Baksuz

U 86. godini je preminuo legendarni košarkaš Los Anđeles Lejkersa.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Gus Ruelas, File
Foto: Tanjug/AP Photo/Gus Ruelas, File

Eldžin Bejlor je košarkaška legenda koja je u Lejkersima provela čitavu karijeru, prvo u Mineapolisu i kasnije u Los Anđelesu, a njegova karijera je zauvek ostala zapisana kao baksuzna.

Bejlor je sa Lejkersima 1959, 62, 63, 65, 66, 68, 69 i 1970. godine gubio u finalima, a onda je otišao u penziju i...

Pa, pustiću vas da sami pogodite ko je 1972. godine bio NBA šampion.

Eldžin Gej (srednje ime) Bejlor je rođen 16. septembra 1934. godine, a preminuo je 22. marta 2021. godine. Kako je njegova porodica javila, Eldžin je umro prirodnom smrću.

Iza sebe je ostavio veliku porodicu i još veće košarkaško nasleđe. Za koliko ljudi možete reći da su prosečno postizali 38 poena uz 18 skokova?

Ipak, kada pričamo o Eldžinu Bejloru, njega ću zauvek pamtiti po jednoj anegdoti kada su preživeli pad aviona...

Eldžin je tada igrao sa svojim prijateljem Bobom "Slikom" Lenardom u redovima Mineapolis Lejkersa i ekipa je avionom DC 3 letela kući sa utakmice u Sent Luisu, kada ih je uvatila snežna oluja.

Da stvar bude još teža, imali su vrlo malo goriva. Tadašnji vlasnik Bob Šort, bio je poznat kao osoba koja ne voli da troši svoj novac, što je bio jedan od glavnih razloga za selidbu tima iz Mineapolisa u Los Anđeles.

Dakle, bio je to 18. januar 1960. godine i igrači su se vraćali sa utakmice:

"Igrali smo karte, kad odjednom, sva svetla su se pogasila i postalo je jako hladno. Pritom, pilot se nije oglasio prilično dugo i sve nas je zanimalo šta se događa, a onda smo saznali da je generator jedina stvar koja radi. Ni instrument tabla, nitaš. Ništa nisu videli", prisetio se Eldžin Bejlor.

Foto: Tanjug/AP Photo/File
Foto: Tanjug/AP Photo/File

Povratak u Sent Luis nije opcija, jer ni radio nije bio u funkciji, a pilot je dao sve od sebe da leti iznad snega, međutim nije uspevao.

"Letimo nisko i ulećemo u snežnu oluju pred dolazak u Mineapolis. Tomi Hokins i ja sedimo i ćebetom smo pokrili glave, pa me je on pitao da li mislim da ćemo umreti i ja sam odgovorio da nećemo, a on je odgovorio da se potpuno naježio i da mu je svaka dlaka na telu uspravna", kazao je Bob "Slik" Lenard.

Pilot je čak otvorio prozore kako bi uspeo da očisti staklo, jer se od snega ništa nije videlo, a brisači nisu radili.

"Niko nije znao gde smo. Mislili smo da smo se izgubili, a onda je pilot ugledao automobil čije je farove jasno mogao da vidi pa smo pratili automobil u nadi da ćemo doći do naseljenog mesta. Napokon, pilot je rekao da ćemo sleteti i da neće biti prijatno pa moramo da budemo spremni. Ugledao je veliko polje kukuruza na kom ima sasvim dovoljno mesta za sletanje. Bilo je to najbolje sletanje koje sam ikada video", rekao je Bejlor.

Sleteli su u gradiću Kerol u Ajovi i svi sem Eldžina Bejlora su bili preplašeni, a on je samo bio srećan što je tragedija izbegnuta i što su svi ostali živi.

"Videli smo farmera koji je vlasnik polja na koje smo sleteli i u šali smo mu rekli da danas za njega neće biti posla", kroz smeh je rekao Eldžin Bejlor.

Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Saxon, File
Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Saxon, File

Igrači Lejkersa su ostali u hotelu u tom malom gradu i autobusima se vratili u Mineapolis, a nakon nekoliko dana je tim leteo u Sinsinati, pogađate istim tim avionom.

Nikome nije padalo na pamet da uđe u taj avion, sve dok Eldžin Bejlor nije rekao:

"Uverili su nas da je sve u redu"

Ne bi se ovaj tekst zvao "Baksuz" da se nešto nije iskomplikovalo. Kada su se vraćali sa utakmice, jedan od igrača je primetio da je avion isuviše visoko da bi sleteo na predviđenu pistu i u daljini video hitnu pomoć, policiju i vatrogasce.

"To je bilo zbog nas! Na motoru aviona je curelo ulje i avion se zapalio. Ponovo smo zahvaljujući veštom pilotu izbegli tragediju", prisetili su se Lenard i Bejlor.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada su se dve godine kasnije Lejkersi preselili u Los Anđeles, promenio se i vlasnik i tim je išao na gostovanje u Čikago.

"Poznat mi je ovaj avion", na trenutak je rekao Eldžin misleći kako je to onaj isti DC3, ali pilot nije znao tačan odgovor jer je tek nedavno počeo da leti sa tom kompanijom i rekao gospodinu Bejloro da će se vlasnik uskoro pojaviti pa njega može da pita.

"Morao sam da promenim oba motora, kompletan enterijer i još mnogo stvari. Ku***n sin Bob Šort mi je prodao ovaj avion", rekao je vlasnik, ali, da, Eldžin je bio u pravu.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu