"Giljotina" će morati da sačeka

Nedavne izjave fitnes trenera Rodžera Federera, Pjera Paganinija, o fizičkom stanju Švajcarca zabrinule su sve njegove navijače.

MT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Da li je to moguće?

Rodžerov povratak zakazan je za 8. mart, na turniru iz serije 250 u Kataru, u Dohi.

On nije igrao zvanična takmičenja od januara prošle godine, kada je ispao u polufinalu Australijan opena od Novaka Đokovića, kasnijeg šampiona.

Imao je dve operacije kolena, koje su ga od terena odvojile 13 meseci. Ipak, pandemija koronavirusa je na neki način došla u pravom trenutku za Federera.

Specifičan način bodovanja sačuvao ga je velikog pada, tako da je trenutno peti na ATP rang listi.

Sa povratkom je strpljivo čekao. Prvo je odlučio da preskoči celu 2020. sezonu, a potom i da otkaže učešće na nedavno završenom Australijan openu.

Glavni razlog nije bila fizička sprema, već izostanak želje za tolikim odvajanjem od porodice, odnosno odbijanjem da prođe dvonedeljni karantin u Melburnu.

Grafika SofaScore

I, eto, izgleda da je sada stiglo vreme za novi povratak. Biće to na turniru u Dohi, gde je rekorder po broju titula. Ima ih, doduše, samo tri, jednu više od Stefana Edberga, Endija Marija i Novaka Đokovića.

Federer, u globalu, nije tokom karijere imao baš mnogo problema sa povredama. Naročito ne u prvom delu svoje karijere, negde do pred kraj prve decenije ovog veka.

Sa godinama, one su postajale nešto češće. Najozbiljniji problem je imao 2016. godine, takođe sa kolenom.

Tada je odmarao šest meseci, vratio se u Melburnu 2017. i krenuo u furioznu seriju dobrih rezultata, koje su ga vratile na vrh ATP karavana. Osvojio je te sezone dva Grend slema (AO i Vimbldon), ali i tri Mastersa (Majami, Indijan Vels i Šangaj).

Okolnosti su sada drugačije. Povreda je teža, godina je više (39), rivali, Novak i Rafa, jači su nego što su bili tada.

Njegov fitnes trener Paganini je u jednom intervjuu potvrdio da su kolena i mišići bili u jako lošem stanju, da se stanje popravlja, te da su Rodžerova volja i strpljenje bili ti koji su sprečili figurativnu giljotinu, da preseče i okonča karijeru jednog od kandidata za GOAT titulu.

 EPA-EFE/PETER KLAUNZER
EPA-EFE/PETER KLAUNZER

"Bez Federerovog strpljenja, giljotina bi već odavno pala. Od njegove strasti sve zavisi. Kada igrač koji ima skoro 40 godina mora da radi vežbe koje i jedan sedamdesetogodišnjak, i srećan je zbog toga, onda je to strast. Ako to nije strast, onda ne znam šta jeste", rekao je Paganini, između ostalog.

On je priznao da se u jednom momentu razmišljalo i o penziji, međutim, ta Rodžerova volja je prevladala.

Nema sumnje da je volja prisutna, ta ljubav prema tenisu, međutim, postoji još dosta stvari koje Federera guraju napred.

Pre svega, profesionalni izazovi, trka u broju Grend slem trofeja sa Nadalom i Đokovićem, potom i trofeji koje nikada nije osvojio (Monte Karlo i Rim), ali i zlato u singlu na Olimpijskim igrama.

Čini se da su šanse da osvoji spomenute turnire na šljaci u rangu povratka na prvo mesto ATP liste, dakle, jako male.

Kada je o Tokiju reč, ne bismo smeli tek tako da ga otpišemo.

"Nadajmo se najboljem kada su u pitanju Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju. To je jedan od mojih velikih ciljeva. Zaista se nadam da ću moći da se vratim tamo", rekao je Federer nedavno.

Švajcarac je najbliži zlatu bio 2012. godine u Londonu, kada je poražen od Endija Marija u finalu. Treba reći da Rodžer ima najsjajnije odličje sa OI, ali u dubl konkurenciji, iz Pekinga, u paru sa Stenom Vavrinkom.

Pored Olimpijskih igara, jasno je i da mu se najveće šanse daju na GS turnirima koji se igraju na bržim podlogama, pre svih Vimbldon, njegov omiljeni turnir.

"Biće to jedan od najvećih izazova koje ste ikada videli u tenisu, nema sumnje u to. Nekoliko stvari moraju da se poklope. Federer mora da se dobro kreće, izgradi samopouzdanje, svoje telo...Da li može da osvoji Vimbldon? Apsolutno. Zašto da ne? Optimizam je mnogo zabavniji od pesimizma", rekao je Hajnc Ginthart nekadašnji trener Štefi Graf i Ane Ivanović, između ostalog.

Sličnog je mišljenja i legendarni Rod Lejver, koji je toliko puta u prošlosti pokazao da Rodžera ceni najviše od svih.

Australijanac smatra da Federer treba da se usredsredi na turnire na kojima ima najveće šanse za trijumf, što naravno isključuje takmičenja na šljaci, samim tim i Rolan Garos.

Federer je najslabije rezultate na Grend slemovima imao upravo u Parizu, čak i kada je bio na vrhuncu. Nadal je predominantan, Novak, takođe, može da odgovori zadatku u Francuskoj, ali Federer, u ovakvom stanju, teško...

"Mislim da više nema šta da traži na Rolan Garosu. Ali, na Vimbldonu i US openu, on će i dalje biti kandidat za titulu", rekao je Lejver.

EPA-EFE/NIC BOTHMA
EPA-EFE/NIC BOTHMA

Ne treba zaboraviti ni finansijski aspekt čitave priče i razlozima za produžetak karijere, koliko god je moguće.

Federer je jedan od najbogatijih sportista, a njegova vrednost se procenjuje na skoro pola milijarde dolara.

Samo od tenisa je zaradio 129.946.683 dolara, međutim, daleko od toga da je sve ostalo na zaradi od turnira.

Švajcarac sarađuje sa mnogobrojnim, globalnim brendovima (Roleks, Barila, Moet, Vilson, Jura...), a aktivna karijera, znači i veću prisutnost u javnosti, samim tim i nastavak saradnje sa ovim partnerima.

Kada smo već kod ove teme, Rodžerov ugovor sa Unikulom težak je neverovatnih 300.000.000 dolara. Upravo će u saradnji sa ovim proizvođačem predstaviti novu opremu na turniru u Dohi.

Tamo će mu konkurencija biti paklena – Dominik Tim, Andrej Rubljov, Gael Monfis, Denis Šapovalov i "kompanija".

Za sada, Federer se nalazi i na listi učesnika za Dubai, koji je na programu odmah nakon Dohe, ali to već nije sigurno...

Autor: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu