tako veliku titulu verovatno godinu i po dana", rekao je Medvedev tada, aludirajući na činjenicu da je Toronto osvojio u leto 2021. godine, neposredno pred spomenuti US open.

Tako dobro raspoloženi Medvedev morao je da se okrene obavezama, koje mu vrlo verovatno najteže padaju u karijeri – mečevima i turnirima na šljaci.

"Šteta je što sad idemo na šljaku. Ali, daću sve od sebe. Jako sam zadovoljan rezultatima koje sam ostvario ove sezone, međutim, nije sve gotovo. Moram da verujem u sebe", rekao je Medvedev.

Samo jedno polufinale na mastersu (Monte Karlo 2019), koji se igra na zemljanoj podlozi, bio je podatak koji zabrinjava.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Šta tek reći za činjenicu da u Rimu, u dosadašnja tri nastupa, nije ostvario niti jednu pobedu.

Pred ovaj, četvrti, nije imao baš najsjajniju uvertiru, po tri pobede u Monaku i Madridu, svakako nisu nagoveštavale prekidanje crnog niza u prestonici Italije.

"Pre ovog turnira, u Madridu i Monte Karlu, nisam se osećao loše. Pomislio sam: 'U redu, hajde da nastavim'. Onda kada sam došao ovde, osećao sam se dobro na treningu i rekao sam svom treneru: 'Ne znam šta se dešava, ali osećam se neverovatno, videćemo kako će biti'. Ali onda morate da igrate protiv najtežih protivnika na svetu da biste uspeli. Zaista sam srećan što sam dokazao sebi i drugima da sam sposoban za to", rekao je Medvedev nakon osvajanja titule u Rimu.

Finale mu je donelo novi okršaj sa Runeom, koji ga je eliminisao glatko u četvrtfinalu mastersa u Kneževini pre mesec i po dana.

Tok meča bio je očekivan, Medvedeva je iz nezgodnih situacija u prvom setu, kojih je i te kako bilo, vadio servis.

Sačekao je svoju šansu i iskoristio prvu brejk, koja je ujedno bila i set lopta i tako poveo na ovom susretu.

Videlo se da je mladi Danac umoran. Uprkos tome, Holger je dva puta imao brejk prednost, ali bi se Danil kao po pravilu vraćao i na kraju odneo veliku pobedu, 39. u sezoni.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Medvedev je tako postao tek šesti igrač u istoriji, koji je slavio na šest različitih masters turnira, pridruživši se klubu u kojem su Đoković (9), Federer (8), Agasi, Nadal i Mari (6).

Interesantno, Danil je u karijeri osvojio 20 titula – svih 20 na različitim turnirima.

Verovatno bismo trčali pred rudu kada bismo samo i pomislili da bi ovaj niz nastavio i na Rolan Garosu, na koji stiže kao drugi nosilac.

Uspeh u Rimu i pozicija na ATP listi svakako ga svrstavaju u širi krug favorita na drugom Grend slemu u sezoni, gde je do skoro imao sličan učinak kao i na Foro Italiku.

Medvedev je u svoja prva četiri nastupa u Parizu ispadao u prvom kolu, najveći uspeh ostvario je 2021, četvrtfinale, dok ga je prošle godine u osmini finala počistio Marin Čilić.

Kada se sve sabere i oduzme, od Danila možemo da očekujemo samo neočekivano u Bulonjskoj šumi.

Dobar žreb i partije, kao iz Rim, mogli bi da ga dovedu do same završnice, baš kao što nikakvo čudo ne bi bilo da ga u ranoj fazi turnira neko pošalje na rane pripreme za travu – i Vimbldon, na koji će se vratiti posle dve godine.

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu