Deca osvajaju svet: Još jedan Nikola stiže u NBA

Spremite se za ovogodišnji NBA draft, a ukoliko niste previše upućeni u dešavanja na pravom ste mestu.

Stefan Nikolić
Podeli
Ilustracija: B92
Ilustracija: B92

Kao što verovatno znate, u noći između četvrtka i petka u njujorškom "Barclays Centru" u Bruklinu održaće se NBA draft 2022. godine, kada najtaletovaniji košarkaški klinci stižu u NBA ligu.

Ne dolaze više isključivo iz NBA lige, sve je više Evropljana (skoro pa svake godine bude i igrača iz Srbije), Australijanaca, bude i po koji Azijat, Afrikanac....

NBA više nije američka košarkaška liga, odavno je čitava priča presvukla planetu i sada na svakom ćošku možete pronaći makar jednog zaljubljenika u najjaču ligu na svetu.

Ukoliko niste previše ispratili ovogodišnji NBA draft i priču oko mladih igrača, na pravom ste mestu, sve će vam se ubrzo slikovito objasniti, a ističemo i da je jedan srpski košarkaš Nikola Jović planiran za kraj prve runde.

Dakle, da krenemo od Nikole Jovića, jer vas to nekako najviše interesuje. Imali ste priliku da ga posmatrate u Megi ove sezone, sa kojom je igrao u ABA ligi, ali ne i u nekom evropskom takmičenju.

Jović je odavno privukao pažnju Majka Smica koji je dolazio u Srbiju samo zbog njega i u kolumni Adrijana Vojnarovskog predstavljen je kao nova srpska senzacija i sledeći Nikola Jokić.

Jović ume da igra košarku, šutira iz svih mogućih pozicija, a Vojnarovskog posebno oduševljava šut sa jedne noge iz okreta i to sa polu ditsance. Sa lakoćom rešava niski post i odličan je skorer, a tek će napredovati u igri, posebno u segmentu kontrole lopte i donošenja odluka kako u napadu tako i u odbrani.

Nikola voli Durenta, Ingrama i Džulijusa Rendla i voleo bi da jednog dana zaigra u NBA ligi, sam je potvrdio da mu se sviđa kako se košarka igra u Americi i da se anda da će uskoro otići tamo.

Već je debitovao za seniorski tim Srbije, a prošlog leta je mladu selekciju predvodio do četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu za mlađe od 19 godina. Izabran je u idealnu petorku tog turnira, zajedno sa igračima za koje se očekuje da budu birani među prvih pet. U pitanju su projektovani prvi pik Viktor Vembanjama, kao i Čet Holmgren i Džejden Ajvi.

Kako prenosi ESPN, Jovićeva kombinacija visine, kontrole lopte, plejmejkerskih sposobnosti i samopouzdanja privlače pažnju NBA skauta koji ga porede sa Danilom Galinarijem i Denijem Avdijom. Prognoziraju mu da bi mogao da bude među prvih 15, čime bi postao prvi srpski igrač od Darka Miličića koji bi bio biran kao tzv. "loteri pik".

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Idemo dalje, pošto Orlando ima prvog pika na ovogodišnjem draftu bio bi red da spomenemo koji će to igrač imati sreću da njegovo ime prvo pročita Adam Silver u toj noći 23. juna.

Da ja imam pravo izbora, birao bih Paola Bankera, ali prema informacijama koje dobijamo iz Sjedinjenih Američkih Država, prvi pik 2022. godine biće krilni centar univerziteta Oburn, Džabari Smit.

Svojevremeno je Oburn izbacio sjajnog krilnog centra koji se zove Čarls Barkli, ali Smit nimalo nije nalik njemu. Igrački gledano, bliži je Krisu Bošu ili možda čak Rašaru Luisu koga se verovatno sećate iz Sijetla.

Džabari je takav tip igrača da uvek može da šutne preko čuvara, a znate i sami da je Kevin Durent doktorirao takvu igru. Ipak, to nije za svakoga i često je riskantno i može da donese povredu.

Njegov otac je takođe bivši NBA igrač, tako da je jasno da ima izuzetne radne navike i to će mu biti najveći plus po dolasku u NBA ligu. Ono što mu se najviše zamera je igra u reketu i kontrola skoka.

Krilni centar sa 7 skokova u proseku ne bi trebalo da bude na tapetu zbog toga, ali to je samo statistika, stručnjaci kažu drugačije. Kontrola lopte je za NBA nivo ispodprosečna, a mogao bi da poradi i na igri 1 na 1, pogotovo sa niskog posta.

Veruje se da će to doći na neki pristojan nivo čim bude dodao nekoliko kilograma u teretani.

Kao što sam već rekao, Paolo Bankero mi deluje kao najbolji igrač u ovoj klasi i prema projekcijama stručnjaka završiće ili u Oklahomi sa pozicije broj dva ili u Hjustonu sa pozicije broj tri.

Bankera dosta porede sa Džulijusom Rendlom, ofanzivno je neverovatno talentovan plus ga je Bog podario odlični atletskim sposobnostima, a i vrlo je snažan.

Može da kreira šuteve sam sebi, što je odlično jer znači da ne zavisi od milosti i nemilosti plejmejkera, a ono što mu se najčešće zamera jeste lateralna kretnja, tj nije dovoljno brz u tom segmentu.

"Zasigurno mislim da sam najbolji igrač na ovom draftu. Ima dossta talentovanih igrala, ali mislim da mogu da pokažem koliko vredim na svakom nivou. Znam da mogu mnogo da napredujem", rekao je Bankero.

Bankero ima italijansko i američko državljanstvo, a njegova želja je da igra za italijansku reprezentaciju, što je još jednom potvrdio.

"Moja namera je da igram za reprezentaciju Italije. Uzbuđen sam što moja NBA karijera počinje, a nadam se da će i reprezentativna karijera početi uskoro", dodao je on.

Radi se o višestruko nagrađivanom igraču koji dolazi sa prestižnog Djuk univerziteta gde ga je trenirao Majk Kšiševski...

Čet Holmgren je bivši student univerziteta Gonzaga, dugo je važio za pika broj 1 na ovogodišnjem draftu, ali će biti biran sa ili druge ili treće pozicije kako smatraju američki stručnjaci za draft.

Holmgren je izabran u drugu petorku koledž košarke i pomogao je "Buldozima" da stignu do 28 pobeda pored četiri poraza.

Svoju prvu sezonu u NCAA šampionatu je završio prosečno beležeći 14.1 poen, 9.9 skokova i 3.7 blokada uz, za visokog igrača impresivnih, 39 odsto šuta za tri.

Visok je 213 centimetara i ima 88 kilograma, te je njegova krhka građa bojazan za NBA skaute. Međutim, ne bi bio prvi čije bi telo doživelo promenu nabolje dolaskom u NBA, a i previše je dobra prilika za bilo koju ekipu da svoj tim ne pojača popularnim tipom igrača u moderno doba – "jednorogom".

Holmgrenove prednosti su zaštita reketa, kao i sposobnost da na drugoj strani kreira šuteve iz driblinga i pogađa za tri.

On je ujedno i najviše ocenjeni prospekt, odnosno talenat koji je potpisao za Gonzagu u njenoj istoriji i oduvek se očekivalo da će istu napustiti već nakon prve sezone.

Četvrti pik na ovogodišnjem draftu pripada Sakramento Kingsima koji bi mogli da ga potroše na plejmejkera Džejdena Ajvija.

Ono što se trenutno spekuliše deluje kao najrealnija opcija:

Zašto bi Sakramento Kingsi draftovali plejmejkera? Umesto toga, oni će trejdovati svoj pik broj četiri i poslati ga nekome kome bi plejmejker bio potrebniji

Što se Ajvija tiče, on je više kombo bek nego klasičan plejmejker i jedan od tih momaka kojima je najveća prednost ujedno i najveća mana pošto se radi o agresivnom igraču, kako sa loptom tako i u fazi odbrane.

Može da mu se dogodi da izgubi kontrolu, ali i da potpuno preokrene situaciju na parketu. Od njega se to i očekivalo na univerzitetu Perdu.

Inače, izuzetno loše vesti su ih pogodile u utorak, kao i čitavu sportsku javnost između ostalog, pošto je objavljeno da je 25-godišnji košarkaš i njihov bivši student Kejleb Svonigen izgubio život.

Čisto da kompletiramo Top 5, spomenućemo Kigana Mareja koji bi mogao veoma lako da završi u Detroit Pistonsima. Kako piše Athletic, Marej je izuzetno interesantan Pistonsima i ostavio je odličan utisak u ovom periodu.

Iz Detroita smatraju da bi Kigan bio odlično rešenje za njihov tim kao i da bi se savršeno uklopio uz Kejda Kaninghema i Sadika Beja i da je gledajući na duže staze ovo odlična opcija.

Benedikt Maturin sa Arizone je takođe jedna od opcija za Pistonse, ali lako možemo očekivati da Detroit odabere gospodina Mareja, bivšeg studenta univerziteta Ajova.

Marej je krilni košarkaš, koji je solidan šuter i defanzivac i porede ga sa Majklom Porterom Džuniorom iz Denvera, ali pre nego što su počeli problemi sa povredama.

Izuzetno je agilan i odlično se kreće, pa su svi skauti usaglašeni da se radi o momku koji je potpuno spreman za NBA ligu, opasan je kada uđe u seriju i mentalno je snažan što ga čini elitnim skorerom, možda čak i najboljim na ovogodišnjem NBA draftu.

Deluje kao da bi Detroit lepo mogao da profitira sa petim pikom.

Prema nekim projekcijama, NBA draft će teći ovako:

1. Orlando Medžik – Džabari Smit (PF, Oburn)
2. Oklahoma Siti Tander – Paolo Bankero (PF, Djuk)
3. Hjuston Rokets – Čet Holmgren (PF, Gonzaga)
4. Sakramento Kings – Džejden Ajvi (PG, Perdu)
5. Detroit Pistons – Kigan Marej (SF, Ajova)
6. Indijana Pejsers – Benedikt Maturin (SG, Arizona)
7. Portland Trejlblejzers – Dajson Denijels (SG, Razvojna liga)
8. Nju Orleans Pelikans – Šejdon Šarp (SG, Kentaki)
9. San Antonio Spars – Džeremi Sočan (PF, Bejlor)
10. Vašington Vizards – Ej Džej Grifin (SF, Djuk)
11. Njujork Niks – Džoni Dejvis (SG, Viskonsin)
12. Oklahoma Siti Tander – Džejlen Vilijams (SG, Santa Klara)
13. Šarlot Hornets – Očai Agbai (SG, Kanzas)
14. Klivlend Kavalirs – Blejk Vesli (PG, Notr Dejm)
15. Šarlot Hornets – Mark Vilijams (C, Djuk)
16. Atlanta Hoks – Džejlen Duren (PF, Memfis)
17. Hjuston Rokets – Taj Taj Vašington (PG, Kentaki)
18. Ćikago Buls – Teri Ison (SF, LSU)
19. Minesota Timbervulvs – Usman Đeng (SG, Francuska)
20. San Antonio Sparsi – Malaki Branam (SG, Ohajo Stejt)
21. Denver Nagetsi – Nikola Jović (SF, Srbija)
22. Memfis Grizlis – Džejden Hardi (SG, Razvojna liga)
23. Filadelfija Seventisiksers – Kenedi Čendler (PG, Tenesi)
24. Milvoki Baks – I Džej Lidel (PF, Ohajo Stejt)
25. San Antonio Spars – Kejleb Hjusten (SG, Mičigen)
26. Hjuston Rokets – Džejlin Vilijams (PF, Arkanzas)
27. Majami Hit – Džejlen Teri (PG, Arizona)
28. Golden Stejt Voriors – Maks Kristi (SG, Mičigen Stejt)
29. Memfis Grizlis – Vendel Mur (SG, Djuk)
30. Denver Nagets – Džejk Laravija (SF, Vejk Forest)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu