Partizan na skeneru B92.net: Dva lica crno-belih

Fudbaleri Partizana su se porazom u 169. "večitom" derbiju praktično oprostili od titule prvaka Srbije.

Milan Tomić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

* Kraj šampionske trke – Zvezdi pobeda u "večitom" derbiju i +16

Crno-beli sada zaostaju 16 bodova u odnosu na Crvenu zvezdu, koja je slavila na stadionu "Rajko Mitić" rezultatom 1:0, golom Aleksa Viga u petom minutu.

Klub iz Humske, koji je sa novim trenerom Igorom Duljajem stigao na "Marakanu" pokazao je dva lica u dva različita poluvremena.

Delovali su crno-beli dosta smušeno, bezidejno i bez energije tokom prvog i gotovo da nisu pretili Milanu Borjanu.

Natho je jednom okušao sreću sa 30 metara, dok je Rikardo nešto kasnije glavom probao da ugrozi gol domaćih.

Partizan je bio manje-više u podređenom položaju, napadači deo odsečen od ostatka tima, koji je na svom levom boku muku mučio.

Ako su zadnji vezni Kristijan Belić i golman Aleksandar Popović bili najbolji, to onda dovoljno govori o igri gostiju u prvih 45 minuta.

Partizan je u nastavku pokazao znatno bolju igru, trgao se, sa većom dozom energije i odlučnosti počeo da igra, ali uzalud.

Šest od ukupno sedam šuteva ka golu Zvezde uputili su u drugom poluvremenu, usput ne dozvolivši niti jednu šansu za rivala.

Nije to bilo bog zna kako lepršavo, ali u odnosu na prvi deo meča, znatno bolje, konkretnije, agilnije.

Kvinsi Menig se probudio, samim tim i Partizan, međutim, Duljaj ga je zamenio baš u trenucima kada su crno-beli bili najbliži izjednačenju.

Rikardo Gomeš, koji je u nadoknadi vremena bio isključen, najopasniji po gol Borjana bio je u 83. minutu, nakon jednog kornera, a istakli bismo još i opasan pokušaj Uroševića u 66. minutu sa velike distance.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksandar Popović – kako je krenulo, očekivalo se da će biti na vetrometini. Bio je u nezgodnoj situaciji kod gola Viga, pošto je loptu skrenuo Urošević i tako ga prevario. Ipak, nešto kasnije je zaustavio pokušaj Kataija, koji je snažno šutirao, ali je Popović dobro odbranio nogama, nakon odličnog postavljanja. U drugom poluvremenu gotovo da nije imao posla, pošto je Zvezda samo jednom pretila preko Pešića i to u nadoknadi.

Aleksandar Filipović (do 65. minuta) – u mlađim kategorijama štoper, već duži vremenski period igra beka. Nije mu bilo lako sa brzonogim Mitrovićem, ali samo u teoriji, pošto je relativno dobro uspeo da zaključa i pokrije desni bok. Zvezda je znatno više, bar dok je on bio u igri, pretila preko druge strane, sa koje su uostalom stigli i do gola. Filipović je sredinom drugog dela ustupio mesto ofanzivnijem Živkoviću.

Igor Vujačić – okliznuo se i ispao kod pobedonosnog pogotka Zvezde. Nije bio naročito siguran u dodavanjima, ali se tokom utakmice stabilizovao i ono što je najvažnije zaustavio Pešića, ali i ostale ofanzivce.

Svetozar Marković – sigurniji kada se pogleda štoperski tandem crno-belih. U potpunosti je neutralisao Pešića, koji praktično nije imao nijednu šansu na ovom susretu do nadoknade kada su crveno-beli već imali brojčanu prednost na terenu.

Slobodan Urošević – duvala je promaja po njegovoj strani u prvom poluvremenu, dosta se klizao, kasnio za Bukarijem. Kod primljenog gola je skrenuo loptu posle centaršuta Viga i tako prevario Popovića. Kako je vreme odmicalo, a Partizan se oslobađao pritiska i on je prodisao, a u sredinom drugog poluvremena dobro zapretio sa velike distance i tako dobrano namučio Borjana.

Vezni red

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kristijan Belić (do 75. minuta) – najbolji ili bar jedan od najboljih iz redova crno-belih ove večeri. Borben, uz dosta pretrčanih kilometara i prostora koji je uspevao da pokrije. Dosta se trudio, prekidao napade rivala, presecao potencijalne kontre. Nije imao sreće u finišu, kada je dobio drugi udarac u glavu na meču, ovoga puta toliko ozbiljan, da je morao da izađe pre vremena iz igre.

Andres Kolorado (do 65. minuta) – Kolumbijac se prvi put našao u startnoj postavi crno-belih. Dugo mu je trebalo da se spremi za novu sezonu, a debitovao je za vikend protiv Radničkog 1923. Očekivalo se da dobije nešto povučeniju ulogu na današnjem susretu, ali je bio ofanzivniji od svog partnera Belića. Nije se mnogo proslavio u kreativnim zadacima, a Borjanu je iz daljine pripretio samo jednom, iz daljine, pre nego što ga je Duljaj zamenio.

Birbas Natho – utakmicu započeo na poziciji plejmejkera, bliže golu, kome je zapravo najbliži bio u uvodnom fazu meča, kada je šutirao sa 30 metara. Nije mnogo lopti bilo u njegovim nogama, čak ni u drugom poluvremenu kada se Partizan razigrao. U drugi plan je dodatno pao nakon izlaska Belića iz igre, kada je dobio defanzivnije instrukcije.

Fuseni Dijabate – potpuno drugi igrač u odnosu na jesenji deo sezone. U nastavku sezone je nestao, ima samo jedan postignut gol, a na derbiju, osim nekoliko situacija u prvom delu, kada je probio po desnoj strani, ništa naročito nije uradio. Možda bi bolje bilo da je iz igre izašao on, a ne Menig.

Kvinsi Menig (do 75. minuta) – utopio se u bledilo Partizana u prvom poluvremenu, ali je u nastavku dobra igra crno-belih bila viđena pre svega zahvaljujući njemu. Koristio je svoju brzinu, otvarao se, umesto pravolinijski, počeo da se ubacuje u sredinu i prazan prostor. Najbolju šansu imao je posle dodavanja Rikarda, ali je volej završio pored stative. Bilo je iznenađujuće kada ga je Duljaj izvadio iz igre, iako je u tom trenutku bio najagilniji i najopasniji po domaće.

Napad, izmene i trener

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Rikardo Gomeš – potpuno odsečen u prvom poluvremenu, tokom kojeg je ipak uspeo u dva navrata bar da proba da ugrozi Borjana. Nastavak nam je doneo nešto boljeg Rikarda, bio je prisutniji, otvarao se i pokušavao da razigra krilne igrače. U jednoj situaciji je lepo proigrao Meniga, dok je u 83. minutu imao možda i najbolju šansu na meču. U nadoknadi je ispao naivan, naseo na provokacije Erakovića koga je patosirao i zbog toga zaradio crveni karton.

Izmene:

Marko Živković (od 65. minuta) – ofanzivniji od Filipovića, ali bez konkretnijeg učinka. Ubacio se nekoliko puta po desnoj strani, ali završno dodavanje je falilo.

Samed Baždar (od 65. minuta) – Zamenio Belića i umesto Natha na terenu delovao iza Rikarda. Međutim, ništa vredno spomena nije napravio, uz ogradu, da nije imao ni mnogo vremena.

Hamidu Traore (od 75. minuta) – Radio ono što se i očekivalo, kao zadnji vezni štitio odbranu, prekidao napade crveno-belih, kojih ruku na srce u finišu nije ni bilo.

Nemanja Jović (od 75. minuta) – bez konkretnijeg učinka. Možda bi, ipak, bolje bilo da je Menig ostao u igri.

Trener: Igor Duljaj – nije imao mnogo vremena da spremi ekipu, tek dva dana. Trenutak za debi verovatno nije mogao da bude teži, a njegov tim je pokazao dva različita lica na ovoj utakmici. Prvo poluvreme zaista loše, inferiorno su izgledali crno-belih, dok je drugo bila sasvim druga priča. Vrlo je moguće da je motivacionim govorom na poluvremenu trgnuo ekipu, koja igrala sa više energije, opuštenije i u više navrata bila blizu izjednačenja. Zamenio je Kvinsija Meniga u 75. minutu, iako je u tom trenutku Holanđanin bio najbolji na terenu, pa bi za to možda mogla da se uputi kritika na račun šefa struke crno-belih. Svojom energijom pored terena je uticao na svoju ekipu i trudio se da aktivno utiče na dešavanja na terenu. Na momente je izgledalo kao da bi utrčao na teren i pošao za loptom. "Lako je sedeti i gledati", rekao je Duljaj posle meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu