Đoković i Nadal opet u Parizu – možda

Pred nama je prvi veliki turnir posle US opena, ali i poslednji Masters u godini – Pariz, Bersi.

Milan Tomić
Podeli
 EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

* Đoković ne mrda – tri promene u Top 10

Izuzetno kvalitetno takmičenje na programu je od 31. oktobra do 6. novembra i na njemu će učestvovati devet od 10 najboljih tenisera današnjice.

Samo svetski broj šest, Aleksander Zverev, neće biti prisutan u prestonici Francuske, zbog problema sa povredama, koje su krenule upravo u ovom gradu, proletos na Rolan Garosu.

Biće ovo prilika da se oni najbolji zagreju za ATP finale u Torinu, koje će biti održano u Torinu sredinom novembra.

Među njima je i naš Novak Đoković, koji na ovako jakom turniru nije učestvovao praktično od Vimbldona, gde je trijumfovao.

Prvi igrač sveta Karlos Alkaras predvodi listu nosilaca, posle skoro dva meseca vraća se i njegov zemljak Rafael Nadal, a tu su i momci koji su obezbedili Završni masters – Kasper Rud, Stefanos Cicipas i Danil Medvedev.

Specijalne pozivnice pripale su francuskim veteranima Rišaru Gaskeu, Adrijanu Manarinu i Žilu Simonu, a u Bersiju ćemo videti i trostrukog Grend slem šampiona, Stena Vavrinku.

* Novak: Kad mi treba samopouzdanje, tu je Vimbldon

Đoković u Pariz stiže sa velikim samopouzdanjem, usled činjenice da na poraz ne zna već 16 mečeva.

Poslednji je doživeo upravo ovde, tačnije u Bulonjskoj šumi, u četvrtfinalu Rolan Garosa od najvećeg rivala, Rafaela Nadala.

Međusobni susret mogao bi da se dogodi i na ovom turniru, takođe pre meča za trofej, u polufinalu, ako obojica budu bili uspešni.

A da bi Novak svoj deo posla odradio, moraće da preskoči neke ozbiljne prepreke u Bersiju.

Zbog uloge nosioca, Novak je u prvom kolu slobodan, dok će ga u drugom čekati bolji iz duela u kojem se sastaju Dijego Švarcman i Maksim Kresi. Ne zna se ko je u lošijoj formi od njih dvojice, ali će zbog podloge, favorit ipak biti Amerikanac.

Svakako, ne bi Novak trebalo da ima problema sa kojim god rivalom da se sastane, za razliku od treće runde, gde će ga najverovatnije čekati naoštreni Janik Siner.

Potencijalni rival u četvrtfinalu je finalista Rolan Garosa i US opena, Kasper Rud, dok mu se u polufinalu, pre eventualnog susreta sa Karlosom Alkarasom i Danilom Medvedevim, "crta" Rafael Nadal.

* Đoković o ciljevima, uslovima i "borbi sa unutrašnjim demonima"

Iako je Goran Ivanišević nedavno najavio da bi Novak mogao da propustio Pariz, to se nije obistinilo. A i zašto ne bi iskoristio priliku u zvaničnim mečevima upali mašine za Torino.

Uostalom, ovo je turnir na kojem brani titulu osvojenu prošle godine. Pored toga, još pet puta bio je bio šampion u Bersiju (2009, 2013, 2014, 2015, 2019).

Da duge pauze ne mogu tek tako da poremete, srpski as je pokazao na turnirima u Tel Avivu i Astani, gde je osvajao pehar.

Izlišno je govoriti da je na Mastersu težak žreb. Naravno da je takav kada su svi najbolji igrači planete svrstani u duplo manji "kostur" nego što je onaj na Grend slemu.

Uz gore navedene potencijalne rivale, ne bi bilo toliko iznenađenje kada mi recimo u trećem kolu prekoputa sebe imao Karena Hačanova, a ne Janika Sinera ili u četvrtfinalu Lorenca Musetija/Marina Čilića, a ne Kaspera Ruda.

Jednostavno, završnica je sezona, pitanje je koliko igrači imaju motivacije, ali i snage da opravdaju ulogu favorita u svojim mečevima. Nekad do izražaja dođe iskustvo, a nekada mladalačka energija.

Jasno je da su Novakovi prioriteti u ovoj fazi karijere Grend slemovi, ali ni Masterse, kojih ima najviše, 38, ne treba zanemariti.

Na večnoj listi kada su titule iz serije 1000 u pitanju, najbliži pratilac Đokovića je Rafael Nadal sa 36 takvih trofeja.

Nije ga bilo od poraza na US openu od Frensisa Tijafoa, u međuvremenu je postao roditelj, ali je, ipak, odlučio da dođe u Pariz.

Igraće na turniru koji nikada nije osvojio kako bi se spremio za drugo takmičenje, Završni masters, na kojem, takođe, nikada nije trijumfovao.

Nadal ove sezone ima skor 38-5, osvojio je četiri titule (AO, RG, Melburn i Akapulko), dok mu je u Bersiju najbolji rezultat finale 2007. godine.

Ne bi bilo iznenađenje, kada bi Nadal, nakon prvog kola u kojem je slobodan, u naredna dva igra protiv zemljaka.

U drugoj rundi to bi trebalo da bude Roberto Bautista-Agut, dok bi u narednoj fazi mogli da ga čekaju Pablo Karenjo-Busat ili Albert Ramos Vinolas, naravno ukoliko eliminišu Denisa Šapovalova, finalistu Beča.

Projektovani rival u četvrtfinalu mu je Stefanos Cicipas, mada ne bi bilo toliko šokantno kada bi neko iz drugog plana došao do tog meča umesto Grka i Španca, čiji loši rezultati u Bersiju svakako ne mogu da budu slučajnost.

Nadalova statistika u Bersiju nije ohrabrujuća, uz to finale 2007, ima i četiri polufinala, od čega su dva bila u poslednjim nastupima (2019, 2020). Šest puta se uopšte nije pojavljivao, dok je u tri navrata igrao i četvrtfinale.

Svoju šansu potražiće i drugi srpski teniser u žrebu, Miomir Kecmanović, koji takmičenje startuje od Kamerona Norija.

Drugi deo žreba je podjednako kvalitetan, a najzvučnije ime je prvi teniser sveta Karlos Alkaras, koji od trenutka kada je to postao, ne može da se pohvali baš dobrom formom.

Već u trećem kolu nagazna mina mogao bi da bude Mateo Beretini ili Grigor Dimitrov, koji je imao solidan turnir u Beču protekle sedmice.

Tu je i Danil Medvedev, koji je baš na istom turniru izvadio vizu za Torino, usput stigao do titule, druge u sezoni, a njegov "dželat" nazire se takođe u trećem kolu, gde će ga možda čekati Frensis Tijafo.

Amerikanac je ove jeseni izbacio Nadala sa US opena, potom u paru sa Džekom Sokom pobedio Rodžera Federera na oproštaju, da bi onda i svojim trijumfom doneo prvu pobedu Timu Sveta na Lejver kupu.

To famozno treće kolo moglo bi da donese i interesantan duel Tejlora Frica i Feliksa Ože-Aljasima, koji je pre dva dana pobedio Karlosa Alkarasa u Bazelu, a onda u nedelju i osvojio turnir, pobedivši Holgera Runea.

Najveće šanse da se Đokoviću, Nadalu, Alkarasu, Rudu, Cicipasu i Medvedevu pridruže u Torinu imaju upravo Feliks i Andrej Rubljov, kojem neće biti nimalo lako u delu žreba gde su još Holger Rune, Hubert Hurkač, Džon Izner.

Nema sumnje da će nam ovo jubilarno 50. izdanje Bersija doneti spektakle, a inače, nagradni fond je oko 5,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu