Bez Jokića i Micića: Nema veze, Srbija ima čemu da se nada

Selektor Srbije Svetislav Pešić saopštio je širi spisak reprezentacije za Mundobasket i to je izazvalo "lavinu" komentara u javnosti.

Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Svetsko prvenstvo u košarci se ove godine igra od 25. avgusta do 10. septembra u tri države: Indoneziji, Japanu i na Filipinima, a što se tiče reprezentacije Srbije ona će sve svoje mečeve igrati u Manili.

"Orlovi" su u grupi B zajedno sa Kinom (selektor Saša Đorđević), Portorikom i Južnim Sudanom, a kompletan spisak možete naći OVDE.

"Prvi utisci su takvi da izgleda da smo imali odličan žreb. Međutim, to je samo prvi utisak pre svega za navijače, dok je za nas koji smo dublje u materiji i znamo kako se takmičenje potom odvija, žreb doneo dve stvari. Jedna stvar je veoma dobra a to je da smo u Manili i da do kraja našeg učešća na Svetskom prvenstvu nećemo morati da putujemo. Druga stvar nije baš povoljna, a to je kostur u nastavku takmičenja, pošto naše ambicije nisu da samo prođemo grupu i kvalifikujemo se u četvrtfinale, već želimo i da u tom četvrtfinalu pobedimo",
rekao je Svetislav Pešić tada.

Svetislav Pešić je u ponedeljak održao konferenciju za medije na kojoj je "u poslednji čas" otkrio spisak i za ciljeve spomenuo plasman na Olimpijske igre.

"Naši ciljevi se neće menjati. Ostaju isti, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu. Svi su spremni da daju maksimum. Cilj su nam Olimpijske igre", rekao je Pešić.

Dakle, Srbija je saznala širi spisak za Mundobasket i na njemu se iznenađujuće neće nać Nikola Jokić, kao ni Vasilije Micić, ali ni Nikola Kalinić, neće biti ni Miloša Teodosića koji je precrtan još prošle godine...

Kako je na konferenciji za medije saopštio Svetislav Pešić, za tim Srbije na Mundobasketu konkurišu:

Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

Pošto turnir počinje 26. avgusta, 24. avgusta ćemo znati konačnih 12 igrača koji igraju na Svetskom prvenstvu, po rečima selektora Pešića.

Na pitanje zašto nema Micića i Jokića, Pešić je rekao: "Micić? Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda... potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama... Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo. Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora i to je bio najbolji razgovor. Istrošio se i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje", poručio je Pešić.

Kada je Jokić odustao?

"Negativan odgovor smo dobili danas prepodne", izjavio je selektor Srbije na konferenciji u ponedeljak.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Deo javnosti je zamerio Jokiću, deo ga podržava i razume, a mi ćemo se prisetiti novogodišnjeg intervjua u kome je Nikola Jokić za Arenusport rekao da će igrati za Srbiju i da Pešić samo treba da ga pozove.

"Potpuno je drugačiji osećaj kada nosiš dres reprezentacije. Ne može da se meri ni sa čim. Već sam rekao selektoru Pešiću da može da računa na mene. Samo treba da mi kaže kada treba da dođem i spreman sam. Ako sam u timu, daću uvek sve od sebe da osvojimo medalju", rekao je tada Jokić.

Ipak, Srbija ima momke koji su se odazvali Pešićevom pozivu i koji su zapravo bili tu gde treba da budu i oni će nositi srpski dres ovog leta u Manili i pokušati da se domognu što boljeg plasmana, a zašto ne i medalje ukoliko se sve otvori.

Jedan od tih momaka je i Bogdan Bogdanović:

"Izuzetna je čast biti ovde i predstavljati našu zemlju, pogotovo u ulozi kapitena. Čast je biti kapiten Srbije, znamo koji su igrači to bili pre mene i nadam se da ću biti dobar kapiten. Majke mi, ja sam srećan što sam ovde", poručio je Bogdanović.

Evidentno je da nema pravog plejmejkera, da nema Teodosića (selektorova odluka) i Vasilija Micića (njegova odluka) i da to može da bude problem, ali i ne mora da znači.

Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić su u svojim karijerama više puta učestvovali u sekundarnoj kreaciji, takođe su organizovali igru u više navrata, a slično je i sa Aleksom Avramovićem.

Sva trojica su takve stvari radila u sistemu Željka Obradovića... Treba napomenuti i da za tim konkurišu Ognjen Jaramaz i Stefan Jović i da će Pešić možda u njima pronaći ono što mu treba.

Čak je i Nemanja Nedović deo karijere proveo na poziciji plejmejkera, pa je i u Zvezdi ove godine igrao na toj poziciji u par navrata.

"Nije problem nikakav, igraću šta god se bude zahtevalo od mene. Nije mi problem ni da se spustim na keca... I u Zvezdi sam ove godine na nekoliko utakmica igrao pleja i to dosta dobro. Gudurić je najveći deo sezone igrao na kecu. Ima nas, neće to biti preveliki problem. Neko mi je poslao članak u kojem piše da u Srbiji neće imati ko da prevede loptu, kao da mi ostali ne znamo da driblamo ili ne znam šta. Snaći ćemo se", kaže Nedović za Mozzartsport.

Photo by Srdjan StevanovicStarsportphoto
Photo by Srdjan StevanovicStarsportphoto

Realno gledano, teško je očekivati da se Aleksa Radanov, Dušan Beslać i Nikola Topić nađu na finalnom spisku, iako je predsednik KSS Predrag Danilović na konferenciji imao interesantan komentar na podatak da Topić ima 18 godina.

"Pa šta? I mene su sa 18 godina zvali u reprezentaciju", poručio je Danilović.

Od NBA igrača na potencijalnom spisku su dva imena (pored Bogdanovića): Nikola Jović iz Majamija i Aleksej Pokuševski iz Oklahome. Obojica su veoma mladi igrači, čak neiskusni koji već duže vreme igraju van FIBA pravila košarke.

Što se ostalih igrača tiče, 90 odsto rostera čine igrači iz Evrolige što je situacija koju bi gotovo sve reprezentacije momentalno prihvatile.

Primera radi, Nikola Milutinov je centar na vrhuncu karijere koji je napustio CSKA Moskvu i vratio se u Olimpijakos, tim koji je nedavno izgubio u finalu Evrolige od Real Madrida i zadržao najviše ambicije.

Alen Smailagić je igrao NBA ligu, posle Golden Stejta je stigao kod Željka Obradovića u Partizan i zaista se primeti napredak u njegovoj igri. Na spisku je i Dušan Ristić, novi igrač Tenerifa.

Ristić je studirao na Arizoni, igrao u Zvezdi, Breši, Galati... Bio je deo ekipe koja je prošle godine igrala Evrobasket, pokazao da šutem može da raširi protivničke odbrane, a i da se njegovo prisustvu oseti kroz pik igru i igru u reketu.

Filip Petrušev je izgubio deo karijere u Efesu, ali su ga Vladimir Jovanović i Duško Ivanović vratili u život i nastaviće karijeru u NBA ligi, odnosno u Filadelfiji.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Dakle Srbija od visokih igrača dobija zaštitu obruča, dobru igru na niskom postu, kontrolu skoka i šut sa polu distance i distance. Varijacije velike i male petorke su takođe opcija sa ovakvim centrima, odnosno bekovima.

Polivalentni igrači koji mogu da se snađu i sa loptom i bez lopte biće od krucijalne važnosti za Srbiju, ali dosta toga će zavisiti od Svetislava Pešića.

Ukoliko mu se ponove greške kao protiv Letonaca ili Belgijanaca u kvalifikacijama koje je Srbija izgubila odnosno protiv Velike Britanije u Beogradu što je Srbija dobila, možemo da imamo problema.

Ono što se nekako olako shvati i pređe preko toga je iskustvo koje Pešić ima sa sobom. Radi se o jednom od najtrofejnijih trenera današnjice i poslednjim trenerom koji je našoj državi doneo zlatnu medalju.

I sam je u svojoj knjizi pisao o toj medalji i koliko je bilo komplikovano dogovoriti se sa svim igračima i ubediti ih da nose reprezentativni dres, sada, čini se, nije ubedio sve najbolje igrače Srbije da se odazovu.

Vanja Marinković je paklen šuter i tip igrača zbog kojih je izmišljena akcija "elevator" pa i korišćenje "stagger" blokova. Konkretan primer sa Vanjom nisam uspeo da pronađem, ali evo jedne akcije tog tipa čisto da biste razumeli poentu.

Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac su pokazali koliko mogu u Crvenoj zvezdi. Dobrić je ovog leta potpisao za Virtus Bolonju i očekuje se da bude bitan faktor.

On je neko ko iz mesta može da pogodi šut sa distance, pa će blokovi i akcije poput "hammera" biti jako važne za njega, a važno je i da ga igra sa mnogo samopouzdanja.

Igra u odbrani mora da bude disciplinovana, često mu se zameralo da previše koristi ruke, ali to su stvari koje se lako koriguju. Jedan od momaka koji znaju da koriguju saigrače i da pročitaju akciju protivnika je Dejan Davidovac.

Bio je to kvalitet koji ga je i preporučio za odlazak u CSKA Moskvu, a sa Dobrićem u tandemu je navijačima Zvezde doneo mnogo radosti.

Photo by Srdjan StevanovicStarsportphoto
Photo by Srdjan StevanovicStarsportphoto

Srbija ima takav tim da može da pritiska protivnike po celom terenu da zonskim presingom, recimo 2-2-1 sa povratkom u 2-3 ili 3-2 zonu, da igra "denial" odbranu gde se protivničkom plejmejkeru ne dozvoljava da odmah primi loptu i slično.

Može se preuzeti pomalo zaboravljeni koncept "triangle and two" koji smo viđali u Partizanu ove sezone ili jednu od omiljenih odbrana Dejana Radonjića "box and one" koja je izmišljena za ekipe koje imaju jednog izrazito dominantnog igrača.

I jedno i drugo je vid "džank odbrane" iliti odbrane koja kombinuje zonsku odbranu i branjenje čoveka. Srbija ima potencijala, mnogo kvaliteta u svojim redovima i treba obratiti pažnju na ove momke i posvetiti se podršsci koju definitivno zaslužuju.

Faliće i Kalinić koga nisam ni spominjao, kao i Micić i Jokić, Teodosić čak, ali koga nema bez njega se može što je i sam Gudurić rekao. Predstoji mesec dana priprema i građenja hemije među igračima, a onda... Spektakl.

Nadamo se da će Srbija ispuniti cilj Svetislava Pešića, ali i da će dostići svoj puni potencijal koji je definitivno veći od jednog četvrtfinala za reprezentaciju kakva je Srbija.

Mnogo je tu kvaliteta da bismo se zadovoljavali mrvicama.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu