Novak Đoković

Gde je granica? Pa, nema je

Nametnut ili ne, Novak Đoković je oborio još jedan rekord. Onaj u broju sedmica provedenih na prvom mestu, računajući obe konkurencije.

Milan Tomić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images

* Đoković oborio apsolutni rekord!

Nije bila praksa da se mešaju muški i ženski tenis, ali je "kota" 377, na kojoj je bila Štefi Graf, premašena ovog 27. februara.

Mora se priznati da se o tom rekordu slavne nemačke teniserke nije mnogo pričalo, sve dok Novak nije krenuo da mu se približava.

Zaista pre desetak godina je delovalo da, ako neko može da ugrozi Graf, biće to Rodžer Federer, koji je ipak stao na brojci od 310 nedelja.

Ta brojka do koje je došao čuveni Švajcarac smatrana je nedodirljivom, ali je Novak, malo po malo, uspeo da je dostigne i nastavi da "podebljava" svoj učinak.

Zbog svega što se dešavalo tokom pandemije koronavirusa, zabranama nastupa, teškoća u branjenju bodova, kao na Vimbldonu, izgledalo je da će Đoković morati da se "zadovolji" rekordom u muškoj konkurenciji.

Sve te smetnje nisu ga omele, tako da se, nakon osvajanja Australijan opena pre mesec dana, vratio na čelo karavana i postavio novi, apsolutni rekord.

Profimedia
Profimedia

Ako rekordi postoje da se obaraju, u ovom trenutku se čini da će ih Novak zaista sve oboriti.

Uprkos činjenici što polako zalazi u pozne igračke godine, motivacije i želje za prevazilaženjem granica, sopstvenih i rezultatskih, ne nedostaje.

"Srećan sam što sam oborio još jedan rekord u ovom slučaju Štefi Graf. Nebrojeno puta sam rekao da mi je ovaj sport sve u životu, sve sam mu podredio. Imam veliki tim iza sebe i porodicu koja mi je pružila bezrezervnu podršku. To napominjem da bih vam dočarao odakle sam krenuo do ovih velikih visina koje naizgled deluju kao normalnost, ali daleko od toga", rekao je Đoković.

Teško je postaviti se prema konkretno ovom rekordu, pošto je onaj glavni oboren pre tačno dve godine, kada je na večnoj listi prestigao Federera.

Poznato je da su Novakovi glavni ciljevi u ovoj fazi karijere Grend slemovi i mnogi smatraju da će upravo oni odlučiti GOAT trku između njega i Rafaela Nadala.

Ali ne treba zanemarivati ni ove "sporedne" statističke parametre, poput broja osvojenih Mastersa i titula generalno, međusobnog skora, pa tako i broja nedelja na čelu karavana.

"Treba da se priča i o poziciji broj jedan, ne samo o slemovima. Ne može svako da osvoji slem, ali biti broj jedan na svetu u tolikom nizu je nešto što je, po meni, najzahtevnije. U tom kontekstu mi je drago što sam se vratio na čelnu poziciju. S obzirom da sam oborio rekord za najduži broj jedan i dalje mi godi što sam tu. To je veliki cilj, ali ne toliko veliki kao što je nekad bio. Drago mi je što je to došlo kao posledica osvajanja najvećih turnira", istakao je Novak nedavno u Melburnu značaj prvog mesta.

Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images

A put ka ovom rekordu je krenuo 2011. godine, kada je Novak razbio barijeru i postao punopravni član "velike četvorke".

Do početka te sezone, Đoković je i dalje imao onu jednu osvojenu Grend slemu titulu (AO 2008) iz 24 pokušaja.

Upravo je u Melburnu Endiju Mariju dozvolio samo devet gemova u finalu i tako najavio prekretnicu, sve se promenilo preko noći.

Vezao je 41 pobedu zaredom, sve do polufinala Rolan Garosa, u kojem ga je zaustavio Rodžer Federer, da bi potom Rafael Nadal osvojio petu od svojih 14 titula u Parizu.

A onda je došao Vimbldon, toliko značajan, kao i trofej, o kojem je maštao kao klinac. Sve se poklopilo, pa je odmah potom 4. jula po prvi put preuzeo čelo ATP karavana.

U septembru je osvojio i US open, te tako postao tek šesti igrač u istoriji koji je u jednoj godini osvojio tri GS titule. To mu je za rukom polazilo još 2015. i 2021. godine.

Tu 2011. završio je sa rekordnih pet Masters titula, ukupno 10 (pored GS, osvojio je Dubai i Beograd), a njegov učinak od 70 pobeda i šest poraza je među najboljim u istoriji muškog tenisa.

Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images

Novak je u prvom mandatu na vrhu ATP liste bio okruglo godinu, sve dok Federer nije osvojio sedmi Vimbldon i preuzeo primat.

Nije Novak mnogo gledao u leđa velikom rivalu, tek nekoliko meseci, pa je čelo liste preuzeo već u novembru, kada Švajcarca zbog umora nije želeo da brani bodove u Bersiju.

Nastavio je Đoković da broji sedmice na vrhu i to je radio sve do oktobra 2013. godine, a ovoga puta ga je Nadal skinuo sa vrha.

Španac je te sezone osvojio Rolan Garos i US open, na kojem godinu dana ranije nije ni učestovovao, što mu je uostalom i donelo prvo mesto.

Vimbldon je i 2014. bio mesto promena, a Novak je svojom drugom titulom u Londonu po treći put postao najbolji.

Iste sezone angažovao je Borisa Bekera, koji će mu dosta pomoći, a ovaj mandat na vrhu liste bio je najduži i trajao je od jula 2014. do novembra 2016. godine.

U tom periodu je osvojio pet Grend slem titula, te igrao još dva finala, međutim, Endi Mari je te sezone igrao tenis života, finala AO i RG, te titula na Vimbldonu, između ostalih su mu donela najviši plasman i rušenje Novaka posle 122 nedelja.

Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images

Usledila je verovatno i najteža sezona u Novakovoj karijeri (2017), tokom koje se mučio sa povredama i bilo je veliko pitanje da li će uspeti da se vrati na pređašnji nivo.

Lakat je podvrgao operaciji, usput pao na 22. poziciju uoči Rolan Garosa 2018, na kojem je uspeo da stigne do četvrtfinala.

A onda – bum. Titule na Vimbldonu i US openu, što mu je i poslednji trijumf u Njujorku, ali dovoljan da već u novembru povrati prvo mesto i tu provede nove 52 sedmice.

Nekoliko meseci je na čelu bio Rafa Nadal, da bi potom Australijan opena 2020. Novak zaseo na vrh, koji bi, da nije bilo svega dobro poznatog sa koronom, držao praktično do danas bez prestanka.

Đoković je svakako dve godine bio prvi teniser sveta, s tim što mu se u periodu od 23. marta do 23. avgusta 2020. sedmice provedene na vrhu nisu računale jer je ATP lista bila "zamrznuta".

Prošle godine je bio deportovan i onemogućen da brani titulu u Melburnu, zbog čega je Danil Medvedev došao na vrh.

Rus je ukupno tu bio 16 sedmica, između njegovih mandata, Novak je držao čelo 12 sedmica, da bi Karlos Alkaras posle US opena 2022. postao najmlađi prvi igrač sveta u istoriji.

Uprkos deportaciji iz Viktorije, potom neračunanja bodova na Vimbldonu, zabrani nastupa u Njujorku, Novak je 30. januara ove godine, nakon jubilarne 10. titule u Australiji, opet došao do pozicije koja mu pripada i koja mu je uostalom i donela ovaj istorijski podvig – apsolutni rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu