Pešić je o ovome maštao – Srbija kreće u operaciju "Evrobasket 2025"

Košarkaši Srbije kreću u pohod na Evropsko prvenstvo sa ciljem da poprave utisak od pre godinu i po dana kada su zaustavljeni u osmini finala turnira.

Petar Tadić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Put do toga je dugačak i izazovan, a prva prepreka koja mora da se savlada jesu kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta koje su počele u četvrtak utakmicama u grupama A, B, C, D i H.

Srbija prvu utakmicu igra protiv Finske u petak u 20 časova u dvorani “Aleksandar Nikolić“, dok će se sat i po vremena ranije sastati Danska i Gruzija, preostale dve ekipe grupe G.

Evropsko prvenstvo održaće se 2025. godine u Letoniji, Finskoj, Poljskoj i na Kipru, a kako je Srbija u grupi sa jednom od država domaćina, to znači da će dve najbolje selekcije i, u našem slučaju, Finska izboriti plasman.

Plasman “orlova“ na Evrobasket ne dovodi se u pitanje, aktuelni smo vicešampioni sveta, apsolutni favoriti u grupi i znajući naše momke neće doći do potcenjivanja rivala, te će svakoj utakmici pristupiti kao da je nokaut faza nekog takmičenja.

Pored neospornog kvaliteta, još jedna stvar ide u prilog srpskoj reprezentaciji uoči početka kvalifikacija – prisustvo evroligaških košarkaša i baza igrača iz Manile, odnosno sa Svetskog prvenstva.

Do ove promene došlo je nakon dogovora FIBA i Evrolige u vezi sa kalendarom takmičenja i sada neće biti preklapanja utakmica reprezentacija i klubova tokom sezone 2023/24, pa je tako 18 klubova iz EL dalo dozvolu da 92 igrača igraju na kvalfikacijama pod okrljem Međunarodne košarkaške federacije.

Srbija je u prošlosti, baš kao i druge košarkaške evropske velesile, znala da bude u problemu protiv realno slabijih rivala iz razloga što evroligaši nisu mogli da igraju. Takođe, protivnici koji ne dolaze iz košarkaških sredina bili su dosta uigraniji jer su bazu činili igrači koji nisu igrali u Evroligi, te su konstantno bili na raspolaganju selektorima.

Konačno, od ovog ciklusa kvalifikacija FIBA i Evroliga su uspeli da se dogovore oko kalendara, te se najjače evropsko klupsko takmičenje ne igra tokom prvog “prozora“ kvalifikacija. Nešto o čemu su Svetislav Pešić i njegove kolege selektori maštali prethodnih godina.

To je ostavilo prostor da se evroligaši priključe nacionalnim timovima, pa će tako Srbija imati na raspolaganju Marka Gudurića, Ognjena Dobrića, Filipa Petruševa, Vanju Marinkovića, Aleksu Avramovića, Ognjena Jaramaza, Luku Mitrovića, Dejana Davidovca, Uroša Trifunovića i Balšu Koprivicu. Pored njih, tu su još i Aleksa Uskoković, Aleksa Radanov, Dušan Beslać, Dušan Ristić i Nikola Đurišić.

Svetislav Pešić nažalost ne može da računa na igrače kao što su Vladimir Lučić, Nikola Milutinov, Stefan Jović, Nikol Topić i Nikola Kalinić, ali i pored toga ovaj sastav je, na papiru, dosta jači od nekih prethodnih u kvalifikacijama za FIBA takmičenje.

Osnova iz Manile

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Najvažnija stvar pred start kvalifikacija jeste to što će Svetislav Pešić imati sedmoricu košarkaša sa Svetskog prvenstva iz Manile, nešto što nije bio slučaj u prošlim ciklusima kvalifikacija za Evrobasket ili Mundobasket.

Na primer, selektor Srbije je za utakmicu protiv Velike Britanije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, koja je igrana 11. novembra 2022. godine, dva meseca posle Evrobasketa, imao samo trojicu košarkaša sa nedavno završenog šampionata Starog kontinenta – Dušana Ristića, Marka Jagodića Kuridžu i Ognjena Jaramaza.

Orlovi su uspeli da izađu na kraj sa Britancima i u oslabljenom sastavu, ali poenta je da nije bilo kontinuiteta zbog nesuglasica između Evrolige i FIBA, pa je u svakom novom prozoru tim bio drugačiji što je dodatno otežavalo rad selektoru i stručnom štabu.

Napokon, dve najveće evropske košarkaške organizacije uspele su da se dogovore oko kalendara, pa će tako Srbija u prvoj utakmici kvalifikacija imati sedmoricu igrača iz Manile, a da nije bilo povreda taj broj bi verovatno bio i veći, te samo oni iz NBA ne bi mogli da se stave na raspolaganje Pešiću.

Lideri ovog tima trebalo bi da budu Avramović, Gudurić i Dobrić, momci koji su izneli veliki teret i koji su bili važni šrafovi u pohodu na svetsko zlato, a ništa manji doprinos očekuje se i od Petruševa, Marinkovića, Davidovca i Ristića, momaka koji su takođe branili boje Srbije na Filipinima.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Veliki plus ovom timu biće kapiten u ove dve utakmice, Luka Mitrović, koji igra odličnu sezonu u Crvenoj zvezdi i kao najstariji u sastavu izneće podjednak teret kao momci koji su igrali na Svetskom prvenstvu.

Timu su dodati i mladi igrači poput Đurišića, Koprivice i Trifunovića, a nešto veću ulogu mogao bi da ima i Ognjen Jaramaz koji zna kako se igraju ovakve utakmice. Radanov, Uskoković i Beslać su sada već standardni kada su u pitanju “prozori“ i ovo je nova nagrada za njih, ali je pitanje da li će biti u 12.

Videćemo i kako će Pešić rasporediti minutažu, s obzirom da su mnogi nosioci ovog tima imali veliku potrošnju za vikend u Kupovima i da ih sada očekuju dve utakmice u tri dana.

Oba rivala Srbije u ovom prozoru – Finska i Gruzija – daleko su za potcenjivanje i zato Pešić neće imati mnogo prostora za odmaranje, međutim, tim od 15 košarkaša daje mu fleksibilnost, pogotovo za taj drugi meč u Tbilisiju.

Malo o Finskoj i Gruziji

Matias Horak/STARSPORT/2022
Matias Horak/STARSPORT/2022

Finska poslednjih desetak godina igra veoma kvalitetnu košarku, konstantno su u nokaut fazama Evrobasketa, ali je činjenica da za to velike zasluge idu Lauriju Markanenu na kojeg “susijengi“ ne mogu da računaju u kvalifikacijama.

Markanen se pojavio na sceni 2017. i tada je kao klinac zaludeo Evropu, a ubrzo i NBA ligu gde igra fenomenalnu košarku, pogotovo u poslednje dve godine otkako nastupa za Jutu Džez.

Međutim, bez Markanena ova ekipa je osrednja i Srbija u trenutnom sastavu ne bi trebalo da ima većih problema. Sasu Salin je neko ko godinama igra na visokom nivou, najiskusniji je u ovom timu i dosta će zavisiti od njegovog raspoloženja.

Pored njega, pažnju treba obratiti na Mikaela Jantunena (krilni centar), momka koji je pre nekoliko dana u dresu Pariza osvojio Kup Francuske pobedivši evroligaša – Monako. Sa osam poena i tri skoka dao je dobar doprinos pobedi i pun samopouzdanja dočekuje kvalifikacije.

Tu je i Aleksander Madsen, centar španske Andore, zatim Edžon Mađuni koji igra za francuski Le Portel, potom Valtonen – košarkaš Manrese… Imaju pismene košarkaše i neće doći sa belom zastavicom u Beograd.

Činjenica je da imaju solidne Evrokup ili FIBA Liga šampiona igrače, ali to ne sme da zavara jer, na primer, Letonija je sa samo jednim evroligašem – Rihardom Lomažom, koji malo igra u Virtusu – pobedila Španiju u Saragosi.

Ništa lakši posao ne očekuje Srbiju u Tbilisiju, na nezgodnom gostovanju Gruziji koju sa klupe predvodi Aleksandar Džikić. Gruzini možda nemaju sastav kao sredinom prošle decenije, ali su tradicionalno težak rival.

Osnovu predstavljaju krilni centar Toko Šengelija, kandidat za MVP Evrolige, i iskusni Đorđi Šermadini, dugogodišnji centar Tenerifa. Šengelija će podneti najveći teret i naš glavni zadatak biće zaustaviti fenomenalnog košarkaša Virtusa iz Bolonje.

Pažnja bi trebalo da se obrati i na naturalizovanog Džoa Tomasona, koji je nedavno potpisao ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva. Ipak, više o Gruziju čitaćete uoči utakmice u Tbilisiju koja se igra u ponedeljak u 18 časova.

Prvo Finska, a zatim će fokus biti na selekciji Aleksandra Džikića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu