Milojević pripremio, Stanković preuzeo i nastavio šampionski niz

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su treću titulu zaredom, a ukupno su postali 31. put šampioni Srbije.

PT
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Izabranici Dejana Stanković su u prvom meču posle pauze zbog pandemije koronavirusa obezbedili trofej najboljeg u Superligi Srbije.

Iza crveno-belih nalazi se veoma turbulentna, ali i uspešna sezona u kojoj je treću godinu zaredom obezbeđen plasman u Evropu, a drugu uzastopnu Liga šampiona.

Takmičarska godina za Zvezdu nije gotova, ostalo joj je da odigra još tri meča u Superligi, kao i još jedna prilika za trofej – Kup.

Ipak, ono najvažnije je obezbeđeno jer titula šampiona donosi pravi igranja u kvalifikacijama za najelitnijem fudbalskom klupskom takmičenju na svetu.

Ovu sezonu pristalice crveno-belih boja pamtiće po mnogo čemu, po penalima u Kopenhagenu, utakmici na "Marakani" protiv Jang Bojsa, pobedi nad Olimpijakosom, ali i ubedljivim porazima od Totenhema i Bajerna, srceparajućem porazu u Atini, samo jednim bodom iz dva meča protiv Partizana...

Ali najviše po odlasku Vladana Milojevića posle najsupešnijih godina kluba u postbarijevskoj eri, odnosno dolasku žive legenda kluba – Dejana Stankovića.

Kratka hronoligija događaja...

EPA-EFE/Anders Kjaerbye
EPA-EFE/Anders Kjaerbye

Crveno-beli ušli su sezonu puni optimizma nakon što su ponovo osvojili titulu i nadali su se sličnom uspehu, kako u domaćem šampionatu, tako i u Evropi.

Ovaj drugi cilj bilo je znatno teže ispuniti jer je Zvezda u sezoni 2018/2019 prvi put učestvovala u elitnom fudbalskom takmičenju od kada se ono igra u ovom formatu.

Prva kola uvek znaju da budu najteža, fudbaleri još nisu uigrani i tako ekipa Vladana Milojevića nije ostavila najbolji utisak protiv Suduve, a ni protiv Helsinkija.

Ipak, obezbeđeni su prolazi i ekipe je polako dizala formu. Usledio je pravi ispit protiv Kopenhagena. Zvezda je znala da su Danci veoma disciplinovana ekipa koja dugo igra u jednom sistemu.

Posle 1:1 u Beogradu usledila je utakmica koja će se prepričavati generacijama, s kolena na koleno. U prestonici Danske gledali smo penale u kojem je Zvezda tri puta bila pred eliminacijom, ali je nekako uspela da se izvuče i na volšeban način plasira dalje.

Protiv Jang Bojsa bilo je 2:2 u Bernu i 1:1 u Beogradu, što je crveno-belima donelo drugo učešće zaredom u Ligi šampiona. Iako je slavlje bilo veliko, Zvezda je u ovim trenucima van terena povlačila loše poteze.

Doveden je Radživ van la Para, koji će se ispostaviti kao veliki promašaj, dok El Fardu Ben nije registrovan za Ligu šampiona jer mu je propao transfer i jedan od najboljih fudbalera Zvezde nije mogao da igra u elitnom takmičenju.

Malo posle ovoga stigao je i meč kojem nije trebao srpskom fudbalu, utakmica između Crvene zvezde i Inđije u kojoj su crveno-beli slavili 2:1, golovima iz penala Pavkova u 88. i 91. minutu.

Osam dana kasnije i poraz od Partizana u derbiju u kojem su crno-beli bili apsolutno dominantni, što govori i podatak da Zvezda nije šutnula nijednom u okvir gola.

STARSPORT
STARSPORT

Septembar nije bio dobar, ali je oktobar počeo na najbolji mogući način za ekipu Vladana Milojevića. U Beogradu pred 50 hiljada navijača pobeđen je Olimpijakosom rezultatom 3:1.

Sezona je nastavila da teče, Zvezda je u Superligi pobeđivala, a u Ligi šampiona, iako je doživela ubedljive poraze od Bajerna u Beogradu i dva puta od Totenhema, imala je šansu da se plasira u Ligu evrope.

Meč u Pireju sve je odlučivao, pobeda i bod su vodili crveno-bele u nokaut fazu LE i sve do 87. minuta činilo se da će uspeti da prezime u Evropi.

Santana Žander razbio je snove saigrača, stručnog štaba, uprave, kao i navijača, pošto je igrao rukom u kaznenom prostoru i time poklonio penal koji je El Arabi realizovao.

Nenad Mihajlovic/Starsportphoto
Nenad Mihajlovic/Starsportphoto

Usledila je zimska pauza tokom koje se pojavio virus zbog kojeg se fudbal u Srbiji vratio tek u petak posle dva i po meseca pauze.

Ipak, pre nego što je koronavirus izazvao svetsku pandemiju, desila se velika i neočekivana stvar – Vladan Milojević napustio je klupu Crvene zvezde posle dve i po fenomenalne godine.

Nekoliko meseci kasnije Milojević je objasnio prave razloge odlaska.

"Niko u klubu nije znao, prvi put i pričam javno o tome. Da me supruga nije ubedila da ostanem – podneo bih ostavku. Bio sam na putu da to učinim", rekao je Milojević za "Sportski žurnal" i nastavio:

"Imao sam veliku peripetiju, tada shvatio neke stvari. U klubu čiji je član tada bio moj sin, Vojvodini, bilo je niskih udaraca od nekih nebitnih ljudi, reč je o stvarima koje nisu za javnost. To me je opteretilo. Morao sam da ga sklonim. Ceo život sam se borio da deca ostanu ovde, ali Srbija je ovo... Nisam želeo da moje dete ispašta, ima svoje snove i život. Čekao sam da se sve to završi, Bogu hvala istrajao sam. Velika je to škola za mene, svašta sam prošao".

STARSPORT/ Pedja Milosavljevic
STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Popularni Miloje je otišao i na njegovo mesto doveden je veliki zvezdaš, čovek koji je jedan od najuspešnijih srpskih fudbalera u istoriji – Dejan Stanković.

Deki je sa puno optimizma ušao u trenerski posao, ali imao je "nesreću" da posle šest kola stane Superlige zbog pandemije koronavirusa.

Crveno-beli odigrali su dobrih tih šest kola, mrlja je što nije pobeđen Partizan na stadionu "Rajko Mitić", ali sve u svemu urađen je pozitivan posao.

Možda i najveći doprinos Stankovića jeste uvođenje mladih fudbalera, poput Veljka Nikolića i Željka Gavrića, koji su se u prolećnom delu nametnuli i narednih sezona trebalo bi da budu lideri.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kada je reč o liderima, njih dvojica bi sigurno trebalo da predvode crveno-bele, međutim u srpskom fudbalu uvek postoji faktor neočekivane prodaje.

Mnogo je nedoumica kako će izgledati tim Crvene zvezde za sezonu 2020/2021 i to iz više razloga, a glavni su naravno finansijski jer posledice pandemija koronavirusa utiču na budžete mnogih timova.

Naredne godine trebalo bi očekivati da šansu dobiju, sigurno na pripremama, a videćemo i da li u toku takmičarske godine, Strahinja Eraković, Jug Stanojev, a verovatno i Miloš Pantović, odnosno Usman Marong.

Crveno-beli imaju veliki broj fudbalera na pozajmicama, poput Jevtovića, Hajdina, Jirke, Melega... i njihov status je nepoznat, a ono što se može čuti, bliži su odlasku iz kluba nego ostanku.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mateo Garsija mogao bi da napusti Ljutice Bogdana posle godinu dana, kao i Tomane, Ričmond Boaći, Milan Pavkov... sve karte su u igri i ako Zvezda bude dobila dobre ponude sigurno će razmisliti.

Tu su naravno i želje, a jedna od najvećih je talentovani napadač Slobodan Tedić čiji je ugovor pre godinu dana otkupio Mančester siti. Mladom fudbaleru imponuje interesovanje Zvezde, ali pitanje je koliko je realno da ga crveno-beli dovedu.

Pisalo se o Mihailu Banjcu, Borisu Radunoviću, ali i Andrei Luisu, Srđanu Spiridonoviću...

Većinu ovih transfera diktiraće kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno uspeh ostvaren u Evropi. Više o Zvezdinom mogućem putu imaćete priliku da čitate u subotu ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu