Šampion koga je sreća napustila

Na današnji dan pre 41 godinu rodio se dvostruki šampion Formule 1 i živa legenda automoto sporta, Fernando Alonso.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: EPA/Ilustracija B92/Petar Tadić
Foto: EPA/Ilustracija B92/Petar Tadić

F1: 348 trka, 32 pobede, 98 podijuma, 22 pol pozicije, 23 najbrža kruga i 2 šampionske titule.

Fernando Alonso – mogao je i morao mnogo više

Fernando Alonso je velika zvezda Formule 1 i jedan od retkih sportista koji su prepoznatljivi u čitavom svetu i svuda se mogu čuti debate da li je bio nedovoljno uspešan ili ga je sreća jednostavno napustila.

Moje mišljenje je da je u pitanju ovaj drugi slučaj. Na njegov 41. rođendan osvrćemo se na karijeru Fernanda Alonsa koju su obeležili brojni rekordi, rušenje Mihaela Šumahera sa trona, ali i po koji skandal...

Kažu da zna da postane izuzetno toksična osoba ukoliko stvari u šampionatu ne idu kako je zamislio, kažu da je veliki takmičar i pobednik i pravi genije automoto sporta.

Njegov visoki IQ je nedavno prikazao u Austriji, kada su mu mehaničari loše stavili prednji levi točak. Fernando je znao da ga za to mogu kazniti, pa je samo prijavio ekipi da ga ponovo prime u boks, bez izgovorenih reči da prednji levi točak nije dobar.

Samo je ponovio da mu stave isti set pneumatika, što se i dogodilo i sve je završeno glatko.

Trke izdržljivosti: 8 trka, 5 pobeda, 4 pol pozicije i šampionska titula

To, naravno, nije jedina stvar nazvana "IQ 200" koju je Fernando uradio tog vikenda na Špilbergu. Videćete na priloženom video snimku da Fernando Alonso vozi krugove i da kroz cilj prolazi po desnoj strani.

Zašto? Imao je startno mesto broj 8, što je na tzv. prljavoj strani staze na kojoj se nalaze kamenčići i svakakve sitnice i zbog toga vozači biraju tu levu stranu, a on je preko deset krugova vozio baš tuda kako bi je očistio.

Ovakve stvari se i mogu očekivati od osobe kao što je Fernando Alonso. Dvostruki šampion Formule 1, osvajač titule na 24 sata Le Mana (šampion svetskog prvenstva u trkama izdržljivosti u sezoni 2018/19) i jedini aktivni vozač koji je nadomak osvajanja triple krune.

Tripla kruna je nešto najvrednije u automoto sportu i objedinuje pobede na Indijanapolisu 500, Monaku u F1 i 24 časa Le Mana. Alonsu nedostaje samo Indi 500, ali ćemo o tome nešto kasnije...

Jedini vozač ikada koji je osvojio triplu krunu (sa sve šampionskom titulom u F1) je legendarni Grejem Hil.

24 časa Le Mana: Osvajač titule 2018. i 2019. godine

Priča Fernanda Alonsa je malkice drugačija od ostalih šampiona, on ne dolazi iz porodice milionera, menadžera ili poslovnih ljudi. Majka mu je bila radnica u prodavnici, a otac auto mehaničar, miner i amaterski trkač.

Kada je imao samo tri godine zaljubio se u karting, ali karting nije bio njegov, već je njegov otac kupio sestri Loreni koju (gle čuda) karting uopšte nije zanimao.

Sa samo pet godina je dobio prvu licencu i na njegovoj prvoj trci, završio je samo tri kruga i čak 15 puta su ga protivnici obišli... Jasno se video talenat Fernanda Alonsa, ali je bio i jako dobar golman pa su se iz Selte Vigo javili da mu ponude da pređe tamo, ali je Fernandov otac odbio.

Sa sedam godina je pobedio na prvoj trci, a u naredne dve godine osvojio je dve juniorske šampionske titule. Nedostatak novca se primećivao pošto nisu mogli da priušte kombinezom pa mu je majka šila.

Za delove kartinga se snalazio otac dok gume za kišu nisu mogli da mu priušte pa je uvek vozio na gumama za suvo. Hoze Luis nije bio samo otac, već i menadžer, mehaničar i sve što bi Fernandu zatrebalo.

Fernando Alonso je osvajač "Endurace" (trke izdržljivosti) triple krune, pošto je pobedio na stazama Sibring, Dejtona i Le Man.

Đenis Marko je čovek koji se bavio uvozom i prodajom karting mašina i na jednoj trci je gledao Fernanda koji ga je prosto oduševio, pa je pozvao vlasnika piste Hoze Luisa Ećevariju i ispričao mu ko je i šta je Fernando Alonso.

Marko je ubrzo samostalno počeo da finansira Fernanda Alonsa i odneo porodici muke prihvativši karijeru njihovog sina. Ubrzo ga je spojio sa šestostrukim svetskim šampionom Majkom Vilsonom koji je Alonsa naučio konzervativnom pristupu trkanja.

To će se kasnije ispostaviti kao fenomenalan potez, jer višestruki osvajač titule u Španiji morao je da izađe u Evropu, pa je nakon "eksplozije populariteta" 1993. i 1995. godine otišao na šampionat sveta i... postao šampion sveta 1996. godine!

Alonso je tada bio mehaničar mlađem vozaču i tako zarađivao malo novca sa starne...

Dva puta je šampionsku titulu dobio na Interlagosu iako nikad nije pobedio na Velikoj nagradi Brazila.

Nakon fantastičnog uspeha u kartingu, usledio je uspon u Nisanov šampionat, gde je Alonso 1999. godine osvojio šampionsku titulu i preselio se u Formulu 3000 (nešto nalik F2 šampionatu danas) gde je vozio za Minardi.

Alonso je te godine završio četvrti u šampionatu sa 17 bodova, pobedom u Belgiji na Spa Frankošampu i završivši drugi na Hungaroringu uz nove probleme sa sponzorima...

Svo to vreme, Alonso je bio rezervrni vozač Minardija sa kojim je i debitovao 2001. godine i nekompetitivnom vozilu. Najbolji rezultat mu je 10. mesto, što po tadašnjem prvilniku nije donosilo bodove, ali danas bi.

Nedugo nakon što je napunio 20 godina, na stazi u Indijanapolisu imao je pol poziciju u kvalifikacijama na kratko... Tada je u pretkvalifikacijama bio ispred Žaka Vilneva i Josa Ferstapena.

Ovaj krug je oduševio čak i Mihaela Šumahera.

Statistički, da je osvojio samo 11 bodova više, imao bi pet titula šampiona F1. Dva su mu nedostajala 2007, pet 2010, te četiri 2012.

Svi su videli da Alonso ima neograničeni potencijal, ali osoba koja je uspela da osigura njegov potpis zove se Flavio Brijatore. Čovek koji je u kompaniji Beneton bio toliko dobar da su ga nagradili mestom direktora njihovog F1 tima.

Brijatore je tamo radio sa Mihaelom Šumaherom i pomogao mu da dođe do dve šampionske titule, da bi 2000. godine preuzeo Reno i radio sa Džensonom Batonom koga je 2003. godine zamenio upravo Alonsom.

"Vreme će pokazati da li sam pogrešio", rekao je tada Brijatore.

Da sačuvamo dragoceno vreme, Baton jeste fantastičan vozač i F1 šampion, ali Brijatore sigurno nije pogrešio kada je odabrao Alonsa. Dženson je prešao u BAR Hondu, a Fernando fantastično počeo sezonu.

Zauzeo je sedmo mesto na otvaranju sezone u Australiji, da bi već u drugoj trci došao do prve pol pozicije u karijeri. Alonso je 2003. godine u Maleziji postao najmlađi vozač ikada sa pol pozicijom.

Trku je završio na trećoj poziciji, baš kao i onu u Brazilu, dok je trku pred domaćom publikom u Španiji završio na veoma visokoj drugoj poziciji, odmah iza Mihaela Šumahera.

Prvu šampionsku titulu je osvojio 2005. godine sa 133 osvojena boda.

Na 13. trci sezone u Mađarskoj, Alonso je stigao do drugog pola u karijeri.

Za razliku od Sepanga, Španac je na Hungaroringu dominirao od prvog do poslednjeg kruga donevši Renou prvu pobedu u F1 posle dve decenije.

Pritom je u 22. godini postao najmlađi pobednik neke trke u istoriji F1, iako treba biti realan pa reći da je obilaženje u Mađarskoj izuzetno komplikovano Alonso zaslužuje sve pohvale za ovaj uspeh.

Sezonu je završio kao šesti sa 55 osvojenih bodova i Reno je morao da povuče pet puta u toku sezone, ali ono što sledi je... Ludnica!

Kada je postao najmlađi šampion Formule 1, sa trona je skinuo Emersona Fitipaldija.

Svi su svesni da je tada "Bog i batina" bio Mihael Šumaher i da je u svom Ferariju bio neprikosnoven osvojivši šampionske titule 2000. godine, pa onda 2001. 2002. 2003. i zatim 2004. godine.

Čovek koji mu je bacio rukavicu u lice i koji ga je skinuo sa trona je niko do naš današnji junak Fernando Alonso. Ono što je Alonso tada radio, nismo videli ni pre ni posle njega.

Čudna tehnika korišćenja volana agresivnim skretanjem i kočionom trakcijom prednjih pneumatika izaziva reakciju bolida tako da se stvara "understeer" na ulazu u krivinu i teško se skreće, ali se zato sjajno ide pravo, pa ako ste pogodili ugao...

Jasno vam je šta je Alonso želeo, ali ono što mu je tim omogućio jeste bolje prijanjanje i ponašanje pneumatika čak i kod "lakat" krivina. Reno tada nije bio najbolji na gridu, ni blizu, ali je aerodinamički uradio sjajan posao.

Takođe, treba pohvaliti i Mišelin, koji se bolje ponašao nego Bridžston koji je tada koristio Ferari. Danas recimo svi imaju Pirelijeve pneumatike, a razlog za to je skandal iz 2005. godine o kome ćemo nešto kasnije.

"Plan je bio da na početku prednji pneumatici rade veći deo posla, a onda kada se zagreju na scenu stupa odličan zadnji deo Renoovog bolida koji lansira bolid iz krivine i Alonso stiče prednost", rekao je Skot Mensel, jedan od trenera trkačke vožnje.

Alonso je te 2005. i naredne 2006. godine bio neprikosnoven zbog ovog tipa skretanja, načina podešavanja bolida i sirovog talenta koji mu je Bog podario...

EPA/EFE-Andreu Dalmau
EPA/EFE-Andreu Dalmau

Drugu, a ispostaviće se i poslednju titulu, osvojio je 2006. godine i "zakucao se" kao najmlađi dvostruki šampion ikada.

Mediji su te godine predviđali Renou i njihovom R25 bolidu šampionsku titulu konstruktora dok su Đankarla Fizikelu i Fernanda Alonsa takođe kotirali visoko u poretku vozača.

Petogodišnja dominacija Mihaela Šumahera završena je ove sezone, ima tu verovatno udela i u tome što se Šumaher zasitio, što se promenio pravilnik Formule 1, ali i do Fernanda Alonsa i njegove neverovatne vožnje.

Sezona je počela ne baš najboljom vožnjom Ferarija kome je očigledno falilo brzine nakon promene pravilnika o pneumaticima, ali i kvaliteta Bridžstonovih guma što je Reno na pomenutom Mišelinu iskoristio.

Motor je morao da izdrži makar dve trke, niste smeli da ga menjate tek tako i Reno se tu baš pokazao, a pogotovo u predsezonskim testiranjima kada su nagovestili fantastičnu sezonu.

Prvih pet trka i pet pobeda Renoa. Fizikela osvaja Australiju na startu sezone, da bi Alonso pobedio u Maleziji, Bahreinu i San Marinu. Meklaren je tada imao Kimija Raikonena i Huana Pabla Montoju koji su bivali sve bolji i bolji kako je sezona napredovala.

EPA EFE Oliver Multhaup 2
EPA EFE Oliver Multhaup 2

Ono što je promenilo čitavu priču u šampionatu jeste Indijanapolis 2005. godine i čuvena skandalozna trka koju je završilo samo šest vozača:

1. Mihael Šumaher, Ferari
2. Rubens Barikelo, Ferari
3. Tijago Monteiro, Džordan Tojota
4. Narain Kartikejan, Džordan Tojota
5. Kristijan Albers, Minardi Kosvort
6. Patrik Frizaher, Minardi Kosvort

Saga je počela u petak kada se na treningu prvo slupao Rikardo Zonta nakon pucanja prednjeg levog pneumatika, a onda i Ralfa Šumahera koji je imao ozbiljan udes u krivini 13 na drugom treningu, takođe zbog pneumatika.

Zidovi guma su imali određene talase koji se na asfaltu u Indijanapolisu nisu baš najbolje ponašali. Ukratko, gume su bile previše opasne za vozače i iz bezbednosnih razloga, pa je 14 vozača moralo da odustane.

Nakon Indijanapolisa otišli smo u Francusku, a nakon te trke redom su išle sledeće staze: Silverston, Nirburgring, Hungaroring, Istanbul Park, Monca, Spa, Interlagos, Suzuka i Šangaj.

Alonso je na prethodne tri pobede dodao još tri i slavio na stazi Pol Rikard, potom u Nemačkoj i onda u Kini. Fernando je na neverovatan način prekinuo petogodišnju dominaciju i osvojio šampionsku titulu, ali, vratimo se par koraka unazad.

Ono o čemu se i dan danas govori jeste Imola, Velika nagrada San Marina i čuveni okršaj Fernanda Alonsa i Mihaela Šumahera.

"Nismo vozili mnogo na treninzima jer je Alonsov bolid imao oštećenje motora još na trci u Bahreinu i to smo pokušavali da saniramo. Samim tim da je dugo bio 11. svima je jasno da nismo bili baš na najboljem nivou. Ipak, drugo mesto iza Raikonena i nije tako loše", rekao je Pet Simonds, inženjer Renoa.

Raikonen je imao pol poziciju i sjajno startovao u Imoli, ali je posle devet krugova morao da odustane. Dok su svi čekali okršaj Batona i Alonsa, Šumaher se probijao sa 14. pozicije i malo po malo hvatao mesto za postolje.

Njihov legendarni duel se teško može opisati rečima, tako da je bolje da pogledate i sami trku koju je Alonso na prvom mestu, a Šumaher na drugom.

"Pokušaću da osvojim titulu, a treće mesto je sasvim u redu", rekao je novi šampion Fernando Alonso dan uoči trke na stazi Interlagos za Veliku nagradu Brazila na kojoj je i zvanično prekinuo Šumaherovu dominaciju.

Novi šampion je imao neverovatnu izjavu i posle osvajanja trofeja:

"Pre šest godina sam mislio da ću biti mehaničar u kartingu, u Španiji nisu znali ko su Sena i Prost, a sada sedam miliona ljudi gleda svaku trku Formule 1", tada je govorio Alonso.

Valja podsetiti da je samo pre tri sedmice Alonso u svojoj zemlji dobio nejprestižniju Asturijas nagradu za sportska dostignuća.

"Ovo je bio fantastičan šampionat i Fernando je fantastičan šampion", euforično je govorio Flavio Brijatore, a onda su usledile čestitke Mihaela Šumahera, pa i Kimija Raikonena.

"Najpre želim da čestitam Alonsu, a lično, veliko mi je zadovoljstvo da vidim da su neki ljudi sa kojima sam radio u timu Beneton tako srećni. Jedva čekam da se trkam sa njima sledeće sezone jer smo kao tim, ovde u Brazilu napravili veliki korak napred", izjavio je bivši šampion posle trke.

EPA EFE Oliver Multhaup
EPA EFE Oliver Multhaup

"Čestitam Fernandu, ali bolje mu je da se sprema za borbu sa mnom i mojim timom u poslednje dve trke i u sledećoj sezoni. Danas je moj bolid bio težak za vožnju, imao sam više goriva u rezervoaru nego Montoja, pa nisam mogao da ga prestignem. Moja borba za titulu je završena, ali smo na to i računali. Sada ću se fokusirati na to da osvojimo titulu u Šampionatu konstruktora", rekao je Raikonen.

Koliko je čitav svet bio "pogođen" ovom šampionskom titulom Renoa i Fernanda Alonsa, dovoljno govori odluka FIA da zabrani "tjunirani amortizer" uređaj kako bi usporio šampiona.

Od prvih sedam trka, Alonso je pobedio na šest i osvojio neverovatnih 84 od mogućih 90 bodova na tom šampionatu, pa je Alonso bez većih problema završio posao i nastavio uspon svoje karijere.

Često je napominjao da mu tokom mlađih dana niko nije pomogao i da se zbog toga razlikuje od mnogih. Nakon završene ere u Renou, usledio je Alonsov transfer u ekipu Meklarena.

Njegov menadžer Flavio Brijatore sve se dogovorio sa Ronom Denisom i srebrna strela dobila je čoveka označenog kao glavnog protagoniste F1, iako nije bio Englez...

Baš ta 2007. godina i činjenica da nije Englez ima dosta velikog udela u ovoj priči. Fernando Alonso je došao u Meklaren i tamo dobio novog timskog kolegu, ruki vozača Luisa Hamiltona, omiljenog vozača direktora Rona Denisa.

Kimi Raikonen je iz Meklarena otišao u Ferari umesto Mihaela Šumahera koji se penzionisao, dok je Huan Pablo Montoja odlučio da karijeru nastavi u Americi i potpisao za Nekstel u NASCAR šampionatu.

Sezona je počela sjajno po Ferari, pošto je Kimi Raikonen postao četvrti vozač ikada koji je trijumfovao na svom debiju za Ferari, dok je drugi bio Fernando Alonso, a treći Luis Hamilton.

Prvi problem je viđen na startu trke, kada je Hamilton prema pojedinim pričama odbio timske naredbe i obišao Alonsa u prvoj krivini što je Fernanda naljutilo.

U Maleziji smo videli majstora na delu, Fernanda Alonsa u onome u čemu je najbolji – startu trke. Odmah je iskoristio grešku Felipea Mase i došao na prvo mesto, da bi odmah u velikoj krivini Hamilton obišao oba Ferarija i stao iza Alonsa.

Stanje u šampionatu posle Kanade:

1. Hamilton 48
2. Alonso 40
3. Masa 33
4. Raikonen 27
5. Hajdfeld 26

Masa je lako pobedio u Bahreinu (prvi sukob Alonsovog menadžera i direktora Meklarena) i u Španiji i na obe trke vodio od početka do kraja, dok je na drugom mestu bio Hamilton i postao prvi ruki koji je bio na podijumu na prve četiri trke.

U Monaku, viđena je neverovatna dominacija. Alonso i Hamilton su sve vozače osim Felipea Mase obišli za ceo krug! Masa je bio blizu da i on kasni za krug, ali na kraju nije i dupla pobeda "srebrne strele" nagovestila je ludnicu.

U Kanadi smo videli prvu pobedu u karijeri Luisa Hamiltona, veliku grešku Fernanda Alonsa na startu trke (na šta baš i nismo navikli), da bi Zutil u 22. krugu udario u zid.

Sve do 28. kruga smo gledali vozilo bezbednosti, a onda sledi jezivi incident u kome je učestvovao Robert Kubica. Od njegovog bolida maltene ništa nije ostalo, na njega je delovala sila 75g i udes je toliko opasan da je pravo čudo kako je ostao živ.

Na kraju, Hamilton je slavio ispred Nika Hajdfelda u BMW Zauberu i Aleksandera Vurca u Tojoti, da bi Alonso kroz cilj prošao kao sedmi.

Nakon lošeg vikenda u Kanadi, Alonso je u intervjuu za španske medije rekao da stvari u Meklarenu baš i ne funkcionišu onako kako bi on to voleo i da su tamo stvari loše od samog početka.

Hamilton je slavio u Indijanapolisu, gde Alonso nije imao mnogo uspeha, da bi Kimi Raikonen trijumfovao u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a onda sledi VN Evrope i pobeda Fernanda Alonsa u Valensiji.

Na sledećoj trci usledilo je ključanje tenzija i svima je bilo jasno da Meklarenov problem uopšte nije mali.

Luis hamilton je odbio timsko naređenje i nije dao Fernandu Alonsu poziciju tokom trećeg dela kvalifikacija, pa je usledila osveta španskog vozača i čuveno blokiranje u boksu zbog čega je Hamilton ostao bez poslednjeg kvalifikacionog kruga.

Alonso je, naravno, osvojio pol poziciju, ali je zbog ovog nesportskog ponašanja kažnjen sa pet pozicija.

U Mađarskoj se jako teško obilazi pa je Alonso trku završio na četvrtoj poziciji, a Luis Hamilton došao do treće pobede u karijeri i pored svega toga trka je bila u drugom planu.

Pojavile su se informacije da je Alonso ucenjivao Rona Denisa da će policiji i novinarima sve ispričati o nečemu što može čitavu ekipu da gotovo ugasi i pošalje u zatvor.

BBC je došao do podataka da se kovala zavera u šampioonatu Formule 1, čuveni "Spygate" skandal. O čemu se radi?

Mehaničar Ferarija, Najdžel Stepni, bio je miljenik Mihaela Šumahera i čitave ekipe koja je pet puta osvajala šampionsku titulu, a kada su se svi povukli očekivao je unapređenje koje nije dobio.

Pošto nije imao fakultetsku diplomu nije mogao da bude glavni inženjer ekipe niti direktor tima i to ga je prilično naljutilo, žalio se u medijima, bio odstranjen iz ekipe i nakon pokušaja sabotaže dobio otkaz početkom jula.

Jasno je koliko je Stepni bio besan, pa se iz osvete dogovorio sa čelnicima Meklarena i odlučio da im proda podatke.

U fotokopirnicu je ušla žena koja je tražila da se iskopira preko 750 stranica, a na svakoj je bio Ferarijev logo. Supruga Majkla Kofnija, tada glavnog inženjera Meklarena, bila je ta osoba koja je došla da iskopira tajne podatke dobijene od Stepnija.

Godinu dana ranije su imali informacije kada će ko otići u boks, ali ovo je bilo nešto sasvim novo, radilo se o tajnim podacima Ferarija koji su se ticali tehničkih detalja. FIA je dobila poziv od Rona Denisa, koji govori da Alonso preti da sve raskrinka i da su u velikoj opasnosti.

Da skratimo priču, policijska istraga je bila temeljna i za špijunažu je Meklaren kažnjen sa neverovatnih 100.000.000 dolara što je i dan danas najveća kazna u istoriji sporta!

FIA je kaznila i sklonila Meklaren i šampionata konstruktora, ali su na stazi Spa Frankošamp uredno učestvovali Fernando Alonso i Luis Hamilton, dva vozača koja se bore za titulu.

Meklaren je želeo tihu trku bez medijske pompe, ali već u krivini broj jedan u prvom krugu je Alonso bio malo agresivniji i nije želeo da popusti, pa je Hamiltona izbacio sa staze pre ulaska u O Ruž.

"Fernando i ja ne razgovaramo. Naš odnos je ekstremno hladan i to je manje-više dogovor. On ovde ni sa kim ne razgovara, na stranu što je fantastičan vozač",
rekao je Ron Denis uoči trke.

Ron Denis ima opsesivno kompulsivni sindrom i ne voli kada ljudi jedu hranu bez pribora. Čak i voće mora da bude na tanjiru. Alonso je jednom prilikom seo pored Denisa i sočnu breskvu jeo iz ruke dok je sve curilo oko njega. Znao je vrlo dobro koliko ga to nervira i to je sve što treba da znate o njihovom odnosu.

Alonso trku u Japanu nije završio, udario je u zid u 42. krugu i ostao bez plasmana dok je Luis Hamilton kruzirao do pobede na Fudži Spidveju.

Nakon toga, vožena je trka u Kini gde Fernando Alonso završava na drugom mestu, iza Kimija Raikonena, a ispred Felipea Mase, dok Luis Hamilton trku nije ni završio, pošto je završio u šljunku.

Hamilton je sa 107 bodova bio vodeći u šampionatu pred poslednju trku u Brazilu, dok ga je pratio Fernando Alonso sa 103 boda, a Kimi Raikonen imao je 100.

Jedan od njih trojice će sigurno biti šampion... "Krešendo" u Brazilu i dva Ferarija odlično štite svoje pozicije 1 i 2, dok u krivini broj 1 Fernando Alonso zauzima unutrašnju liniju i obilazi Luisa Hamiltona.

Da skratimo priču, Fernando Alonso nije bio šampion jer je trku u Brazilu završio treći iza Felipea Mase i Kimija Raikonena, pa je "Ledeni" Finac na spektakularan način osvojio prvu šampionsku titulu.

EPA/ROLAND WEIHRAUCH
EPA/ROLAND WEIHRAUCH

Da je Ron Denis drugačije postavio stvari sve bi bilo drugačije, a i ko zna šta bi se dogodilo sa skandalom vezanim za špijuniranjem. Ono što je bitno, Luis Hamilton nije bio krivac za situaciju u Meklarenu i to je Alonso jasno stavio do znanja.

Luis je dobijao informacije "odozgo", baš kao i Alonso, samo je situacija bila takva da je više išla u korist "domaćem" vozaču, a ne "strancu", uz jako veliki broj problema koji javnosti nisu poznati.

Te 2008. godine se Alonso vratio u Reno, a na stolu je imao ponudu Red Bula, što je potvrdio Ditrih Matešic, prvi čovek kompanije i želeo da upari Alonsa sa Kultardom ili Veberom, kao što je bilo 2009. sa Fetelom.

Zamislite samo saradnju Adrijana Njuija i Fernanda Alonsa...

Reno je "kaparisao" Alonsa za 2008. i 2009. godinu, uprkos ponudi Red Bula i još nekolicine timova. Ova sezona je spektakularna sama po sebi jer je Luis Hamilton osvojio svoju prvu titulu, a Masa bio šampion na nekoliko sekundi.

Ipak, ovaj tekst je već dovoljno dugačak pa ne moramo previše da detaljišemo, već ćemo se držati našeg današnjeg junaka i zašto je 2008. godina za njega bitna.

Alonso je bio jedini bitniji član Meklarena koji se nije pojavio na sudu za skandal "Spygate", što je nekima bio signal da je Alonso sve i prijavio, a neki kažu da je samo policiji rekao sve i da nije bilo potrebe da bude na sudu.

Ipak, samo godinu dana nakon tog skandala usledio je novi potres automoto sporta i opet je glavna figura Fernando Alonso.

Na prvih 14 trka u sezoni Fernando Alonso nije pobedio niti jedan jedini put i onda je pred nama bila prva noćna trka u istoriji Formule 1, Velika nagrada Singapura.

Timski kolega Fernanda Alonsa je te godine bio Nelson Pike mlađi, sin žive legende Nelsona Pikea i trostrukog šampiona F1, ali i ruki u šampionatu koji se u 14. krugu zakucao u zid.

EPA/EFE-CARMEN JASPERSEN
EPA/EFE-CARMEN JASPERSEN

Alonso je iskoristio prednost, otišao prvi u boks i ispred sebe imao čistinu za lagano prvo mesto u Singapuru, što je zadržao do kraja trke i doneo Renou prvu pobedu.

Španac je bio veoma brz na treninzima i početku kvalifikacija, ali je zbog mehaničkog kvara bolida morao da odustane u Q2 i trku počne sa 15. pozicije, a mesto iza njega držao je Pike.

Pitate se šta je ovde sumnjivo? Tek dolazimo do tog dela, a to je strategija Renoa. Alonso je iz nekog razloga krenuo po strategiju koja uključuje dva stajanja sa sve dolivanjem goriva u 12. krugu na prvom stajanju.

Krivina 17 (jedna od komplikovanijih za otkalnjanje delova), u 14. krugu i Pike udara u zid dok je Alonso u boksu, a svi ostali na stazi i dok se "pit lejn" ne otvori niko ne može da ode u boks, a pošto je Alonso već bio tu...

Tako je došao do prvog mesta i pobede, dok je Pike na kraju sezone dobio otkaz i tada sve odlazi u javnost. Mediji prenose da FIA istražuje "incident" na jednoj neimenovanoj trci da bi uskoro Reno bio optužen za još jednu zaveru.

Prvi čovek FIA je rekao da nije video nijedan dokaz da je ta trka bila nameštena, ali je Pikeova izjava direktno uplela Flavija Brijatorea i Peta Simondsa u ovu zaveru uz priču da je Alonso nevin u čitavom incidentu.

Reno je zbog ovoga bio suspendovan na dve godine, ali su i dalje imali dozvolu da se takmiče s tim što su bili pod lupom za svaki njihov potez.

Najlepša bajka koja je šokirala svet

Verovali ili ne, Alonso je baš u Japanu u narednoj trci odneo čistu pobedu, tamo gde je godinu dana ranije ispao zbog incidenta i ostao bez poena važnih u trci za šampionsku titulu...

Da preskočimo priču, sezona 2009 osim skandala "Crashgate" nije bila preterano zanimljiva za Fernanda Alonsa, a ono po čemu je bila zanimljiva smo već pisali...

Sezonu 2010 je Fernando Alonso dočekao u "hramu trkališta" u crvenom timu o kome mnogi sanjaju, timu čijeg je kralja skinuo sa trona 2005. godine... Ekipu Ferarija!

EPA EFE MARISCAL
EPA EFE MARISCAL

Inicijalno, Alonso je još 2009. godine potpisao za Ferari na nagovor Luke Kordera, ali je Žan Tod kao glavni čovek tima automatski produžio ugovore Felipeu Masi i Kimiju Raikonenu čime im je dao novu šansu za šampionsku titulu.

Pošto je nisu iskoristili, Alonso je došao da zameni Masu. Red Bul je imao Adrijana Njuija, Krisa Hornera, Marka Vebera i Sebastijana Fetela koji su bili spremni da urade sve samo da se 2009. godina ne ponovi i da osvoje šampionsku titulu.

Vidite, mnogi su govorili da je sezona 2021 najbolja ikada u Formuli 1, ali to je samo zato što ne znaju priču o naredne dve sezone koje nam slede, a verujte mi ni sami ne znamo koja je bolja i luđa.

Da li ova 2010. godine ili ona 2012. godine. Zamislite samo da sezona počne svađom FIA (trkačke organizacije) i FOTA (organizacije vozača). FIA je najavila smanjenje budžeta na 30 miliona evra, pa su Ferari, Red Bul, Reno, BMW, Zauber i Toro Roso najavili istupanje iz takmičenja.

Već na testovima smo videli izuzetno dominantni Ferari sa Fernandom Alonsom, ali pogledajte samo timove i vozače:

Ferari: Fernando Alonso, Felipe Masa
Red Bul: Sebastijan Fetel, Mark Veber
Meklaren: Luis Hamilton, Dženson Baton
Mercedes: Mihael Šumaher, Niko Rozberg
Vilijams: Rubens Barikelo, Niko Hulkenberg
Reno: Robert Kubica, Vitalij Petrov
Fors Indija: Andreas Zutil, Vitantonio Liuci
Toro Roso: Sebastijan Buemi, Haime Alguersuari
Lotus: Jarno Truli, Heiko Kovaleinen
HRT: Karun Čandok, Kristijan Klajn, Sakon Jamamoto, Bruno Sena
BMW Zauber: Kamuji Kobajaši, Pedro de la Rosa, Nik Hajdfeld
Virdžin: Timo Glok, Lukas di Grasi

EPA/SRDJAN SUKI
EPA/SRDJAN SUKI

Najavljena je vrhunska sezona nakon što su se timovi dogovorili sa FIA, pa je i Maks Mozli ostao na čelu, a usvojena je i promena pravilnika pa se bodovalo drugačije, a sistem se i dan danas koristi pa pobedniku sledi 25 bodova.

Takođe, zabranjeno je točenje goriva u boksu (po prvi put od 1993. godine) i to je takođe bila velika promena sa taktičke strane i timovi su morali da se navikavaju.

Sezona je počela u Bahreinu gde je pobedu odneo, gle čuda, Fernando Alonso i to ispred Felipea Mase i Luisa Hamiltona, iako je Sebastijan Fetel u Red Bulu imao pol poziciju.

Samo pogledajte ovu bitku Fetela i Alonsa i polako zaronite i fantastično rivalstvo koje je počelo tako što je Fernando postao peti vozač koji je pobedio na debiju za Ferari.

"Pobediti je poseban osećaj, a tek je posebno pobediti na svojoj prvoj trci u Ferariju", rekao je Alonso.

Alonso je već bio dvostruki šampion Formule 1 sa neuspešnom sezonom u Meklarenu gde je možda čak i platio tuđi ceh, da bi se vratio u nekonkurentni Reno i čak protraćio dve sezone svoje karijere.

Napokon su stvari došle na svoje mesto u Ferariju, bar se tako činilo. U Australiji je ostao bez podijuma, u Maleziji bez plasmana, da bi u Kini ponovo bio na 4. mestu, a onda pred domaćom publikom u Španiji završava drugi, odmah iza Marka Vebera.

Posle pet trka u sezoni Formule 1, aktuelni šampion Dženson Baton imao je vođstvo u generalnom plasmanu sa 70 bodova, Alonso je sakupio 67, Fetel 60, Veber 53, a Rozberg 50.

Usledile su dve nešto slabije trke, jer je Alonso bio 6. u Monaku (Veber po prvi put u karijeri pobeđuje na dve uzastopne trke), da bi u Turskoj bio osmi, a u Kanadi je ponovo bio onaj pravi i trku završio na trećem mestu.

Luis Hamilton je imao pol poziciju i pobedio ispred Džensona Batona i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 109 bodova, gde je Baton imao 106, Veber 103, Alonso 93, a Fetel 90...

EPA/ALI HAIDER
EPA/ALI HAIDER

Nakon osmog mesta u Valensiji i četrnaeste pozicije na Silverstonu uz najbrži krug trke usledila je VN Nemačke, gde je pol poziciju imao Sebastijan Fetel.

Felipe Masa je bio prvi u ovoj trci, a onda je dobio čuvenu poruku od nadređenih: "Fernando je brži od tebe", Masa se sklanja i Fernando pobeđuje u Hokenhajmu ispred Brazilca i domaćeg Fetela.

Timske naredbe su zabranjene u šampionatu Formule 1, pogotovo nakon one u Austriji kada je naređeno Barikelu da se skloni Mihaelu Šumaheru.

Svi timovi i mediji su bili ljuti na Ferari zbog ovog poteza, a italijanski tim je finansijski i kažnjen, a Masa više nije bio brz kao pre te trke...

Red Bul je svoju dominaciju na stazi u Mađarskoj pokazao prvom pozicijom Marka Vebera i trećom Sebastijana Fetela, koji je imao i najbrži krug, dok im se na pobedničkom postolju pridružio Fernando Alonso.

Španac je nakon Hungaroringa bio kolateralna šteta incidenta u prvom krugu u Belgiji i morao da se povuče, a onda se vratio na najbolji mogući način i pobedio u Monci i u Singapuru uz po pol poziciju i najbrži krug trke.

Potom je bio treći u Japanu, prvi u VN Koreje, a treći u Brazilu na stazi Interlagos nakon čega dobijamo pravu ludnicu pred Abu Dabi.

Fernando Alonso je bio nadomak treće šampionske titule sa 246 bodova, Veber je imao 238, Fetel 231, Hamilton 222, a Baton 199 osvojenih bodova.

Četiri vozača u borbi za šampionsku titulu i najveća bitka u istoriji Formule 1. Baš tada je Veber imao najlošije kvalifikacije i trku počeo sa petog mesta, dok je Fetel imao pol poziciju ispred Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa.

Ovo je bila ona čuvena trka u kojoj Alonso nije mogao da obiđe Vitalija Petrova koji je, ironično, vozio za Reno. Alonso trku završava na tek sedmom mestu i sezonu sa 252 boda.

Sebastijan Fetel je pobedio i došao do 256 bodova, što je bilo dovoljno da u najdramatičnijoj završnici postane svetski šampion po prvi put u svojoj karijeri.

Naredna sezona nije bila preterano dobra po Fernanda Alonsa, a već se pričalo da nema ni mnogo sreće. Te 2011. godine je Red Bul maltene bez ikakvih problema osvojio šampionsku titulu, a Fetel postao dvostruki prvak Formule 1.

Ferari je tada imao samo jednu pobedu, kada je Alonso trijumfovao u Velikoj Britaniji na čuvenom Silverstonu, a Alonso je imao 252 boda naspram 118 Felipea Mase, dok je šampion bio Fetel sa 392...

Koliko je bio bolji od Mase, dovoljno govori podatak da je na 19 trka u kvalifikacijama pobedio Brazilca čak 15 puta...

Kao što sam već jednom napomenuo, Fernando Alonso je osoba čiji su startovi trka možda i najbolji u istoriji Formule 1.Tako da, pogledajte samo ovaj čuveni start u Španiji kada je u Ferariju sa četvrte pozicije "skočio" na prvu posle samo nekoliko stotina metara.

Spremite se za spektakularnu sezonu 2012, po mom mišljenju najspektakularniju u ovom veku i možda čak svih vremena, a Fernando Alonso kaže da mu je to bila najbolja sezona u karijeri.

Tada je prikazao svoj mentalitet "Nikada ne odustaj", a njegov Ferari je bio toliko loš da kažu da se nikada u istoriji šampionata lošiji bolid nije borio za šampionsku titulu.

Ljudi su mislili da je 2011. godina bila razočaravajuća za "Skuderiju", a onda je došao februar 2012. godine i predstavljanje bolida kada je javnost bila šokirana prednjim delom bolida i čuvenim nosem

Kritike nije trpeo samo nos bolida, već i generalno dizajn koji je okarakterisan kao promašaj, a tek performanse...

"U najmanju ruku smo bili iznenađeni kako je naš bolid izgledao na testovima u Heresu. Imali smo problema sa maksimalnom brzinom, nestabilnošću... Ovo je i psihološka igra, ne smeš da vičeš da imaš problem jer ti to neće pomoći. To je bio momenat u kom smo se regrupisali i pokušali da rešimo problem, imali smo mnogo neprospavanih noći. Mogu slobodno da kažem da je to bio najteži deo čitave sezone",
rekao je Stefano Domenikali, tada prvi čovek Ferarija.

 EPA/ALEJANDRO GARCIA
EPA/ALEJANDRO GARCIA

Meklaren i Red Bul si bili daleko od Ferarija i to je u najmanju ruku bila katastrofa. Pred prvu trku su to svi videli, a onda su došle kvalifikacije gde je Alonso završio na 12. mestu, a Masa na 16. poziciji.

Šok. Meklaren je imao prva dva mesta i 1,6 sekundi prednosti u odnosu na Alonsa... Zahvaljujući nekim incidentima i spektakularnoj vožnji Fernando Alonso je uspeo da se popne na poziciju broj 5.

Malo ćemo da skrenemo sa puta ovde. U sezoni 2012 smo videli prave manijake na stazi i sedam različitih pobednika na prvih sedam trka! Da, jedan od njih je i Pastor Maldonado...

Australija – Dženson Baton
Malezija – Fernando Alonso
Kina – Niko Rozberg
Bahrein – Sebastijan Fetel
Španija – Pastor Maldonado
Monako – Mark Veber
Kanada – Luis Hamilton

Posle Kanade i pobede Luisa Hamiltona na red dolazi VN Evrope, čuvena Valensija i trka koju nikada neću zaboraviti. Ne zato što je druga pobeda u sezoni Fernanda Alonsa već zato što je pobeda došla na tako spektakularan način.

On je tako prekinuo istorijski niz različitih pobednika na prvih sedam trka i postao prvi dvostruki pobednik sezone, trijumfom u vremenu od 1:44:16.649 sata.

Drugo mesto, sa zaostatkom od šest sekundi zauzeo je Kimi Raikonen u Lotusu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, kojem je to prvi podijum od povratka u Formulu 1 pre dve i po godine.

Da li znate zbog čega je ta pobeda toliko spektakularna? Pa, Alonso je počeo sa 11. pozicije!

"Ovo je bio nezaboravan dan za mene i ne mogu pronaći prave reči da izrazim svoja osećanja. Pobediti u Valensiji je enverovatan osećaj kako za mene tako i za Ferari. Kako se trka završila tako više ne znam šta se desilo, ali sam proslavljao sa navijačima koliko sam god mogao. Juče nismo ni ušli u Q3, a danas smo pobedili. To je znak da ne smete da se predate, nikada. Ovo je lep poklon za sve ljude u publici, a obećavam da ćemo uraditi sve što možemo da osvojimo šampionsku titulu, iako nemamo najbrži bolid", rekao je Alonso.

Posle sunčane Valensije se karavan preselio u Silverston gde je Alonso uprkos pol poziciji trku završio na drugom mestu iza Marka Vebera u Red Bulu, a onda je na red došla Nemačka.

Deseta po redu trka u sezoni i treća pobeda Fernanda Alonsa bila je ujedno i njegova poslednja pobeda te sezone. Ono što je upadalo u oči jeste izdržljivost Ferarija, koji za razliku od ostalih nije imao nijedan mehanički problem.

Alonso je te godine bio toliko dobar da je zasenio svoje dve šampionske godine u Renou, tako da, kristalno vam je jasna situacija. Masa je opet bio u senci, pošto ga je Alonso 18 puta pobedio u kvalifikacijama i na svih 17 trka na koliko su obojica bili zajedno na pisti završio je ispred njega.

U Belgiji nije imao sreće, to je onaj strašni incident u kom je Alonso umalo poginuo, jer kao što vidite na snimku Lotus Romana Grožana je proleteo na samo nekoliko centimetara od njegove glave.

Mnogi su ubeđeni da bi Alonso bio šampion da do ovog incidenta nije ni došlo...

Preskočićemo nekoliko trka i odmah se preseliti na Brazil i spektakl na Interlagosu u jednoj od najdramatičnijih trka koje smo mogli da gledamo, čak veći haos od prošlogodišnjeg u Abu Dabiju.

Sebastijan Fetel je pobedio na četiri uzastopne trke u Singapuru, Japanu, Koreju i Indiji.

Fetel je sa 273 boda vodio u šampionatu sveta, a na drugom mestu je bio Fernando Alonso sa 260, da bi potom usledili Luis Hamilton sa 190 i Mark Veber sa 167 osvojenih poena.

U Brazilu je tada padala kiša, a Alonso je tokom čitave sezone po takvom vremenu bio sjajan i pogotovo se isticala trka u Maleziji gde je, pomalo i neočekivano uspeo da trijumfuje.

Trka je počela uz mnogo naboja, a već u četvrtoj krivini se Fetel okrenuo uz ozbiljno oštećenje bolida, pa je trku morao da nastavi iz zadnjih redova.

Sjajno takmičenje, prekidi zbog kiša i nepredvidivi potezi Alonsa i Fetela držali su publiku na ivici, a tenzija se mogla seći nožem.

Fetel je nastavio da se probija, dok je Masa uspešno obiša Vebera u drugom krugu što je bilo ključno za tada petoplasiranog Alonsa i njegov pohod ka trećoj tituli, ali Španac pravi grešku dva kruga kasnije i gubi mesto od Hulkenberga.

Maldonado je imao udes krenula je i pomenuta kiša i vozači su menjali gume sa suvih na one za promenljivo i obrnuto kada se sve završavalo. Baton je poveo u 18. krugu, a nova ludnica usledila je u 54. kada se Luis Hamilton povukao.

Fetel posle žutih zastava obilazi Žan Erika Vernjea i probija se na poziciju šest, dok Alonso ostaje drugi iza Džensona Batona i... bilo je gotovo.

Sa samo tri boda prednosti je Fetel došao do treće šampionske titule, a iza nas ostaje ova čuvena fotografija Fernanda Alonsa sa nevericom na licu da posle svega učinjenog nije postao šampion.

Poduhvat ravan čudu nije bio nagrađen jer ga je sreća već tada napustila, a Ferari je spremio žalbu FIA smatravši da je Fetel obišao Vernjea pod žutim zastavama kada to nije smeo, ali su nakon komentara javnosti od iste odustali.

Po treći put u karijeri Fernando Alonso ostaje bez šampionske titule zbog samo nekoliko bodova, ponovo ga je sreća napustila kada mu je bila najpotrebnija...

Samo to jedno odustajanje u Belgiji ili Japanu moglo je da promeni sve, pogotovo taj Spa gde ništa nije bio kriv, a platio je najskuplji ceh.

Odavde već kreće slobodan pad genijalnog Španca. Ko bi rekao da će ta Španija 2013. godine biti njegova poslednja pobeda u šampionatu Formule 1?

Alonso je sezonu 2013 završio na drugom mestu iza četvorostrukog šampiona Sebastijana Fetela uz odustajanje u poslednjoj trci u Abu Dabiju nakon novog incidenta.

Pre nego što je otišao u Meklaren ostala je još jedna godina u Ferariju, još jedna godina rvanja sa neposlušnom mašinom, a samo pogledajte ovaj snimak gde se u tri uzastopne krivine javlja gubitak zadnjeg pa prednjeg kraja.

Popularni "oversteer" i "understeer".

Alonso je 2015. godine prešao u Meklaren gde je proveo četiri bolne sezone, sezone u kojima je vozio toliko nekonkurentan bolid da je suvišno komentarisati.

Zauvek će ostati zapamćeno ono "GP2 Engine" kada se žalio na motor koji mu je ekipa dala.

Koliko je taj Meklaren zapravo bio loš dovoljno govore podaci koliko je puta ismevao ekipu, pored pomenute "GP2" bilo je i da je motor "fantastičan i dosta sporiji nego obično", ali i čuvena "proslava" 11. mesta u Bahreinu.

Alonso je trku završio sa oko 30 sekundi kašnjenja u odnosu na pobednika Luisa Hamiltona i podigao ruku sa podignutim kažiprstom kako je nekada proslavljao pobede.

To je bio prvi put od 2001. godine i debija u Minardiju da se Alonso nalazi u timu koji nije konkurentan ni za bodove. Tada nije znao kako da nađe neutralnu brzinu na bolidu pa se umalo zakucao u zid u pit lejnu, a sada bi to verovatno uradio namerno.

Naredne sezone je imao onaj jezivi incident sa Nikom Rozbergom u Australiji kada je gotovo jedva preživeo

"Srećan sam što sam ovde, čak sam zahvalan što sam ovde. Svestan sam šta se ovde danas dogodilo i da sam svu sreću istrošio do kraja života. Hvala Meklarenu i hvala FIA na bezbednosti ovog vozila, da se ovo dogodilo pre 10 ili 15 godina sada verovatno ne bih bio živ", rekao je Alonso.

Te godine je sa njim u timu bio Dženson Baton, pa je Meklaren imao dva bivša šampiona uz, naravno, Hondu kao dobavljača pogonske jedinice, a inženjeri su imali mnogo problema.

Temperaturu nikako nisu mogli da dovedu pod kontrolu ma koji sistem hlađenja koristili, ima tu i politike kada po svaku cenu nisu želeli saradnju sa Mercedesom nakon skandala i razlaza, pa se Honda našla kao idealno rešenje.

Kompleksni hibridni sistem Formule 1 donelo je neke sekvence poput sistema za "oporavak" i ponovno korišćenje kinetičke energije, što je Meklaren dosta mučilo tokom zimskih testova.

Setimo se samo na koliko trka nisu mogli da koriste ERS (dodatnu energiju sačuvanu tokom kočenja koja se uglavnom koristi na pravcu) i ostajali bez maksimalne snage pogonske jedinice, a kao "bonus" dobijali su pregrevanje.

Bilo je jasno da nas čeka razlaz Honde i Meklarena, ali su odlučili da im daju još jednu šansu. Meklaren MP4-30 je doneo novu pogonsku jedinicu koja je dugo razvijana po instrukcijama Meklarena.

Piter Prodromu, šef aerodinamičkog dela Meklarena koji je nekada radio za Red Bul, bio je jedan od odgovornih za davanje pravovremenih informacija, jer je aerodinamički paket bio fenomenalan, a šasija najbolja na gridu.

Krucijalni deo pogonske jedinice je bio koncept što manjih dimenzija motora, a tajna je bio turbo kompresor na V motoru, to im je dalo prednost u vešanju, kao i čitav koncept koji Ferari i Reno nisu mogli da ispune zbog specifičnih aerodinamičkih specifikacija.

Glavna je stvar što se Honda adaptirala na situaciju da mogu da postave motor tamo gde nacrti Meklarena kažu da je najbolje, a ne dodatno iza kako su ostali bili sposobni da urade.

Mercedes, recimo, motor i pogon stavlja tako da je kompresor sa prednje strane motora, odnosno blizu kokpita. Hondin dizajn je uspeo da ispuni taj cilj, ali je doneo i neke druge probleme.

Da sve stane u V oblik motora, kompresor je bio dosta manji nego kod ostalih rivala i teoretski se to kompenzovalo dostizanjem većeg broja obrtaja, ali je u praksi samo donelo veće pregrevanje.

Generator toplote, MGU-H koji koristi istu osovinu kao turbo kompresor, nije bio od prevelike koristi zbog vibracija koje su bile izuzetno visoke i kada je kompresor sporiji nego inače, motor gubi snagu.

Mislili su da su rešili problem kada su smanjili vibracije i povećali optimalnost kompreosra, ali se to nije dogodilo. Kompresor jeste radio bolje, ali je trošio i dosta energije, što se odrazilo na pogon, a balansiranje nije odrađeno kako treba pa je poboljšanje pritiska zadnjeg dela izduvnog sistema umesto velikog napretka bio minijaturni, gotovo neprimećen.

ERS je ponovo bio na gubitku i baterija se sporije punila na stazama poput Belgije, gde ERS na dugim pravcima Baton i Alonso nisu mogli da koriste u svakom krugu...

Da malo siđemo sa puta Formule 1 i kažemo da je Alonso dao sve od sebe da osvoji triplu krunu jer mu za to nedostaje samo pobeda na Indijanapolis 500 trci, a to ga je umalo koštalo glave.

Meklarenova propast pred Indijanapolis 500 je počela još nekoliko meseci ranije, a čitava situacije je toliko luda da ne može da se izmisli. Evo jednog podatka za početak, zamislite da se spremate za prva testiranja, a da vaš bolid nema volan.

Prvi čovek Meklarena, Zek Braun, u intervjuu za "The Associated Press" otkrio je neke detalje, koji nisu bili poznati javnosti, kao i razlog zbog kog je Bob Fernli, šef timskih operacija, otpušten svega nekoliko časova nakon "propasti" Meklarena i Fernanda Alonsa.

"Pošto nismo imali volan na vreme, na stazu smo izašli tek na pola dana, što se jako loše odražava na naš menadžment i organizacione sposobnosti. Zek braun ne bi trebao da kopa okolo i traži volan za svoje vozače, to je bio veliki propust menadžmenta"

Meklaren je kupio automobil od svog tehničkog partnera Karlina, ali kada je automobil stigao nije bio odgovarajuće boje – papaja narandžaste, pa je pre početka testova vraćen da se ofarba u ispravnu narandžastu boju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naravno, ovo nije rešilo ništa, pošto je Alonso kvalifikacije vozio sa probušenim pneumatikom, a da stvar bude još čudnija ovo niko nije primetio. Razlog je bio taj što je ekipa kupila pogrešne senzore, koji su davali pogrešne informacije o stanju pneumatika.

Kada se Alonso pojavio na treningu u nedelju, njegov automobil je imao potpuno nova podešavanja, ali su članovi Meklarena i ovde uspeli da pogreše. Naime, zaboravili su da promene podešavanja sa metričkgo sistema, pa su njegov patos podesili u centimetrima, što je izazvalo da se on vuče po asfaltu i izazove varničenje, pa se Alonso brže bolje vratio u boks, samo pet krugova pre nego što je kiša pala.

Kada je napokon došlo do momenta da Fernando Alonso izađe na pistu, imao je bolid za koji Braun i de Feran nisu verovali da može da iznese čitavu trku.

"Imamo način da ovo izvedemo, ali on nije baš najbezbedniji. Reci nam ako nisi zainteresovan da izađeš na pistu", Žil de Feran i Zek Braun su upitali Alonsa, a on je jednostavno odgovorio da nemaju šta da izgube i da će svakako pokušati.

Alonso nikada nije bežao od izazova.

"Izašli smo na stazu ne sa automobilom, već sa eksperimentom. Promenili smo sve što je moglo da se promeni, tako da sam bio ubeđen da moram da budem mentalno jak i da ću tako uraditi sve što je potrebno za dobar rezultat. Ali, opet, s druge strane, nisam imao pojma hoće li automobil uopšte izdržati prvu krivinu", rekao je Fernando Alonso.

Nova podešavanja i asistencija od ostalih ekipa koje smo dobili pomogle su da automobil bude brz, ali Alonso je ipak udario u zid, kao što možete videti u priloženom video klipu.

"Razvili smo brzinu od 368 km/h, a pri promeni brzine je to bilo 365km/h i već sam pomislio da je tim uspeo da nešto promeni. Svojski smo se potrudili i mogla se osetiti nervoza u boksu. Bilo je herojstva u tome. Ne želim da ljudi misle da u Meklarenu rade potpuni idioti", rekao je Braun.

Da li se sećate Velike nagrade Azerbejdžana i načina na koji je Alonso došao do boksa na zamenu guma nakon što su mu prednji i zadnji desni točkovi bili uništeni.

Alonso je tu trku počeo sa 13. pozicije, a posle nadljudskih napora je uspeo da je završi na sedmom mestu za ogromnih 6 bodova za Meklaren Reno.

Zaista mislim da je ovaj tekst već prilično opširan, iako su neke stvari možda preskočene, ali dobar deo Alonsove karijere je uhvaćen kako bi se uhvatila i šira slika uspeha i nedostatka sreće.

Samo o Le Manu, trkama izdržljivosti i Dakar trkama može da se napiše prilično opširan tekst, čak i neke druge stvari poput legendarnih radio poruka i čuvenih startova kojima nije moglo da se pronađe mesto.

Verovatno ste upućeni u to da Fernando Alonso poseduje muzej u kome ima preko 300 eksponata, a u svom ugovoru je uvek imao stavku da mora da dobije jedan od bolida koji je te godine vozio za ličnu kolekciju.

Za tri sezone u Renou zaradio je 50.000.000 dolara, dok je od Meklarena inkasirao 173.444.875 dolara, a od Ferarija 178.400.000, dok je za dve godine u Alpini dobio 45.000.000 dolara.

Njegov najviši ugovor bio je 2011. godine u Ferariju kada je bio plaćen 41,7 miliona i za 15 godina samo od Formule 1 uzeo skoro pola milijarde dolara.

Nakon svega što je uradio u karijeri, Alonso se i dalje takmiči. Ima važeći ugovor sa ekipom Alpine i u dosadašnjem delu sezone osvojio je 37 bodova.

Sigurno će se povući kao jedan od velikana ovog sporta, sigurno će biti reči da je mogao više i da će žaliti za tom 2012. godinom kada mu je titula izmakla za samo jednu poziciju...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu