Dobri, stari poznanici

Fudbaleri Crvene zvezde od 21 sat sastaju se sa minhenskim Bajernom u prvom kolu Lige šampiona.

Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Iz Minhena, Petar Tadić

Aktuelni šampion Srbije u utorak je odradio trening na "Alijanc areni" i spreman dočekuje meč sa favorizovanim protivnikom.

Dve ekipe imaju dosta toga zajedničkog u prošlosti, a zvezdaši se najrađe sećaju polufinala Kupa šampiona 1991. godine.

U istorijskom meču crveno-beli uspeli su da se plasiraju u veliko finale elitnog fudbalskog takmičenja, a sve zahvaljujući čuvenom autogolu Klausa Agentalera.

Zvezda je u prvom meču u Minhenu slavila 2:1, u Beogradu je odigrala 2:2, a upravo je odlučujuči gol postigao Augentaler u 90. minutu. Ono što se desilo kasnije ostaće istorija.

Sudbina je htela da se evrposkim takmičenjima timovi sastanu još samo jednom do današnjeg meča u Minhenu. Taj jedan meč po mnogo čemu će ostati urezan u srcima zvezdaša.

Srđan Stevanovic/Starsport
Srđan Stevanovic/Starsport

U grupnoj fazi Kupa UEFA 2007. godine, Zvezda je dočekala Bajerna pred prepunom "Marakanom". Dugo se čekao na okršaj dve ekipe i taj trenutak konačno je došao.

Sjajan trk Koromana i pogodak u dalju stranu gola Rensinga, potom "bomba" Nenada Milijaša sa nekih tridesetak metara, ali i katastrofalne greške Ivana Ranđelovića, obeležiće ovaj susret.

Mnogi zvezdaši i dan danas žale za porazom od 3:2 u Beogradu. Crveno-beli su do 85. minuta imali prednost, međutim gol Miroslava Klozea, odnosno tada mladog Tonija Krosa, doneli su trijumf Bavarcima.

Sistem takmičenja u drugom po rangu evropskom takmičenju bio je takav da se nisu igrali revanš mečevi, što znači da će današnji duel Crvene zvezde u Minhenu, biti prvi još od 1991. godine.

Tada su Darko Pančev i Dejan Savićević postigli po gol u pobedi od 2:1, čime je Zvezda napravila veliki korak ka plasmanu u finale.

Dvadeset i osam godina kasnije situacija na terenu biće potpuno drugačija. Bajern je apsolutni favorit i sve osim pobede bilo bi ogromno iznenađenje.

"Igramo protiv jedne od najboljih ekipa u Evropi... Ovo je prva utakmica u ovogodišnjoj Ligi šampiona, nismo došli ovde da se junačimo, ali imamo iskustva iz prošle sezone", rekao je sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela novinarima u Minhenu.

On je dodao da je Zvezda u proteklom izdanju Lige šampiona pokazala da može da igra sa svakim protivnikom.

"Bajern je favorit, mi smo autsajderi, ali ćemo se potruditi da pomrsimo račune i osvojimo što više bodova", dodao je Mrkela.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je da njegova ekipa nema čega da se plaši i da se sigurno neće predati pre nego što izađu na teren.

"Fudbal je igra od 90 minuta, posle toga život teče dalje. Mi kao sportisti ne možemo i nikad nećemo da se vodimo time. Rekli smo da je Bajern fenomenalna ekipa sa fenomenalnim pojedincima, sa prevelikom istorijom. Sa druge strane mi ćemo da izađemo i da damo sve od sebe, takakv pristup tražim na svakoj utakmici, ne samo protiv Bajerna", rekao je Vladan Milojević na konferenciji za novinare u Minhenu.

Pre pomenutih mečeva iz 1991. i 2007. godine, Zvezda je sezone 1979/1980 prvi put odmerila snage sa minhenskim klubom. Igrala se osmina finala Kupa UEFA, a crveno-beli su ukupnim rezultatom 5:4 izgubili.

Član te generacije Mile Jovin dao je komentar uoči meča sa Bajernom.

"Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju i koriste svaku šansu na najbolji mogući način. Zato je Zvezda dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta", rekao je Jovin za zvaničan sajt kluba.

Veliki optimista je Slobodan Marović, šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, pred novi okršaj sa Bajernom.

"Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto", rekao je Marović.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a sada član stručnog štaba našeg tima Nenad Milijaš, veruje u pozitivan ishod meča u Minhenu.

"Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona", istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš, a prenosi zvaničan sajt.

Utakmica između Bajerna iz Minhena i Crvene zvezde igra se u sredu od 21h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.