Vreme je za penziju

Četvorostruki šampion Formule 1 Sebastijan Fetel objavio je da se povlači na kraju sezone.

Stefan Nikolić
Podeli

Sebastijan Fetel ide u penziju

Kada se spomene Sebastijan Fetel odmah nam padne na pamet ona čuvena dominacija Red Bula kada je izgledao nedodirljivo i nepobedivo.

Ono što nije toliko poznato jeste da je Fetel vlasnik jedinstvenog rekorda – kažnjen je na svom debiju posle samo šest sekundi zbog prekoračene maksimalne brzine u pitlejnu.

Fetel je tada vozio za BMW Zauber, a ubrzo ga puštaju u Toro Roso gde je vozio sa Skotom Spidom u timu pod ugovorom sa Red Bulom i već 2008. godine stiže poduhvat ravan čudu.

Po kiši na "hramu brzine" u Monci je Fetel došao do prve pol pozicije u karijeri, a onda i do prve pobede kada je imao samo 12 godinu uz sada već dobro poznati komentar Džejmsa Alena.

"Ovo je najimpresivnija stvar koju sam video za 20 godina komentarisanja Formule 1", rekao je Džejms Alen.

Sebastijan Fetel je izuzetno inteligentan vozač i jedan od onih koji se jako dobro razumeju u mašine kojima upravljaju, pa je vrlo često njegova reč bila bitna u razvoju bolida.

Samog sebe je u više navrata nazivao "štreberom", a koliko je zaljubljen u svet trkanja dovoljno govori ovaj video snimak iz 2021. godine kada je Fetel iz glave naveo svakog šampiona u istoriji Formule 1.

Fetel je sve četiri šampionske titule osvojio kao vozač Red Bula pod patronatom i budnim okom Adrijana Njuija, Kristijana Hornera i Dr Helmut Marka.

Niko mu nikada inteligenciju nije osporio, čak kažu da je zbog nje bio dosta neposlušniji i da je to Horneru strašno išlo na živce.

Dobar primer za to je 2014. godina i ulazak u hibridnu eru, promenu bolida i pogonskih jedinica i Fetel nikako nije mogao da se navikne na to, pa je često prigovarao putem radija.

"Ovo je sr**e. U Australiji je trka bila tiša nego atmosfera u baru i mislim da to nikako nije dobro. Formula 1 mora da bude spektakularna, a zvuk je jedna od najspektakularnijih stvari. Kada sam imao samo šest godina vodili su me na VN Nemačke i baš sam dobro zapamtio zvuk i kako je sve vibriralo, pa mi izuzetno krivo što to više ne postoji", ispričao je Fetel posle Malezije.

EPA/SRDJAN SUKI
EPA/SRDJAN SUKI

On u tom momentu ima četiri uzastopne šampionske titule. Šampion je bio prvi put 2010. godine posle spektakularne sezone i završnice u Abu Dabiju kada je Alonso ostao zaglavljen iza Vitalija Petrova.

Fernando Alonso je bio nadomak treće šampionske titule sa 246 bodova, Veber je imao 238, Fetel 231, Hamilton 222, a Baton 199 osvojenih bodova.

Četiri vozača u borbi za šampionsku titulu i najveća bitka u istoriji Formule 1. Baš tada je Veber imao najlošije kvalifikacije i trku počeo sa petog mesta, dok je Fetel imao pol poziciju ispred Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa.

Alonso trku završava na tek sedmom mestu i sezonu sa 252 boda, a Sebastijan Fetel je pobedio i došao do 256 bodova, što je bilo dovoljno da u najdramatičnijoj završnici postane svetski šampion po prvi put u svojoj karijeri.

Toliko emocija se nakupilo u tim momentima da je Fetel jedva govorio, kroz suze se zahvaljivao timu na svemu dok je sve nadglašavao Kristijan Horner:

"Sebastijane, ti si svetski šampion! Svetski šampion"

Nanizao je Fetel još tri šampionske titule, 2011. godine je Red Bul bio izuzetno domintantan i problema uopšte nije bilo, baš kao i 2013. godine, dok smo 2012. godine imali nesvakidašnji spektakl.

U toj sezoni smo videli sedam različitih pobednika na prvih sedam trka, a Fetel je izgledao veoma loše u prvom delu sezone, dok se u drugom sve okrenulo u njegovu korist.

Ključni momenat je bio kada je dobio četiri trke u nizu i istopio prednost Ferarija, da bi nas dočekala ogromna drama na kišovitom Interlagosu u Brazilu.

Trka je počela uz mnogo naboja, a već u četvrtoj krivini se Fetel okrenuo uz ozbiljno oštećenje bolida, pa je trku morao da nastavi sa poslednje pozicije. On se probijao i probijao, menjao gume sa kišnih na one za suvo i obrnuto i na kraju bio šesti.

To je značilo da je osvojio novu šampionsku titulu, tada treću uzastopnu, a kao što je već rečeno, sledeće sezone ide i četvrta uzastopna.

Svi su već počeli da slave 26-godišnjeg Fetela i da ga porede sa sunarodnikom Mihaelom Šumaherom govorivši kako je njegov rekord od 91 pobede u velikoj opasnosti.

Umesto nastavka dominacije usledili su problemi Red Bula, nedostatak sreće Sebastijana Fetela i ozbiljna dominacija Mercedesa i Luisa Hamiltona koja je prekinuta tek 2021. godine zaslugom Fetelovog naslednika Maksa Ferstapena.

Baš ta 2014. godina koja je pripala Luisu Hamiltonu u Mercedesu i donela im šampionsku titulu, videli smo epski duel Sebastijana Fetela i Fernanda Alonsa na Silverstonu, gde su poput ludaka ulazili iz krivine u krivinu.

Epski spektakl!

Red Bul je imao Renoov pogon i taj motor je bio problematičan 2014. godine što je aktuelnom četvorostrukom šampionu baš teško palo i Danijel Rikardo je čak bio bolji od njega.

To smo tada zvali "šampionski mamurluk", a Fetel je rekao da mu je timski kolega prilično otežao život.

"Danijel je odradio sjajan posao i prilično mi je otežao život. Ali, mislim da je sve to dobro za moral tima. Njegovi rezultati su dokazali da naš bolid zapravo i nije toliko loš", rekao je Fetel tada.

Hamilton je uz sebe imao Nika Rozberga i drugi tip bitke unutar Mercedesa, ali je ekipa iz mnogo drugih razloga bila previše dominantna pa se to i nije toliko osetilo i šampionske titule bile su neizbežne.

 EPA-EFE/Rudy Carezzevoli / Pool
EPA-EFE/Rudy Carezzevoli / Pool

Sebastijan Fetel je za 2015. godinu odlučio da napusti Red Bul i... Potpisao je trogodišnji ugovor sa Ferarijem.

"Kada sam bio mali, Mihael Šumaher u crvenom bolidu je bio moj najveći idol i sada imam neverovatnu čast da konačno vozim za Ferari", rekao je Fetel.

On je još u oktobru 2014. godine posle VN Japana odlučio da napusti Red Bul i onda na leto ozvaničio prelazak u ekipu iz "Maranela" gde je kao što vidimo po izjavi ispunio dečački san.

Ferari je poseldnju titulu osvojio 2007. godine, kada je šampion Formule 1 bio Raikonen i toliko se dugo čekao vozač koji će moći još jednom da crvenu zver vrati na put šampiona.

Ljudi širom sveta su bili oduševljeni ovom Fetelovom odlukom, ali će se ispostaviti da ta saradnja baš i nije idealna...

Fetel je istakao da su iz Mercedesa pokušali da pokažu kako su otvoreni i prijateljski nastrojeni prema svima.

"Čak i da sam otišao tamo, da li bi oni zaista bili otvoreni prema meni? Zbog toga neću da odem, jer i da odem, sve bi bilo namešteno", rekao je Nemac.

Te 2015. godine je Fetel odlično počeo sezonu i delovalo je kao da je napravio pravi potez, ali se ispostavilo da će imati samo tri pobede u sezoni i da je ekipa jako loše počela hibridnu eru.

Hamilton je osvojio i drugu uzastopnu šampionsku titulu, a onda je usledila 2016. godina, nova dominacija Mercedesa i epska bitka Luisa Hamiltona i Nika Rozberga.

"Tu 2016. godinu je obeležio odlazak Džejmsa Alisona, našeg tehničkog direktora, posle ličnih konflikta i velike svađe. Sada kada pogledam to shvatam da smo morali sve de rešimo drugačije. Sve se događa sa razloogom i od toga smo mnogo naučili, ali je definitivno sve moglo da bude potpuno drugačije", rekao je Fetel.

Niko je bio šampion, ostavio iza sebe i Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela, pa je italijanska ekipa morala da pošalje jak odgovor 2017. godine. Prvih 13 trka je bilo spektakularno, a razlika samo 3 boda između Fetela i Hamiltona.

Ferari je imao problema sa idržljivošću motora i bilo je teško doći do šampionske titule uprkos nešto konkurentnijoj mašini nego godinama pre, a i Fetel je počeo više da greši nego ranije.

Ovo je sve bio uvod za 2018. godinu u kojoj je Sebastijan zaista mogao da napravi iskorak i dođe do pete šampionske titule.

Zimska testiranja su pokazala da su navijači Ferarija napokon dobili ono što su želeli – Sebastijana Fetela u kompetitivnom bolidu, u mašini koja može da zapreti Mercedesu i Luisu Hamiltonu.

Već u Australiji je Ferari "skinuo masku" i u kvalifikacijama bili lošiji od Mercedesa, a Hamilton iskoristio priliku da malo provocira rekavši da mu je drago što je "skinuo Fetelu osmeh sa lica".

Kada je došla nedelja i trka u Melburnu, Ferari je imao bolju strategiju i pobedio Mercedes za trijumf na otvaranju sezone, gde je pod virtuelnim vozilom bezbednosti Fetel izašao ispred Hamiltona i došao do pobede.

Mercedes je ostao bez podijuma, pošto je Danijel Rikardo u Red Bulu bio drugi, a na treće mesto došao Kimi Raikonen.

Potom dolazi trka u Bahreinu gde je Hamilton već menjao kutiju menjača i dobio kaznu pa startovao deveti, a Botas morao da se takmiči sa Fetelom pa je Ferari ponovo bio brži i došao do pobede.

Još od 2004. godine nismo videli "Skuderiju" da izgleda toliko moćno i da pobeđuje bez nekih velikih nedoumica kao u slučaju Fernanda Alonsa kada su imali izuzetno loš bolid.

Sebastijan Fetel je imao 50 bodova u tim momentima, a Luis Hamilton 33 i to je značilo da čekamo odgovor Mercedesa. U Kini je pogrešio Fetel, a za njim i Raikonen i krenuli su padaju.

"Uspon jednog carstva i pad drugog", bio je čuveni komentar bivšeg šampiona Dejmona Hila na ovo situaciju bitke dva Ferarija i greške koja je usledila.

Fantastični Rikardo pobeđuje nakon odlične strategije Red Bula ispred Valterija Botasa i Kimija Raikonena, dok je Fetel opsle incidenta sa Maksom Fertapenom pao na osmo mesto.

Hamilton je i ovo iskoristio i došao do pozicije četiri. U Azerbejdžanu je Fetel napravio prvu veliku grešku, tada se borio sa Botasom u krivini 1 i otišao preširoko pa je oštetio gume i pao na četvrto mesto, pa je umesto 25 bodova ostao samo sa 12.

Luis je potom osvojio i Španiju gde je Fetel takođe završio četvrti i Hamilton tada dolazi do 95 bodova, naspram 78 Sebastijana Fetela.

EPA-EFE/ANDREU DALMAU
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

U Kanadi je potom pobedio Fetel, da bi u Francuskoj slavio Hamilton, a u Austriji Maks Ferstapen ispred Kimija Raikonena i Sebastijana Fetela, da bi Fetel na Silverstonu "oteo" pobedu Hamiltonu baš pred trku za Veliku nagradu Nemačke.

Fetel ima 171 bod, a Hamilton 163 pred domaću trku četvorostrukog svetskog šampiona koji polako kreće po petu i prekid dominacije Luisa Hamiltona.

Več u kvalifikacijama smo videli ekstremno brzi Ferari i motivisanog Fetela, da bi u nedelju sve krenulo kako je i zamislio uz Sebastijanov komentar da je u kvalifikacijama imao najbolju vožnju u svom životu.

Vreme je krenulo da se menja i sa pneumatika za suvo vreme smo čekali prelazak za one na promenljivo kada se dogodila horor scena u karijeri Sebastijana Fetela i grešku koja će ga dugo progoniti.

Trka u Hokenhajmu ima 67 krugova, a taj 52. krug je Fetela bukvalno uništio. Izgubio je kontrolu nad vozilom i zakucao se u zid nakon što je stekao ogromnu prednost u odnosu na Hamiltona.

Nikog nije bilo oko njega, ali možemo da pripišemo grešku promenljivim uslovima iako sve ide na dušu Ferarijevom vozaču sa brojem 5.

Hamilton je tada preuzeo i vodeće mesto u generalnom plasmanu pa je Ferari imati velike glavobolje da već za pet dana na Velikoj nagradi Mađarske uzvrati udarac i vrati se na pobednički kolosek pred letnju pauzu u F1 šampionatu.

Greška karijere Sebastijana Fetela mnogo je pomogla Mercedesu i Luisu Hamiltonu koji je pobedio i u Mađarskoj, a onda je usledila staza Spa Frankošamp.

Otkako je Fetel pobedio u prvoj trci posle letnje pauze, u Belgiji, Hamilton je osvojio 50 bodova više od njega. Takođe, Ferari zaostaje za Mercedesom i u konkurenciji konstruktora.

"Još ima šanse, ali u poslednjih nekoliko trka smo im suviše olakšali posao. Ali, treba im čestitati, uradili su sve što je trebalo, a to je najvažnije. Moramo da gledamo sebe i da obavimo naš deo posla u narednim trkma i videćemo. Sigurno da nije pomoglo to što smo osvojili šesto mesto a oni pobedili", naveo je Fetel, preneli su britanski mediji.

Četvorostruki svetski prvak je rekao da su trke između te dve ekipe uglavnom tesne, ali da u poslednjih nekoliko Ferari nije bio toliko jak. On je dodao da je, uprkos lošim rezultatima, timski duh u Ferariju ostao isti.

"Nije bilo lako poslednjih nekoliko nedelja, ali timski duh nije slomljen. Znam koliko je teško, s obzirom da se nalazimo u ovakvoj situaciji, ali šta imamo da izgubimo? Daćemo sve što možemo.Ako budemo imali ovakve trke, praktično ćemo im predati sve, ali mislim da treba da se trudimo, da se borimo i da pružimo otpor", dodao je Fetel.

EPA-EFE/DAVE ACREE
EPA-EFE/DAVE ACREE

Da, definitivno je mogao više i morao više te sezone jer posle te trke u Nemačkoj Fetel više nije bio isti. Kao da je izgubio i poslednji tračak nade da nešto može da promeni i sve je otišlo na ruku Mercedesu.

Fetel više nikada nije iskusio slast šampionske vožnje, ali je nakon čudnih momenata sa Leklerom odlučio da napusti ekipu i preseli se u Aston Martin.

"Ovo je nova avantura za mene sa legendarnom automobilskom kompanijom. "Izuzetno sam ponosan što mogu da kažem da ću biti vozač Aston Martina 2021. Impresionirali su me rezultati koje tim postiže ove godine i verujem da je budućnost još svetlija. Energija i posvećenost Lorensa (Strol, vlasnik) ovom sportu je inspirišuća i verujem da ćemo zajedno izgraditi nešto posebno. I dalje mnogo volim F1 i motivisan sam da trkam u prvim redovima. Uraditi to sa Aston Martinom će biti privilegija", saopštio je Fetel.

Ferari je odlučio da se fokusira na Leklera kao lidera tima, dok su Ferela, ponosnog i uspešnog šampiona videli kao distrakciju.Stoga nisu ni pregovarali sa nemačkim vozačem o novom ugovoru već su dogovorili saradnju sa Karlosom Sajncom.

EPA-EFE/Ali Haider
EPA-EFE/Ali Haider

Fetelov debi u novom timu na stazi u Bahreinu bio za zaborav. Na startu je imao sudar sa Estebanom Okonom što je je koštalo na kraju, a trku je završio na 15. mestu.

"To verovatno nije bio vikend kakvom smo se nadali, ali postoji mnogo stvari koje smo naučili o toj trci i koje treba rešiti. Videćemo koliko brzo možemo sve da dovedemo u red, ali trenutno se ne osećam komforno u novom vozilu", priznao je Fetel za "Motorsport".

On je dodao i da postoje stvari lične prirode koje mu smetaju.

"Povrh svega, ima mnogo stvari sa kojim se i sâm borim i koje mi ne daju da se koncentrišem na vožnju. Mora sve to da se ispravi", priznao je Nemac.

Prošla sezona mu je bila najgora u karijeri, sa svega 33 osvojena boda.Ferari je bio šesti u generalnom poretku konstruktora, to im je bio najlošiji skor još od 1980.

Fetel je zamenio Serhija Perezsa u Aston Martinu, ali kaže da još nije ni na 50 odsto od onoga što bi želeo.

"Ima toliko mnogo stvari koje nam trenutno lome ritam i otežavaju u smislu osećaja za vozilo i šta mi je potrebno da bih vozio brže. Imamo još mnogo posla. Očigledno je da se i dalje navikavam na novo vozilo. Nadam se da sve možemo da ispravimo ubrzo", zaključio je Fetel.

Najbolji momenat je sigurno bila trka u Mađarskoj koju je Fetel završio na drugom mestu, ali je zbog tehničkih neregularnosti ista pozicija njemu oduzeta.

Od traženih litar goriva za uzorak, ljudi iz FIA dobili su svega 0,3 litara, iako su iz tima Aston Martina tvrdili da je u rezervoaru ostalo znatno više (1,44 litara).

Diskvalifikacija znači da je mesto dobio Luis Hamilton čime je dobio dodatna dva boda u trci sa rivalom za titulu Maksom Ferstapenom iz Red Bula, a pobeda je otišla u ruke Estebanu Okonu nakon sjajne vožnje pre svega Fernanda Alonsa koji je dugo držao Luisa daleko.

Fetel je početak ove sezone gledao na televiziji, pošto je "zaradio" koronavirus i menjao ga je Niko Hulkenberg. Prve bodove je osvojio u Imoli kada je završio osmi, dok je deseti bio u Monaku, a najbolji rezultat ove sezone imao je u Azerbejdžanu kada je završio kao šesti.

Ukupno je osvojio 15 bodova za Aston Martin, a da je ekipa malo bolje odradila posao mogao je do još bodova pogotovo u Kanadi...

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Fetel je 28. jula saopštio da po završetku 2022. godine odlazi u penziju i da se neće vraćati u šampionat Formule 1.
Zauvek ćemo pamtiti njegovu dominaciju u Red Bulu uz neke jako lepe momente i odlične vožnje u redovima Ferarija, ali i kompetitivnost koju je pokazivao kada god je mogao.

U Bakuu, recimo, ga je to skupo koštalo kada je udario Hamiltona nakon "break testa" Britanca.

Ovaj tekst jednostavno ne može da prođe bez legendarne sa staze Žil Vilnev u Kanadi iz 2019. godine kada je Sebastijan Fetel bio veoma ljut odlukom koju je donela direkcija trke u korist Mercedesa i Luisa Hamiltona.

Fetel je tada pogrešio u krivini i zatvorio Hamiltona, međutim o tom zatvaranju može mnogo da se priča, pošto je Fetel rekao da nije video Hamiltona i da je bilo nenamerno.

Direkcija trke odlučila je da kazni Fetela sa pet sekundi zbog pomenute greške u 48. krugu koja se dogodila između krivine dva i tri nakon Fetelovog izletanja sa staze i povratka na istu.

Fetel je rekorder po broju pobeda u jednoj sezoni pošto je 2013. godine slavio na 13 trka, 2011. godine je 15 puta imao pol poziciju, a iste sezone je bio prvi na 739 krugova što je apsolutni rekord.

Njegov rekord sa devet uzastopnih pobeda u sezoni 2013 i dalje je nedodirljiv, 2011. godine je devet puta slavio sa pol pozicije što takođe nije nikome sem njemu pošlo za rukom.

Bila je čast i privilegija gledati četvorostrukog šampiona sveta u najboljim godinama, a videćemo da li će se jednom vratiti u Formulu 1 u malo drugačijoj ulozi.

"Tu je Šumaher, Fanđo, pa ti Sebastijane"

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu