Spremite se, polećemo sa Atlantika

NBA liga počinje za manje od nedelju dana. Vraća se najbolja svetska košarka.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Emilee Chinn/Getty Images
Photo by Emilee Chinn/Getty Images

Grafika: SofaScore

Upravo tako, NBA je bukvalno tu iza čoška i samim tim je red da vas upoznamo sa novitetima. Ono što je bitno da se zna jeste da "balona" više neće biti, igraće se u halama, putovaće se, imaćemo maltene pravu sezonu.

Naravno, navijača još uvek neće biti u halama, ali se na tome radi. Zbog pandemije koronavirusa je NBA liga odlučila da proširi roster na 15 imena, a takođe je odlučeno da se "salary cap" ne smanjuje što je dobra vest takođe.

Da počnemo sa predstavljanjima, prva na redu nam je Atlantik divizija, marketinški najisplativija i divizija koja je prepuna lepe košarkaške istorije, a nju čine: Njujork Niksi, Bruklin Netsi, Filadelfija Seventisiksersi, Boston Seltiksi i Toronto Reptorsi.

Divizija je kreirara 1971. godine kada se NBA liga proširila sa 14 na 17 imena (Bafalo Brejvs, Portland Trejlblejzers i Klivlend Kavalirs), broje je četiri tima sa Istoka Amerike i jedan tim iz Kanade.

Niksi, Seltiksi i Siksersi su izvorni članovi, pa je zbog toga njihovo rivalstvo veliko. Svi osim Netsa imaju šampionsku titulu, a otkako se osnovala divizija, Seltiksi imaju 6 titula, a Niksi, Siksersi i Reptorsi po 1.

Seltiksi su čak 22 puta osvajali Atlantik diviziju, a poslednji tim koji je to učinio su Toronto Reptorsi.

Njujork Niksi

Njujork Niksi su istorijski i marketinški gledano jedna od najvećih franšiza lige, a šampionsku titulu su osvojili dva puta: 1970. i 1973. godine.

U poslednje vreme se tim prilično muči, nisu bili u plej-ofu od 2013. godine kada su ih eliminisali Indijana Pejsersi "na pogon" Pola Džordža i Denija Grejndžera...

Niksi su prošlu sezonu sa 20 pobeda i 47 poraza. Pandemija koronavirusa nije dozvolila da se odigraju sve utakmice, a oni nisu ispunili uslov za odlazak u Orlando.

Bili su 26. najbolji tim u napadu sa rejtingom 107.2, a 27. najbolja odbrana sa rejtingom 114.8. Tipično za Nikse u Dolanovoj eri. U ofsezoni su Niksi uradili sjajan posao, a pogotovo što se tiče menadžmenta.

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Lion Rouz je imenovan za novog predsednika. Radi se o čoveku koji je dugi niz godina radio kao košarkaški "Superagent" kako se to danas kaže. Zastupao je ljude poput Alena Ajversona, Lebrona Džejmsa, Krisa Pola, pa kasnije Džoela Embida, Viktora Oladipa...

Dakle, veliko ime koje poznaje košarkaški svet. Kada agent stigne na funkciju često angažuje svoje bivše klijente i tako je Tom Tibodo stigao na klupu Njujork Niksa. Nisu odmah svi bili oduševljeni tim potezom, ali je u predsezoni već pokazao sa kakvim žarom će voditi ekipu, jer se u prvoj četvrtini predsezonske utakmice svađao sa sudijama kao da je plej-of.

Ništa nikome neće biti garantovano i to su ti treneri starog kova, sve se na treningu zasluži.

Sa njim će raditi još neki sjajni treneri, poput Majka Vudsona koji je svojevremeno vodio Nikse, stigao je i Keni Pejn iz Kentaki Vajldketsa, čovek koji i te kako zna da radi s mladim igračima.

Endi Grir je doveden iz Minesote, Deren Edman za koga kažu da podseća na Toma Tibodoa, kao i Džoni Brajant koji je godinama radio u Juti i važi za jednog od boljih asistenata u ligi.

Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

Niksi su na draftu napokon razmišljali ispravno i nisu birali ono što im treba, već su pošli po najboljeg dostupnog igrača – Obija Topina. Obi Topin je delić svog raskošnog talenta već pokazao u predsezoni, a sledi ono pravo.

Tim su napustili Vejn Elington, Tadž Gibson, Demijan Dotson, Alonzo Trir, Moris Harkles, Bobi Portis, Tio Pinson i Elfrid Pejton, pa je Pejton ubrzo vraćen, kada je potpisan i Nerlens Noel i Alek Burks, Ostin Rivers, a trejdovalo se za Omarija Spelmana.

Dakle, prostor u seleri kepu postoji, čeka se neka od NBA zvezda da se pojavi i kružile su glasine da bi ta zvezda mogao da bude Janis Adetokumbo, koji nije baš zadovoljan u Baksima, ali je on potpisao novi ugovor sa Milvokijem.

Znak pitanja stoji nad Ar Džej Beretom. "Maple Mamba" je sjajan skorer, veliki talenat, ali je takođe dosta i grešio. U ovoj sezoni mora da pokaže da li ima "to nešto" za sledeći korak ili će biti samo još jedan "isprani talenat", jasno je da je to veliki pritisak za mladog igrača, ali to je jedini način da se isti iskuje.

Na leto će moći da stignu dva igrača za maksimalni ugovor, zbog toga je važno da se Beret, Topin i Mičel Robinson pokažu kao perspektivna deca, igrači na koje može da se računa jer bi samo u tom slučaju Niksi napokon imali šampionski tim.

Projekcija je da će Niksi imati između 20 i 25 pobeda, jer i dalje ciljaju prvi pik na draftu i nije im u interesu da se pobeđuje.

Boston Seltiksi

Boston Seltiksi su dugo bili vladari NBA lige sa 17 osvojenih titula, a od 2020. godine su im se na tronu pridružili i Los Anđeles Lejkersi što je 23.6 odsto svih šampionskih titula.

Seltiksi u vitrinama imaju čak 10 MVP trofeja, 22 puta su osvajali Atlantik diviziju, a ukupno su bili 31 put šampioni svoje divizije. Sezonu iza nas su završili u finalu Istoka gde su ih izbacili Majami Hit posle 6 utakmica.

U regularnom delu su imali 48 pobeda, bili su 4. najbolji napad i 4. najbolja odbrana, a u plej-ofu su bili na korak od "metle" protiv Reptorsa, da bi ih "ubio" koš Anunobija u poslednjim sekundama utakmice broj 3.

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Što se tiče prelaznog roka, Seltiksi su ponovo izašli kao pobednici. Na draftu su odabrali Erona Nezmita i Pejtona Pričarda, trejdovali su Enesa Kantera za dva pika, Poirijea su poslali u Oklahomu, tim je napustio i Gordon Hejvard i Bred Vonamejker a sada su na redu dolasci:

Tristan Tompson će igrati centra, to je upravo ono što im je nedostajalo prošle sezone, što nisu uspeli da nadomeste ni Alom Horfordom... Seltikse moramo pohvaliti i za potpis Džefa Tiga, iskusnog plejmejkera koji će ulaziti sa klupe, a i menjaće povređenog Kembu Vokera koji neće igrati u 2020. godini.

Novi ugovor na pet godina vredan 163 miliona dolara je dobio Džejson Tejtum, a ponovo je potpisan ugovor sa Tako Folom i Tremontom Votersom.

Nije mnogo ljudi očekivalo da Gordon Hejvrad ovako ode. Imao je 28.5 miliona dolara godišnje i očekivalo se da Boston napravi neki trejd i ugrabi dobrog igrača za njega, ali su uvideli mogućnosti na "agenciji" i pustili Hejvarda da ode u Šarlot.

Timska igra je ono što Boston najbolje radi, pojedini stručnjaci smatraju da će Smart, Braun i Tristan Tompson preuzimati sve u odbrani i biti daleko najveći problem, pa uz malo sreće možemo Seltikse videti i na vrhu Istoka.

Mi im predviđamo negde oko 50 pobeda i mesto među tri najbolja tima Istoka, kao i jednog od konkurenata za osvajanje šampionske titule.

Toronto Reptorsi

Mnogi ljubitelji košarke su bili iznenađeni kada su čuli da su Toronto Reptorsi trejdovali Demara Derozana u San Antonio Sparse i u zamenu za njega dobili Kavaja Lenarda.

Tačnije, iznajmili su Lenarda, jer se znalo da će on odigrati samo jednu sezonu i za tu godinu im je doneo nešto najvrednije – šampionsku titulu. Oni je nisu odbranili prošle godine, ispali su od Bostona posle sedam "krvavih" utakmica.

Regularni deo sezone su završili sa 53 pobede i 19 poraza i bili su drugi na Istoku sa 14. najboljim napadom sa Rejtingom 111.1 i 4. najboljom odbranom sa rejtingom 105.

Nik Nurs je malo promenio tim, otišao je Mark Gasol i to će definitivno biti najveći udarac za Reptorse, čak postoji šansa i da se tim "preinači" u ekipu koja uglavnom igra sa niskom postavom, ali to ćemo tek videti.

Dakle, draftovani su Malaki Flin i Džejlen Heris, Fred Vanvlit je dobio novi ugovor vredan 85 miliona dolara, Krus Bušer je dobio 13 miliona, Ošej Briset 300 hiljada, dok su stigli Diandre Bembri i Eron Bejns, kao i Aleks Len.

Pored Gasola, tim su napustili Malkolm Miler, Serž Ibaka i Rondej Holis Džeferson.

Jasno je šta su uradili ovde, čistili su "salary" za 2021. godinu kada će pojuriti neku od zvezda za "last push" kako se to popularno kaže, poslednji napad na šampionsku titulu.

Photo by Jared C. Tilton/Getty Images
Photo by Jared C. Tilton/Getty Images

Dakle, moći će da ponude maksimalni ugovor jednom igraču, dodatnom, pojuriće i Kavaja Lenarda kako bi osvojio i drugi prsten u Torontu, ali i neke druge zvezde koje bi bile slobodne u tom momentu.

Aleks Len i Eron Bejns mogu da budu najprijatnije iznenađenje u Kanadi ove godine, ali Anunobi, Bembri, Flin, Vanvlit, Lauri i ostali moraju da pokažu da su dostojni napada na titulu.

Težak je to posao, ali verujte Paskalu Siakamu, iskočio je kao neočekivana zvezda i za sada teret nosi uspešno. Torontu predviđamo između 40 i 45 pobeda ove sezone i negde 5. ili 6. poziciju na Istoku.

Filadelfija Seventisiksersi

"Trust the Process" – da li se sećate ovih reči? Navijači Filadelfije su dočekali Proces iliti Džoela Embida koji uz Nikolu Jokića važi za najboljeg svetskog centra i on je naveden kao "spasilac" File baš kao što je to svojevremeno bio Mozes Meloun (drugi put ćemo o njemu).

Sezonu iza nas je Fila završila neslavno – bolnim porazom od Boston Seltiksa u prvoj rundi plej-ofa i to rezultatom 4-0. Prilično lako su to divizijski rivali "počistili" i krenuli u dalji pohod.

To je ostavilo brojna pitanja koja su morala biti rešena u "off sezoni". Kako je tim koji je ostvario 43 pobede tako lako ispao u 1. rundi? Imali su 13. najbolji napad i 8. najbolju odbranu, imali su Embida, ali su ostali bez Simonsa koji se povredio.

Deril Mori je dao otkaz u Hjustonu i došao je da vodi Filadelfiju, ali, koliko će moći da učini?

Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images
Photo by Kim Klement-Pool/Getty Images

Deril Mori je poznat kao čovek koji je ljubitelj matematičkih formula i algoritama i ne libi se da ih koristi u sportu, po čemu je stvorio i čuvene "Morreyball" Hjuston Roketse koji su bili na korak od toga da sruše moćne Golden Stejt Voriorse (one sa Durentom). Nešto što ni Lebron Džejms uz sav uticaj nije uspeo.

Olakšavajuća okolnost je što Filadelfija neće igrati protiv pomenutog Lebrona sve do eventuelnog finala, jer su u različitim konferencijama. Deril Mori je napravio velike stvari:

Otpušten je Bret Braun, on više nije trener i njega je zamenio Glen Dok Rivers. On je zamolio da ga u Filadelfiji niko ne zove "Dok" jer tamo ima samo jedan Doktor – Džulijus Irving.

Mori je trejdovao Ala Horforda, čoveka koji je dobio ogorman ugovor i nije opravdao delić istog. Otišao je i Džoš Ričardson, Žair Smit, Alek Burks, Glen Robinson i Kajl Kvin.

Stigli su Dvajt Hauard, Toni Bredli, Set Kari, Deni Grin, Poirije, Dakota Matijasi sa drafta Tajris Meksi, Ajzea Džo i Pol Rid.

I dalje taj roster nije kompletan. Pominje se da bi Filadelfija mogla da "ugrabi" gospodina Džejmsa Hardena koji je nezadovoljan upravo u Hjustonu.

On bi voleo da ponovo sarađuje sa Derilom Morijem, ali Mori nije spreman da se odrekne Bena Simonsa i Džoela Embida, što je veliki problem jer su to igrači koje je Hjuston tražio u zamenu za Hardena.

Tačnije, tražili su jednog od njih dvojice, ali bi više voleli Simonsa uz tri pika prve runde. Od tog posla evidentno neće biti ništa, pa se okrećemo realnosti i trenutnom rosteru Siksersa.

Ekipa je solidno popunjena na svim pozicijama, imaju odlične šutere, jako dobre defanzivce i rade na timskoj hemiji. Dok Rivers sa klupe će sigurno biti njihov glavni adut u čitavoj priči

Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images
Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

Očekuje se da Rivers u startnoj postavi igra sa Benom Simonsom, Setom Karijem, Denijem Grinom, Tobajasom Herisom i Džoelom Embidom.

Fila će za 11 miliona dolara premašiti salary cap i teoretski je moguće da odu ispod capa u budućnosti i dodatno se pojačaju, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Deril Mori je u Hjuston "doktorirao" ovakve situacije, to je čovek koji ume da radi u takvim okolnostima i da sklopi tim sposoban da se "pobije" za šampionsku titulu.

Videćemo da li će se upravo to i dogoditi u predstojećoj sezoni. Očekujemo da budu među 4 najbolja tima Istoka sa nekih 45 do 50 pobeda.

Bruklin Netsi

Za kraj, ostali su nam ljudi koji će možda biti i najbolji tim Istočne konferencije – Bruklin Netsi. Istorijski gledano, Bruklin nije bio "miljenik" čelnika lige jer se radi o bivšem ABA-ligašu, Njujork Amerikansima.

Oni su jedna od 4 franšize koje su došle u NBA (uz Denver Nagetse, Indijana Pejserse i San Antonio Sparse, dok su "izvisili" Sent Luis Spiritsi i Kentaki Kolonelsi), oni su igrali jedno finale početkom 2000-ih godina, ali od tada nisu mnogo učinili.

Trudili su se da sa Vinsom Karterom i kasnije Deronom Vilijamsom naprave sjajan tim, ali im nije išlo od ruke. Imao je ruski milijarder ljude za koje je mislio da su sposobni, ali je samo nastajao problem za problemom.

Sada, tim u svom rosteru ima pregršt mladih igrača i dve velike zvezde – Kevina Durenta i Kajrija Irvinga i pokazaće nam da li je to dovoljno za napad na šampionsku titulu.

Photo by Al Bello/Getty Images
Photo by Al Bello/Getty Images

Džejms Harden je maločas spomenut kao čovek koji želi da napusti Hjuston i da se preseli u Filadelfiju ili Bruklin. U Bruklinu su njegovi prijatelji takođe malopre pomenuti Kevin Durent i Kajri Irving, ali tu su još i Majk D'Antoni i Stiv Neš.

Neš je novi trener Netsa, a kada je tu i Majk D'Antoni znamo da nas čeka spektakl. Doduše, ne znamo još uvek kakav je trener Stiv Neš, znamo kakav je bio igrač i da je sarađivao sa upravo D'Antonijem.

Keni Atkinson je "forsirao" brzu košarku sa velikim brojem šuteva za tri poena. Zbog toga su u timu i bili Spenser Dinvidi, Karis Lavert, Torijan Prins, pa i Džeret Alen zaštitinik obruča, a tu je i Diandre Džordan u istoj funkciji.

Stigao je i Džef Grin, kao i Brus Braun i Tajler Džonson, a sa drafta je stigao Redži Peri koji je izabran u drugoj rundi.

Photo by Sarah Stier/Getty Images
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Kevin Durent se vratio posle 552 dana i odigrao jako dobru utakmicu. Kako kaže ona pesma "Nemate drugu šansu za prvi utisak", pa se KD postarao da izgleda dobro u predsezoni.

Ukoliko Durent i Irving ostanu zdravi, možemo očekivati velike stvari od Netsa. Kajri Irving je napravio drugi problem – privlači pažnju nekošarkaškim stvarima.

Rekao je da neće razgovarati sa medijima ove sezone i nazvao ih je pijunima. Nije tajna da Kajri ratuje sa medijima otkako je otišao iz Klivlend Kavalirsa i napustio Lebrona Džejmsa, svačega je tu bilo čak i rasprava oko "Dana zahvalnosti" i njegovih korena vezanih za indijance.

Irving će plaćati kaznu za nepojavljivanje na konferencijama za medije i kao što verovatno znate te kazne se uplaćuju u dobrotvorne svrhe, pa su Netsi i Irving već odabrali organizacije kojima će se novac uplaćivati.

Photo by Sarah Stier/Getty Images
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Da se vratimo na košarkaške stvari. Od Netsa ove godine možemo očekivati i nekoliko kvalitetnih trejdova, pošto imaju veliki broj igrača za koje neće biti mesta u timu.

I sam Stiv Neš je rekao da mu je izuzetno krivo što ljudi poput Karisa Laverta neće dobiti minute koje zaslužuju svojim kvalitetom i možda je upravo to nagoveštaj da će Netsi gledati da trejduju šta mogu kako bi uzeli još jednog vrhunskog košarkaša.

Pretpostavićemo da će Bruklin Netsi biti zdravi ove godine i da će se igrati bez prekida, pa ćemo reći da će oni imati oko 60 pobeda i biti na 1. ili 2. mestu Istočne Konferencije kada se sezona završi.

Dakle, Atlantik divizija će najverovatnije izgledati ovako:

1. Bruklin Netsi
2. Boston Seltiksi
3. Filadelfija Seventisiksersi
4. Toronto Reptorsi
5. Njujork Niksi

Očekuje se da 4 od 5 ekipa bude u plej-ofu i sve sem toga će biti iznenađenje. Realno gledano, ovo je najjača divizija na celom Istoku i ukoliko se Niksima poklope kockice, a Toronto ne izgubi talenat mogla bi da se ponovi 1983. godina kada su poslednji put svi iz divizije bili u doigravanjima.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu