Novak Đoković

Povratak Đokovića – nema glavnih rivala, Medvedev misterija

Novak Đoković nas je već navikao proteklih godina na diskontinuitet igranja, naravno, ne svojom krivicom.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ove sezone je nakon australijske turneje, osvajanja Adelejda i Grend slema u Melburnu, nastupio još samo u Dubaiju, gde je od njega u finalu bolji bio Danil Medvedev.

Nadao se srpski as da će nastupiti u Americi, ali tamošnje vlasti nisu imale sluha, tako da ga ni ovoga puta nije bilo u Indijan Velsu i Majamiju.

Karlos Alkaras je trijumfovao u Kaliforniji, vratio se na vrh ATP liste, odakle je pao već na Floridi, pošto je porazom u polufinalu od Janika Sinera izgubio šansu da odbrani trofej, preko potreban za ostanak na čelu karavana.

Đoković već neko vreme trenira na šljaci, a ovogodišnji debi na zemlji imaće u Monte Karlu, gde je na programu turnir iz serije 1000.

Nakon Monaka, igraće u Banjaluci, onda slede još dva mastersa, u Madridu i Rimu, pre vrhunca ovog dela sezone, Rolan Garosa.

Monte Karlo je Masters na kojem, uz Sinsinati, Novak ima najmanje trijumfa – "samo" dva, 2013. i 2015. godine.

Prvi trofej je osvojio pobedom nad Rafaelom Nadalom, koji je 11 puta bio šampion u Kneževini, dok je naredni put slavio protiv Tomaša Berdiha.

Đoković je još dva puta stigao nadomak trofeja, 2009. i 2012, kada je "Bik sa Majorke" bio taj koji se radovao.

Aktuelni broj jedan je još tri puta igrao polufinale, u dva navrata četvrtfinale, dok je u prethodne dve sezone brzo završavao takmičenje.

Te 2021. koban u trećem kolu po njega bio je Danijel Evans, dok je godinu dana kasnije u drugoj rundi bolji bio Alehandro Davidovič Fokina.

Svakako da Monte Karlo, bar po rezultatima, nije među omiljenijim Novakovim turnirima, ali je dobra prilika da se zagreje za izazove u naredna dva meseca.

Zbog povreda neće biti Karlosa Alkarasa, Rafaela Nadala, Feliksa Ože-Aljasima i još nekoliko tenisera iz vrha, pa bi i to mogla da bude olakšavajuća okolnost ove sedmice.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Đoković je kao prvi nosilac bio slobodan na startu turnira, a u drugom je dobio kvalifikanta, može se reći anonimusa.

U pitanju je 186. igrač sveta, Rus Ivan Gahov, koji je izbacio pomalo neočekivano Makenzija Mekdonalda, Amerikanca, koji je u Melburnu eliminisao Rafaela Nadala.

Radi se o igraču koji pre svega nastupa na čelendžerima i ITF takmičenjima, a ovo mu je bila prva ATP pobeda u glavnom žrebu.

Debi na ATP turu je imao prošle godine u Kicbilu, kada je od njega bolji bio Janik Hanfman.

Ovaj 26-godišnjak, koji je jedinu titulu osvojio 2022. u Đironi, napredovao za više od 35 mesta na ATP listi.

Inače, do prilike da se takmiči u Monaku došao je kroz kvalifikacije, pobedama nad Francuzima, Adrijanom Manarinom i Lukom van Ašeom.

Rođeni Moskovljanin je levoruk, bekhend igra sa dve ruke i prilično je snažan – visok 191cm, težak 83kg.

EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari
EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari

Iako prilična nepoznanina, Gahov ne bi smeo da bude ozbiljniji zalogaj za Đokovića, kojeg bi u trećem kolu trebalo da čeka neko ozbiljnije ime.

Sudeći po žrebu, najrealnije je da to bude pobednik duela prvog kola u kojem se sastaju Lorenco Museti i Miomir Kecmanović.

Mladi Italijan široj javnosti postao je poznat upravo posle meča sa Novakom na Rolan Garosu 2021, kada je ispustio vođstvo od 2-0 u setovima.

Od tada, Đoković je Musetija dobio još dva puta, a takođe i protiv Kecmanovića ima 3-0 u međusobnom skoru.

Prvi pravi test za Novaka očekujemo u četvrtfinalu, u kojem bi mogao da se sastane sa Janikom Sinerom, vicešampionom Majamija.

Ovaj 21-godišnjak je igrao finale Roterdama, osvojio Monpelje, a pamti se onih pet vimbldonskih setova sa Đokovićem prošle godine.

Velika nepoznanica na šljaci biće Danil Medvedev, koji je osvojio četiri titule ove sezone, ali je na ovoj podlozi prečesto bio laka meta. Pre bismo u ovoj fazi možda mogli da očekujemo Holgera Runea.

Što se tiče druge polovine žreba, tamo su Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Tejlor Fric, Karen Hačanov...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu