Vraća se sjaj Njujorka? Boston u problemu počinje sezonu

Vraća se najbolja svetska košarka.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/Peter Foley
EPA-EFE/Peter Foley

NBA je bukvalno tu iza čoška i samim tim je red da vas upoznamo sa novitetima.

Da počnemo sa predstavljanjima, prva na redu nam je Atlantik divizija, marketinški najisplativija i divizija koja je prepuna lepe košarkaške istorije, a nju čine: Njujork Niksi, Bruklin Netsi, Filadelfija Seventisiksersi, Boston Seltiksi i Toronto Reptorsi.

Divizija je kreirara 1971. godine kada se NBA liga proširila sa 14 na 17 imena (Bafalo Brejvs, Portland Trejlblejzers i Klivlend Kavalirs), broje je četiri tima sa Istoka Amerike i jedan tim iz Kanade.

Niksi, Seltiksi i Siksersi su izvorni članovi, pa je zbog toga njihovo rivalstvo veliko. Svi osim Netsa imaju šampionsku titulu i otkako se osnovala divizija, Seltiksi imaju 6 titula, a Niksi, Siksersi i Reptorsi po 1.

Seltiksi su čak 22 puta osvajali Atlantik diviziju, a poslednji tim koji je to učinio su Toronto Reptorsi.

Njujork Niks

Niksi su nakon sezone iz plej-ofa potpuno podbacili i razočarali navijače i celokupnu javnost pa će Tom Tibodo i njegovi izabranici kako znaju i umeju morati da poprave utisak.

Džulijus Rendl je pravio mnogo problema tokom sezone, ali je opet imao dabl-dabl učinak u regularnom delu i od njega se očekuje da preuzme odgovornost i povuče tim ka nekim novim uspesima.

Samo te sezone, Rendl je zbog kazni morao da plati 130.000 dolara, a setimo se da je bio kažnjen sa 50.000 dolara zbog guranja Kema Džonsona, zbog vulgarnosti tokom intervjua još 25.000 u januaru...

Interno je bio kažnjen od Njujork Niksa i zbog one svađe sa trenerima tokom jedne od utakmica... Ne deluje da mu je glava bila na mestu i to se odražavalo i na igre Niksa.

U sezoni 2021/22 imali su 35 pobeda i 47 poraza, bili 21. po ofanzivnom i 25. po defanzivnom rejtingu, pa je jasno da tim može samo bolje od ovog mizernog učinka.

Uz mnogo pompe su doveli Džejlena Bransona odmah prvog dana prelaznog roka.

Ono što je interesantno u čitavoj priči je da je njegov otac asistent trenera Toma Tibodoa, a da je njegov kum (čovek koji ga je krstio) zapravo predsednik Njujork Niksa, Lion Rouz, koji je bio agent Džejlenovom ocu.

Sin Liona Rouza, Sem Rouz je i dalje košarkaški agent i zastupa upravo Džejlena Bransona, pa su bili pod istragom zbog čuvenog tamperinga.

Stigao je i heroj Ukrajine Svjatoslav Mihaljuk, ali i centar Ajzea Hartenštajn od koga se očekuje veća uloga sa klupe. Napustili su ih Kemba Voker, Nerlens Noel, Alek Burks i Tadž Gibson.

Nije došao Donovan Mičel, saga je mesecima trajala i onda je bek Jute postao bek Klivlenda, a Niksi ostali na tome da se fokusiraju na Ar Džeja Bereta i ostale igrače iz tima.

Beret će biti starter sigurno, od njega se očekuje visoka skorerska produkcija, ali bi neko od mlađih takođe mogao da "povuče". Tu se misli na Imanuela Kviklija koji je ulazio sa klupe minule godine i znao da oduševi u toj ulozi.

Kventin Grajms je igrač koga nisu bili spremni da se odreknu ovog leta, pa iako nije neki elitni šuter može da bude od pomoći, a tu su i Obi Topin, Kem Rediš, Majls Mekbrajd i Džeriko Sims.

Predviđa im se oko 40 pobeda i borba za plej-in turnir.

Bruklin Nets

Istorijski gledano, Bruklin nije bio "miljenik" čelnika lige jer se radi o bivšem ABA-ligašu, Njujork Amerikansima.

Oni su jedna od 4 franšize koje su došle u NBA (uz Denver Nagetse, Indijana Pejserse i San Antonio Sparse, dok su "izvisili" Sent Luis Spiritsi i Kentaki Kolonelsi), oni su igrali jedno finale početkom 2000-ih godina, ali od tada nisu mnogo učinili.

Trudili su se da sa Vinsom Karterom i kasnije Deronom Vilijamsom naprave sjajan tim, ali im nije išlo od ruke. Imao je ruski milijarder ljude za koje je mislio da su sposobni, ali je samo nastajao problem za problemom.

Sada, tim u svom rosteru ima pregršt mladih igrača i dve velike zvezde – Kevina Durenta i Kajrija Irvinga i pokazaće nam da li je to dovoljno za napad na šampionsku titulu.

Bruklin Netsi su kao i komšije sa Menhetna imali razočaravajuću sezonu, pošto su kao jedan od favorita počišćeni u prvoj rundi od strane Boston Seltiksa.

Imali su mnogo problema, Harden je morao da ode, stigao je Ben Simons koji nije odigrao ni sekund i Netsi su sa 44 pobede i 38 poraza bili 11. napad lige i 19. najbolja odbrana.

Na kraju sezone je Kevin Dukent zatražio trejd od vlasnika lično, čak je otišao iz SAD i došao u Evropu da prati Majka Džejmsa u plej-ofu Evrolige, ali je odlučio da ostane uz ekipu i igraće na početku sezone.

Otišli su Brus Braun, Andre Dramond, Goran Dragić, Blejk Grifin i Lamarkus Oldridž, a stigli su Rojs O'Nil, Ti Džej Voren, Markif Moris, Juta Vatanabe, Edmond Samner i Alondes Vilijams.

Netsima se prognozira mesto među četiri najbolje ekipe Istoka i oko 50 pobeda. Trio Simons-Irving-Durent je na velikom ispitu i sigurno će biti motivisani da pokažu ljudima da je prošla sezona bila slučajnost.

Boston Seltiks

Boston Seltiksi su dugo bili vladari NBA lige sa 17 osvojenih titula, a od 2020. godine su im se na tronu pridružili i Los Anđeles Lejkersi što je 23.6 odsto svih šampionskih titula.

Seltiksi u vitrinama imaju čak 10 MVP trofeja, 22 puta su osvajali Atlantik diviziju, a ukupno su bili 32 puta šampioni svoje divizije.

Oni su takođe prošli kroz turbulentni period i ostali bez trenera Imea Udoke koji je suspendovan na godinu dana nakon seks skandala unutar Seltiksa, pa će Džo Mazula biti njihov prelazni trener.

Sezonu iza nas su završili u jako dobrom maniru igravši veliko finale protiv Golden Stejt Voriorsa, koje su ruku na srce izgubili sa 4-2 u seriji, a u regularnom delu imali 51 pobedu uz 7. najbolji ofanzivni rejting i drugu najbolju odbranu lige.

Napustili su ih Aron Nezmit i Danijel Tajs, dok su tim ojačali Malkolmom Brogdonom i Danilom Galinarijem, a na draftu su sa 53. pozicije odabrali Džej Dija Dejvisona.

Septembar je bio paklen po Seltikse, Galinari se povredio pred Evrobasket i pitanje je da li će igrati ove sezone, Robert Vilijams popularni Tajm lord je po drugi put operisao koleno i u najboljem slučaju ga neće biti još dva meseca, dok je seks skandal "oterao" Udoku sa klupe

Reklo bi se da su nadogradili tim u odnosu na prošlu sezonu, ali su pomenuti problemi sa povredama i suspenzijom ipak malo bacili senku na tim koji je mogao da osvoji Istok i ima oko 50 pobeda.

Da li će, ipak, uspeti da ostvare takav uspeh?

Filadelfija Seventisiksers

"Trust the Process" – da li se sećate ovih reči?

Navijači Filadelfije su dočekali Proces iliti Džoela Embida koji uz Nikolu Jokića važi za najboljeg svetskog centra i on je naveden kao "spasilac" File baš kao što je to svojevremeno bio Mozes Meloun.

Džoel Embid je sezonu iza nas završio sa 30 poena u proseku, prvi centar još od Šekila O'Nila kome je to uspelo da pođe za rukom uz, naravno, titulu najboljeg strelca šampionata, dok je MVP trofej otišao u ruke Nikoli Jokiću po drugi put zaredom.

Čini se kao da je ovaj tim donekle otpisan kao ozbiljan kandidat nakon što je prošle sezone bio četvrti na Istoku. Ali pogledajte širu sliku i ukupan spisak, jer i ovde ima mnogo toga da vam se dopadne.

Siksersi su u prvom kolu savladali Toronto rezultatom 4-2, pre nego što su podlegli Majamiju u drugom kolu. Da, Embiid je propustio prve dve utakmice, ali Siksersi su takođe bili kvalitetno nadigrani, sa očiglednim nedostatkom veličine i fizičke sposobnosti svih sem Embiida.

Ipak, usput su se desile neke dobre stvari, a više njih je došlo u "ofsezoni". Najvažnije, Siksersi su čekali dovoljno vremena da pretvore Simonsa u pravog kopilota za Embiida u Džejmsu Hardenu.

Pored Hardena, Tajris Luksi je imao sjajne nastupe u drugoj sezoni, etablirajući se kao održivo oružje koje može da preuzme kontrolu kada Harden nije na terenu. I, naravno, Embiid je ostao zdrav i još jednom završio na drugom mestu u MVP glasanju.

Sveukupno, Siksersi su pobedili u 51 utakmici i ostvarili rezultat 45-23 sa Embiidom u postavi. Još značajnije, sa Embidom i Hardenom na terenu zajedno, oni su bili apsolutni problem, nadmašivši protivnike za neverovatnih 15,5 poena na 100 poseda.

Da pričamo o promenama malo: Deni Grin, Diandre Džordan i Pol Milsep su otišli iz ekipe, a pojačali su se Pi Džejem Takerom, Dientoni Meltonom, Danuelom Hausom i Montrezom Herelom.

Očekuje se oko 45 pobeda

Toronto Reptors

Jedina kanadska franšiza u NBA ligi je ekipa Toronto Reptorsa koja je imala odličnu sezonu uprkos svim prognozama i sada kada su se mladi igrači makar malo afirmisali možemo da vidimo obrise snage tog sastava.

Reptorsi su u sezoni iza nas imali 48 pobeda i 34 poraza, a statistika kaže da su bili 14. najbolji napad i 15. najbolji defanzivni rejting u ligi.

Napustio ih je Svjatoslav Mihaljuk koji diviziju nije menjao i igraće za Njujork Nikse, Juta Vatanabe je otišao u Bruklin Netse, dok je Isak Bonga odlučio da karijeru nastavi u Evropi, u redovima Bajerna.

Stigao je Oto Porter Džunior i Huančo Ernangomes, dok su na NBA draftu birali centra Kristijana Koloka sa 33. pozicije druge runde.

Toronto Reptorsi, franšiza koja je istorijski bila "osuđena" da se zaglavi na sredini tabeke, imaju tendenciju da tu i ostanu. Možda ne baš ta sredina — oni su verovatno više kao deseti najbolji tim lige nego njen 15. najbolji — ali dovoljno blizu da imaju zaista dobar pogled na to.

Teško ih je zamisliti kao ozbiljnog kandidata u sada već prilično jakoj Istočnoj konferenciji, a ipak, izgledaju dovoljno dobro da pobede u 40 utakmica bez mnogo problema.

Mladi igrači poput Skotija Barnsa i oni iskusniji poput Paskala Sijakama pokazali su se kao odlično oružje Nika Nursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu