Najlepša bajka: Ne odustaj, nikad ne odustaj!

Priča koja dokazuje da ništa nije nemoguće.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ne odustaj, nikada ne odustaj", bile su reči kojima je pokojni Džim Valvano završio svoj poslednji javni govor.

Džim Valvano je rođen 10. marta 1946. godine u Njujorku, a umro je 28. aprila 1993. godine u Severnoj Karolini, gde je bio legenda koledž košarke i zauvek zapamćen po istorijskom uspehu.

Ovako nešto nikada ranije nije viđeno. Njegov "NC State" je 1983. godine postao NCAA šampion, što je jedan od najvećih uspeha u istoriji koledž košarke, a sve zahvaljujući sjajnom Džimu Valvanu.

Oni su se zapravo jedva i plasirali na završni turnir i Valvano se posle svake utakmice šalio da su oni srećni samo jer su došli tu i da im je cilj da se dobro zabave, a ne da osvoje titulu.

Ironija, osvojili su je.

Da skratim priču, tim koji je jedva došao do završnog turnira u martu, pobedio je pet utakmica u nizu i došli do finala gde ih je čekao čuveni Hjuston za koji su igrali Hakim (tada još uvek Akim, dok nije promenio u Hakim, prim. aut.) Olajdžuvon i Klajd "Glajd" Dreksler.

"PhiSlammaJamma", kako je Hjustonov nadimak glasio, pobedio je prethodnih 26 utakmica i bio ogromni favorit.

Džim Valvano je bio poznat po manipulaciji vremena za igru. Njegov cilj je bio da se napad igra do poslednje sekunde, a da se protivnički igrači fauliraju i šalju na liniju za slobodna bacanja.

Riskantno, ali je upalilo.

U poslednjim sekundama utakmice su imali napad, Vitington je na 4 sekunde pre kraja opalio trojku sa oko devet metara, nije bio ni blizu, a Lorenzo Čarls uhvatio ofanzivni skok i vratio je u koš!

Senzacija! 54:52, NC State je pobedio moćni Hjuston i osvojio šampionsku titulu!

"Ja sam italijansko dete, rođen u Kvinsu. Moju majku ćete lako prepoznati, ona punija gospođa sa punđom i uvek nosi crninu za slučaj da neko umre. Čak i ona, koja me voli više nego ikoga se kladila na Hjuston i to sa hendikepom, da će pobediti sa minimum 8 poena razlike"

Osvrnuo se i na poslednji koš.

"Ovo nije bilo slučajno. Vežbali smo to na treningu. Nekada imamo problem da se lopta baš odbije od koša nama u ruke, ali smo se trudili", rekao je u šali Džim Valvano.

Posle svake utakmice kada su prolazili dalje, Valvano je trčao u zagrljaj Dereku Vitingtonu, pa je to uradio i sada:

"Trčim, kao u filmu. Usporen sam, oko mene je polje cveća i Derek Vitington i ja se grlimo, baš kao posle svake utakmice. Trčim po terenu, tražim ga i kad sam ga napokon ugledao – on grli nekog drugog... Nisam znao šta da radim, trčao sam okolo tražeći nekoga da zagrlim", ispričao je pokojni Džim Valvano.

"Da mi je neko na početku karijere rekao da ću biti nacionalni šampion, ja bih ga odmah upitao: 'U kom sportu?' U ovom sigurno ne", ispričao je Džim Valvano tokom jednog od svojih čuvenih govora.

Zašto je to rekao?

Zato što je prvu utakmicu u karijeri izgubio rekordnom razlikom od 72 poena, a na poluvremenu je bilo 56 ili kako bi on rekao "Osam tačdauna".

"Na poluvremenu smo gubili 56 poena razlike. To nije šah, gde samo ustaneš i kažeš da je bilo dosta i odeš. Nije boks, da tvoj ugao baci peškir i da sudija prekine. Samo ti kažu da ima još čitavo poluvreme da se igra i ti moraš da se vratiš, a protivnik ti se smeje u lice i kaže da imaju još toga da ti daju. Prvu utakmicu u karijeri smo izgubili sa čak 72 razlike", rekao je Džimi Vi.

Nestvarno, ali, njegovi počeci na "NC State" su takođe bili katastrofalni. Kada je dolazio prvi dan na posao pogrešio je državu, pa je umesto u Severnu Karolinu otišao u Južnu...

"Čak su mi se i radnici na aerodromu smejali. Kada sam ih pitao kako se dolazi do Severne Karoline odavde, jedan od njih se okrenuo ka kolegi i rekao: 'Hej Džoni, jesam ti rekao?' Nikada u životu me nije bilo toliko sramota"

Bio je sjajan motivator i veliki govornik, ličnost koja se ne viđa maltene nikada. Njegov uspeh se smatra za najveći u istoriji koledž košarke, tim koji nije bio projektovan za završni turnir je osvojio šampionsku titulu.

Naime, on je 1993. godine umro od raka. Retko ko je i znao da je bolovao sve dok rak nije stigao do završne faze. Snimak gore postavljeni je njegov poslednji javni nastup, gde je poslednjim atomima snage poručio čuveno:

"Ne odustaj, nikada ne odustaj", najbolji savet koji je ikada nekome dao. Njegova fondacija svake godine skuplja novac za osobe obolele od raka i to rade maltene čitavih 30 godina...

Zbog čega se ovim bavimo danas? NCAA završni turnir iliti "Martovsko ludilo" zvanično počinje 18. marta 2021. godine i glavni favorit za osvajanje šampionske titule je ekipa Gonzage.

Gonzaga Buldogsi su predvođeni sjajnim Džejlenom Sagsom koji bi mogao da bude i prvi pik ovogodišnjeg drafta, a ono što je veoma interesantno je da po prvi put posle "sto godina" neće biti ni Djuka ni Kentakija.

Majk Šiševski i Džon Kalipari ove godine neće biti najradosniji treneri...

Ilinois, Virdžinija i Alabama se takođe smatraju za jedne od favorita, a tu su još i Florida Stejt, Ohajo, Bejlor i LSU.

Prošle godine se turnir nije ni održao zbog pandemije koronavirusa, tako da je faktički aktuelni šampion i dalje onaj iz 2019. godine, kada je Toni Benet sa Virdžinijom ispisao istoriju.

Koga Vi tipujete?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu