Copy Beograd, paste Banjaluka

Nakon dve godine u Beogradu, turnir iz ATP serije 250 preselio se u Banjaluku, gde će biti održan ove nedelje.

Milan Tomić
Podeli
Starsrport/Serbia Open
Starsrport/Serbia Open

Grad na Vrbasu je spreman da ugosti vrhunske tenisere, predvođene najboljim na svetu, Novakom Đokovićem.

Pored njega, tu su i dobro poznata imena belog sporta – Andrej Rubljov, Sten Vavrinka, Gael Monfis, Rišar Gaske, Borna Ćorić.

Srbiju će predstavljati još i Miomir Kecmanović, Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere i Hamad Međedović.

Nastavljen je kontinuitet dovođenja bar jednog top 10 igrača, poput Rubljova, koji u Banjaluku stiže pun samopouzdanja nakon osvajanja prvog mastersa u karijeri – Monte Karla.

Cilj selidbe u Republiku Srpsku, kao što je ranije i najavljeno, jeste pokušaj da se u narednom periodu izvrši unapređenje na kompleksu u Dorćolu, kako bi se stekli uslovi da se aplicira za licencu za turnir iz serije 500.

Da je ovo dobar potez, svedoči podatak da su karte u vrlo kratkom roku planule. Organizatori se nadaju da će ih i vreme poslužiti, mada prema najavama, deluje da će kiša praviti probleme ove sedmice.

Od ukupno 28 igrača u glavnom žrebu, četvorica (Đoković, Rubljov, Kecmanović i Ćorić) su slobodni u prvom kolu.

Četvorica stiže iz kvalifikacija, a umesto povređenog Marka Čekinata, koji je otkazao singl, ali i dubl sa Nenadom Zimonjićem, šansu će dobiti „srećni gubitnik“.

Najveći favorit za osvajanje je svakako Đoković, koji doduše, nije na najbolji način započeo sezonu na šljaci.

Srpski as eliminisan je u trećem kolu Monte Karla od Lorenca Musetija. Sličnu situaciju je imao i prošle godine, kada je u Beograd došao iz Monaka, samo što je tada ispao od Alehandra Davidoviča Fokine.

Novak od 2015. godine ne zna za dobar rezultat u Kneževini, a očigledno da mu treba vremena da uđe u pravi ritam nakon prelaska sa betona na šljaku.

Đoković će u Banjaluci debitovati u meču protiv pobednika duela Sten Vavrinka – Luka van Eš. Švajcarac je dobro poznato ime, trostruki Grend slem šampion, dok je Francuz, rođen 2004. najmlađi član Top 100 u ovom trenutku.

"Malo je hladno, pada kiša. Trenirao sam juče, danas, ponovo ću izlaziti na teren. Sve je novo, lepo. Srećan sam što sam ovde i očekujem dobru atmosferu na tribinama", rekao je Vavrinka u najavi ovog duela.

Srpska open
Srpska open

Đoković bi u trećem kolu vrlo verovatno mogao da igra protiv zemljaka, pošto od četvorice mogući rivala, trojica dolazi iz Srbije.

Srpski derbi na startu Srpska opena čeka Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića, koji su izjednačeni u međusobnom skoru (2-2).

"Drago mi je da sam se vratio u Banjaluku, sve je lepo sređeno. Igrao sam ovde čelendžer pre desetak godina. Nažalost u prvom kolu igram protiv Dušana Lajovića, iako smo nas dvojica dobri prijatelji, prijateljstvo ću morati da stavim malo po stran", rekao je Krajinović.

Da nekom od njih pomrsi konce, a pre svih Hamadu Međedoviću u prvom kolu, pokušaće da učini Francuz Gregor Barere.

Miša Kecmanović je takođe u ovoj polovini žreba, na startu je slobodan, u drugom će na kvalifikanta, dok bi kasnije mogao na ozbiljnija imena, poput Federika Korije, Gaela Monfisa ili Jiržija Lehečku.

"Iskreno nije mi to čudno, nekako smo svi uvek bili u istom delu. Ovoga puta mogu da idem korak dalje, ne moram na Novaka DJokovića u četvrtfinalu, već u polufinalu. Posle ovoga turnira plan mi je da idem u Madrid i Rim", rekao je Kecmanović.

Ovakav žreb, da su maltene svi naši predstavnici u istom delu, direktor turnira Đorđe Đoković je opravdano nazvao neverovatnim.

Starsport
Starsport

Jedini naš predstavnik koji je u donjoj polovini jeste Laslo Đere, koji će u utorak snage odmeriti sa Romanom Safijulinom.

Ukoliko bude uspešan, čeka ga Hrvat Borna Ćorić, protiv koga, interesantno, ima pozitivan skor (2-1) u međusobnim duelima, a na ruku mu ide i podloga, omiljena – zemljana.

Potencijalni rivali kasnije su mu Rišar Gaske i Damir Džumhur, ukoliko se izbore sa kvalifikantima, dok bi u polufinalu gotovo sigurno trebalo da vidimo Rubljova, aktuelnog šampiona.

Rus je konačno osvojio titulu iz serije 1000, u Monte Karlu za vikend, a ne bi bilo iznenađenje kada bi reprizu Beograda videli ove sedmice na Centralnom terenu u Banjaluci.

Ovaj najveći stadion je proširen i može da primi 6.000 posetilaca, a tu su Grandstand, kapaciteta 1.800, odnosno Teren broj 1, predviđen za 1.200 navijača.

Banjaluka svakako da ima iskustva sa organizacijom turnira, pošto se već 20 godina na ovom mestu održava čelendžer.

Inače, ukupni nagradni fond Srpska opena je nešto veći od pola miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu