Da li je Janis pobednik? Uskoro ćemo dobiti odgovor

U noći između ponedeljka i utorka po centralnoevropskom vremenu Milvoki Baksi napravili su poteze koji Janisu Adetokumbu jasno govore – spremni smo na sve kako bi napali titulu.

PT
Podeli
Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images
Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images

Franšiza iz Viskonsina povukla je dva veoma odvažna poteza u nameri da pokaže aktuelnom dvostrukom MVP-iju lige da je Milvoki prava sredina za njega.

Baksi ne žele da im se ponovi scenario kao sa Karimom Abdul-Džabarom koji je 1975. godine napustio ekipu, prešao u Lejkerse i ispisao istoriju sa slavnom ekipom.

Potezi da se to izbegne su učinjeni, a da li će to biti dovoljno za titulu, videćemo u sezonama ispred nas.

Konkretno, šta je Milvoki dobio, a šta izgubio?

Foto: SofaScore
Foto: SofaScore

* "Brutalan" tim Milvoki Baksa – sledi napad na titulu

Prvo, u trejdu sa Nju Orleans Pelikansima dali su dosta kako bi doveli odličnog plejmejkera Džrua Holideja.

To pokazuje spremnost čelnih ljudi da oko Adetokumba sklopi šampionski tim.

Baksi: Džru Holidej
Nju Orleans: Erik Bledso, Džordž Hil, TRI pika prve runde i šansa da dva puta zamene pik sa Milvokijem.

Ovo poslednje znači da će Pelsi na nekom od predstojećih draftova moći da zamene svog pika sa Milvokijevim ukoliko franšiza iz Viskonsina bude bolje plasiran na Draftu.

Zbog toga smo iskoristili reč dosta jer Bledso i Hil nisu toliko atraktivni, koliko su jesu tri pika i pomenute zamene na Draftu.

Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images
Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images

Grafika: SofaScore

Spekulisalo se da bi Džru Holidej mogao u Denver, Atlantu, Kliperse... Ali, očigledno niko nije bio spreman da plati koliko i Milvoki.

To je donekle i očekivano jer se Baksi nalaze pod velikim pritiskom da ne izgube Adetokumba. Prosto je, u ovom periodu sve se vrti oko Grka jer tri godine unazad ekipa ne uspeva da dođe do velikog finala.

Za to nije u redu okriviti samo ostatak tima i reći kako Janis nije imao veliku podršku, štaviše MVP lige je znao da, i te kako, podbaci u plej-ofu.

Ali, na kraju utisak je da grčki košarkaš nije imao šampionsku podršku i da su promene morale da dođu ako žele da ga zadrže u timu.

Holidej je sjajan plejmejker, veliki je napredak u odnosu posrnulog Bledsa i Adetokumbo konačno dobija tip igrača kojeg želi.

Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images
Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images

* Bogdanović trejdovan u Milvoki!

Tu nije bio kraj Milvokijevom poslovanju. Samo sat vremena kasnije novinar ESPN Adrijan Vojnarovski javio je novi trejd, nama mnogo zanimljiviji.

Bogdan Bogdanović trejdovan je iz Kingsa u Bakse.

Dugo iščekivani trejd se desio. Bivši košarkaš Partizana nije želeo da ostavi Sakramento "praznih šaka" i uspeo je da dogovori "Sign and trade" opciju.

Kingsi su izgubili Bogdana, ali su zauzvrat dobili talentovanog Dontea Divinčenca, iskusnog Ersana Iljasovu i manje važnog Di Džej Vilsona.

Janis Adetokumbo je žarko želeo Bogdanovića u Milvokiju i franšiza mu je ispunila tu želju, saopštio je Vojnarovski.

(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Poznato je da Grk i Srbin imaju odličan odnos, a to pokazuje i gostovanje Janisa u virtuelnom kampu Bogdana Bogdanovića koji je održan ovog leta.

Tada su se njih dvojica lepo ispričali i videlo se da imaju veliko poštovanje jedan za drugoga, te je moglo da se nasluti da se nešto "kuva".

Bogdanović je proveo tri sezone u Sakramentu, igrao je dobro, ali nije imao veliku slobodu iz razloga što je tim pun mladih igrača željnih dokazivanja.

Ne očekuje se da će Bogi "dobiti ključeve" Milvokija, oni su rukama Adetokumba, ali će imati više prostora iz razloga jer dolazi u dobro organizovanu ekipu.

Bogdanović će 99 odsto biti u startnoj postavi Milvokija koju će još činiti Holidej, Midlton, Janis i Bruk Lopez.

(Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images)
(Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images)

Ova petorka biće jedna od najboljih na Istoku, a i generalno u NBA ligi, te se od Milvokija očekuje da ponovo bude prvoplasirana ekipa konferencije.

Bili su to Baksi i pre Holideja i Bogdanovića, ali ono što nisu bili je šampionski plej-of tim. Džru i Bogdan unose dodatan kvalitet, iskustvo igranja važnih utakmica i bez sumnje će unaprediti tim.

Milvoki je ovim trejdovima pokazao Janisu da ne žele da ga izgube, a na Grku je sada da pokaže zašto je dvostruki najkorisniji košarkaš lige.

Adetokumbo se i dalje nije dokazao kao pobednik i naredni period daće nam odgovor na pitanje koji svi često postavljamo – da li je problem u Milvokiju ili u Janisu?

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu