Spektakl ili novi "rat": Stiže novi derbi – nema iznenađenja, a ulog je veliki

U ponedeljak od 20 časova i 30 minuta igraće se košarkaški "večiti" derbi u sklopu 21. kola ABA lige.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

ABA liga, 21. kolo:
20:30 Partizan – Crvena zvezda
Hala: Štark Arena
Sudije: Tomislav Hordov, Luka Kurdum, Milan Nedović

Košarkaši Partizana su domaćini u drugom ovosezonskom "večitom" derbiju u ABA ligi, a meč će se igrati u Štark Areni gde gostujućih navijača neće biti za razliku od mečeva Evrolige gde smo videli mali kontigent rivalskih navijača.

"Partizan ovim putem još jednom apeluje na navijače da bodre crno-bele fer i sportski, bez upućivanja bilo kakvih uvreda prema bilo kome. Samo gromoglasna podrška Partizanu, bez ubacivanja predmeta u teren ili incidenata bilo koje vrste, biće od pomoći crno-belom timu. Ulaznice za meč, prodaju se putem servisa Tiketlajn, a pravo kupovine karata imaju samo vlasnici sezonskih ulaznica za mečeve Partizana", saopšteno je iz Partizana.

Ipak, očekuje se veliki odziv i pune tribine Arene pogotovo kada se uzme u obzir koliki je ulog ovog derbija i da je pobedniku maltene pa zagarantovano prvo mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Podsetimo, prvi "večiti" derbi u ABA ligi dobila je Crvena zvezda, kada je Duško Ivanović koristio sve kvalitete Luke Vildose i pronalazio rupe u odbrani Partizana koje su nastale iskakanjem i preuzimanjem, pa šutevima sa distance rešili pitanje pobednika i na kraju ubedljivo slavili.

Zvezda je slavila rezultatom 90:74, što će takođe biti bitan faktor jer možda baš koš razlika na kraju bude ta koja će deliti dva ljuta i izuzetno kvalitetna rivala...

"Usred svega ovoga što igramo u Evroligi došla je i ta utakmica. Izuzetno je važna i za nas i za Crvenu zvezdu. Znamo koliki je ulog i probali smo da se spremimo na najbolji mogući način. Videćemo kako će to da izgleda sutra. Još jednom, poziv navijačima za fer i sportsko navijanje. Važnost utakmice je velika, da budu pravi kao što su bili tokom cele sezone", naglasio je Obradović, prenosi zvanični sajt kluba.

Kapiten košarkaša Partizana Kevin Panter izjavio je da njegov tim mora da odbrani domaći teren.

"Veoma je važna utakmica, moramo biti fokusirani da ispunimo naš cilj. A to je da pobedimo, kao i u svakoj drugoj utakmici. Ključ je kao i uvek, da igramo jako, da ostanemo pametni tokom čitavog toka meča", rekao je Panter.

Partizan je trenutno prvi na tabeli ABA lige sa 18 pobeda i dva poraza. Crvena zvezda je druga sa skorom 17/2 uz meč manje.

Zvezda ima utakmicu manje jer se čeka da se odigra zaostali meč sa Cedevita Olimpijom koji je meč odložila zbog bolesti igrača, pa je menjano i domaćinstvo, a čini se da će i duel Partizana i Budućnosti biti odložen zbog izbora u Crnoj Gori.

Ipak, crveno-beli su nakon pobede u prvom derbiju imali dosta toga u svojim rukama, ali su nakon poraza od Cibone u 20. kolu ABA lige sve to prosuli i faktički loptu prebacili u dvorišteno Partizana.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

"Igramo protiv ekipe koja igra jako dobro, ovo nam je već peti duel ove sezone i poznajemo se sada već jako dobro. Kompletni su i jasno je da nas očekuje utakmica u kojoj želimo da odigramo dobro, a koja će najverovatnije odlučivati o prvom mestu pred doigravanje u regionalnoj ligi", rekao je Duško Ivanović.

Nakon što su crveno-beli poraženi u Atini od Panatinaikosa i tako se, možem reći, oprostili od plasmana u Top 8, Dobrić ističe da je pred igračima još jedan zahtevan meč i da se nada da će se ekipa izdići.

"Pred nama je još jedna u nizu zahtevnih utakmica, ovoga puta u regionalnoj ligi. Nema velikih tajni, ovo nam je peti duel ove sezone, a svaki novi je priča za sebe. Igrali smo već u Areni, i ovo vreme iskoristićemo na najbolji način da spremni dočekamo utakmicu u ponedeljak uveče. Bez obzira što ima veliku važnost, i da nije tako, u ovu utakmicu bi ušli kao da je prva ove sezone ne razmišljajući šta donosi ekipama. Želimo da odigramo čvrsto i bez padova u igri, kako bi došli do rezultata", naveo je Dobrić

Photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zvezda je u Atini pre nekoliko dana, tačnije u petak, na šokantan način poražena od Panatinaikosa i uključujuči meč sa Cibonom doživela drugi uzastopni poraz, a i trener Ivanović je nagovestio da postoji određena povreda Nemanje Nedovića.

Pisalo se i da Panatinaikos želi Luku Vildosu za sledeću sezonu, ali je on odbacio te navode rekavši da bi voleo da ostane u crveno-belom timu i dogodine, međutim o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Zvezda je ove sezone na 19 utakmica postigla 1663 poena i treća je u ligi, dok je Partizan na 20 mečeva postigao 1899 poena i po tome je prvi tim ABA lige.

Ovaj podatak i ne treba da čudi, imajući u vidu da su crno-beli najbolj ofanzivni tim čitave Evrolige. Ono što je interesantno jeste statistički podatak vezan za skokove gde su Partizan i Zvezda u donjem domu.

Zvezda je na tek 10. mestu sa 566 skokova na 19 utakmica, dok je Partizan još lošiji i sa 581 skokom na 20 mečeva zauzima 13. poziciju u ABA ligi.

Pogledajmo statistiku još malo: Zvezda je najbolja po broju asistencija, dok je Partizan drugi, u ukradenim loptama je takođe prva dok je Partizan četvrti, a u blokadama su crno-beli najbolji dok je Zvezda sedma.

Po broju izgubljenih lopti su i jedan i drugi tim u donjem domu, odnosno među boljima su, kao i sa penala gde ih promili razdvajaju, ali Partizan ima nešto bolji šut za dva i tri, kao i iz igre generalno gde je najbolji u ABA ligi, a Zvezda je četvrta.

Poeni sa klupe su više dolazili crno-belima, 992 na 20 utakmica, odnosno Zvezdi 831 na 19 utakmica.

Partizan je za sada bio efikasniji i po broju postignutih poena po posedu (1.31 naspram 1.25), dok je Zvezda za nijansu bila bolja u odbrani odnosno broju primljenih poena po posedu (1.01 naspram 1:07).

Zvezda za nijansu više poena ima iz reketa, dok je Partizan sakupio više poena posle ofanzivnog skoka, a mala je razlika i u broju poena u kontri kao i posle izgubljenih lopti, obe u korist Partizana.

Nakon ovog derbija Partizan će igrati protiv Budućnosti (novi datum nije poznat), Cedevita Olimpije, FMP-a, Igokee i Zadra, dok Crvena zvezda ima odloženi meč sa Cedevita Olimpijom koji će morati da igra bez Vildose i Kampaca jer u momentu zakazanog susreta oni nisu bili deo tima, a pošto to pravilo ne važi za trenere Duško Ivanović će biti na klupi.

Osim tog meča, crveno-beli će igrati još sa Studentskim Centrom, Mornarom, Megom, Borcem i Splitom, dakle raspored do kraja im je daleko lakši nego Partizanu koji i posle derbija ima gde da "prospe" bodove.

Takođe, treba imati u vidu i Evroligu gde Partizan i dalje ima šanse za Top 8, a Zvezdi su ostale samo one teorijske da se dokopa poslednjeg voza.

Photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kao što je u naslovu već rečeno, nema iznenađenja. Ove dve ekipe se izuzetno dobro poznaju i odigrali su već jedan derbi u ABA ligi, dva u Evroligi i jedan u Kupu Radivoja Koraća.

Zvezda je dobila tri derbija, a Partizan jedan i to onaj u Evroligi na gostujućem terenu. Interesantno je da su košarkaši Partizana ove sezone odigrali deset mečeva kod kuće i svih deset dobili, a Zvezda je do meča sa Cibonom bila perfektna u gostima, 7/7.

Videli smo da Partizan ima veoma širok asortiman napadačkog oružja, ali i da zna da se muči protiv zonskih odbrana. U neku ruku to je bila odlika i Zvezdinog tima, jer se treba vratiti na poraze i u Evroligi koji su došli nakon što je šut potpuno stao.

Ipak, Partizanov koncept nije bio takav da se protivnik brani takvim tipom zone. Atletski su potentna ekipa, često i velika i Zvezda je do sada znala kako da odgovori na to.

Mnogi već jedva čekaju da vide duel bivših NBA asova, Fakunda Kampaca i Dantea Egzuma, ali će veoma bitno biti ponašanje Hasana Martina protiv Matijasa Lesora.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Videli smo u prvom derbiju u ABA ligi koliko Martinov učinak znači protiv Lesora i kako Zvezda može da parira Partizanu sa njim u igri. Stefan Lazarević je u odbrani umeo da pravi problema i Saši Vezenkovu protiv Olimpijakosa, a na sličan način je u par situacija branio i Zeka Ledeja.

Voli Duško Ivanović da natera protivničkog napadača da izađe iz zone komfora i često spusti loptu u dribling i potraži bolje rešenje od onog koje trenutno ima.

Ako je neko genije da takve situacije nacrta i predstavi onda je sigurno Željko Obradović i baš zbog toga je pitanje kakav ćemo derbi dobiti, da li ćemo gledati lepršavu i spektakularnu košarku ili košarkaški rat.

Neutralni će sigurno uživati, dok će Partizanovci i Zvezdaši "pokidati živce".

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu